Menü

„A fényképek a külső valóságból és a belső énünkből származnak” – Online kiállításon is láthatók Graciela Iturbide képei

22 • 12 • 14Baki László

„Graciela Iturbide széles körben elismert, mint napjaink egyik legfontosabb és legbefolyásosabb kortárs fotográfusa, és büszke vagyok arra, hogy bemutathatom munkáinak első jelentős kiállítását Tucsonban” – mondta Terry Etherton, az Etherton Gallery elnöke. A Sueños, Símbolos, y Narración (Álmok, szimbólumok és történetmesélés) című kiállításon – ahol ikonikus és friss munkákat mutatnak be a fotográfus öt évtizedes pályafutásából – Mexikó vidéki és városi képei, indiai városképek és vallási helyszínek, a Los Angeles-i Chicano közösség, madarak, valamint Japán tájai láthatók.

Graciela Iturbide Mexikóvárosban született 1942-ben, és 27 évesen iratkozott be a mexikói állami egyetem filmes szakára (Film Center Universidad Nacional Autonoma de Mexico), ahol tanára volt Manuel Álvarez Bravo. Miután egy évvel később elvesztette kislányát, Iturbide otthagyta az egyetemet, és a világhírű mexikói modernista fotóművész asszisztense lett, akivel annak egészen haláláig együtt dolgoztak.

Az Iturbide képeiből 1975-ben Mexikóvárosban rendezett első kiállítás elismerő és pozitív kritikát kapott, mely nagyban hozzájárult karrierje felíveléséhez, ennek eredményeként neves múzeumokban és galériákban mutatták be képeit. 1978-ban a Mexikói Nemzeti Őslakosok Intézetének Néprajzi Archívuma azzal bízta meg Iturbidét, hogy fényképeken örökítse meg az ország őslakosait. A 2008-ban Hasselblad-díj elismerésben részesült Iturbide sajátos stílusát olyan híres sorozatokban mutatta meg, mint az Akik a sivatagban élnek, a Kecsketánc és A lélek képei.

A Punkton olvasható interjújában a fotográfusnő kiemelte, hogy

„minden, amit lefényképeztem, betöltötte a lelkem, ezért fotózok máig. Újra és újra végigcsinálom – a fényképezés jó alkalom a világ és kultúrájának megismerésére. (...) Amit lefényképezek, nem katarzist hoz létre, hanem megértést afelé, amit látok, amiért élek, és amit érzek. Giotto mondta, hogy ahhoz, hogy az ember jól fessen, kegyelmi állapot szükséges. Azt hiszem, akkor próbálok jó képet készíteni, amikor minden érzékemmel figyelek.

Az Etherton Galériában megrendezett kiállítás Graciela Iturbide személyes látásmódját vizsgálja, amely a fényképezésből, mint a belső és külső felfedezés médiumába vetett alapvető hitből, az őslakos kultúrák befogadásából, a véletlenre való nyitottságából és a beilleszkedési képességéből adódik.

„A fényképek a külső valóságból és a belső énünkből származnak – belülről és kívülről keresztezik útjainkat, de mi is hordozzuk őket. Ezért hiszem, hogy a fényképezés nagyrészt az önfelfedezés kérdése. Amikor az általam készített képeket nézem, nemcsak a töredékeit látom annak a világnak, amelyet sokszor véletlenül sikerült megörökítenem, hanem egyben megfigyelem értelmezéseim, vetületeim, vágyaim és álmaim lenyomatát is.”

– nyilatkozta Graciela Iturbide 2022-ben az Aperture magazinnak Az álmokról, a szimbólumokról és a képzeletről című cikkben.

0103

Fotó: Graciela Iturbide: Mujer Angel, Desierto de Sonora México, 1979
gelatin silver print
© Graciela Iturbide / Etherton Gallery

Iturbide online is látható kiállítását a kubai forradalom (1954–1974) hatását dokumentáló fényképek válogatása kíséri.

Jegyzetek

Graciela Iturbide: Sueños, Símbolos, y Narración
with The Cuban Collection
Etherton Gallery
2022. szeptember 20. - december 3.

Az 55 képből álló válogatás ezen a linken tekinthető meg.