Menü

0103

Fotó: Self-portraits in a mirror’ by Paul McCartney.
Photograph: Paul McCartney/The National Portrait Gallery/PA

A National Portrait Gallery kiállításán lesznek láthatók Paul McCartney „elveszett” fotográfiái a Beatlesről

23 • 03 • 13Princz Zsófia

Három év átrendezés és renováció után idén júniusban újranyit a londoni National Portrait Gallery és izgalmas tárlatokkal várja a látogatókat. Az újranyitást követő héten a galéria egy nagyszabású kiállítással debütál Paul McCartney Photographs 1963-64 Eyes of the Storm címmel, mely július 28. és október 1. között lesz megtekinthető.

A tárlat első alkalommal mutatja be Paul McCartney újrafelfedezett, és korábban soha nem látott fotóinak rendkívüli archívumát a Beatles fénykorából. A Beatles-legenda azután kereste meg a National Portrait Gallery-t 2020-ban, hogy megtalálta az elveszettnek hitt fotókat.

„A kiállítás egyedülállóan személyes perspektívát nyújt majd arról, milyen volt Beatle-nek lenni a Beatlemánia kezdetén”

– nyilatkozta Nicholas Cullinan, a National Portrait Gallery igazgatója. A kiállítás az 1963 decembere és 1964 februárja között készített portrékra összpontosít, arra az időszakra, amikor John Lennon, Paul McCartney, George Harrison és Ringo Starr Nagy-Britannia legnépszerűbb zenekarából nemzetközi kulturális jelenséggé vált: a liverpooli és londoni fellépéseken át a New York-i Ed Sullivan Show-ban való szereplésig. A 80 éves Beatle azt tervezi, hogy könyvet ad ki abból a 275 fotóból, amelyeket kisfilmes fényképezőgéppel készített New Yorkban, Washingtonban, Miamiban, Liverpoolban, Londonban és Párizsban.

„Egy olyan korszakban, amikor oly sok fényképen örökítették meg a zenekart, ezek a fotók friss betekintést nyújtanak személyes élményeikbe, mindezt Sir Paul McCartney szemén keresztül.”

McCartney családjában három elismert fotográfus is van. Első felesége, Linda McCartney volt az első nő, akinek munkája a Rolling Stone címlapján jelent meg. A házaspár lánya, Mary McCartney szintén fotográfus és filmes, McCartney bátyja, Mike pedig könyveket adott ki a Beatlesről készült képekből.

0103

Fotó: John and George by Paul McCartney.
Photograph: Paul McCartney/The National Portrait Gallery/PA

Jegyzetek

Paul McCartney Photographs 1963-64: Eyes of the Storm
National Portrait Gallery, London
2023. június 28. – október 1.