Menü

Gyermeknevelés és gyermeki fantázia Klenyánszki Csilla munkáiban – Képes Beszéd a Mai Manó Házban

23 • 03 • 29Sárvári Zita

A Mai Manó Ház Képes Beszéd eseményén 2-2 fiatal alkotó portréján keresztül vizsgálják a kortárs magyar fotográfia különböző aspektusait. A fotográfusok megszállottsága mellett felvillantják a szokatlan formátumok, az eltérő alkotói módszerek vagy az ábrázolt műfajok széles skáláját is.

A beszélgetéssorozat célja a kortárs fotográfia fejlődésének és művészeti hatásainak bemutatása, amely idén egy csoportos kiállítás formájában teljesedik ki, a kortárs magyar fotóművészet témáit, technikai kísérleteit, műfaji sajátosságait, valamint a médium határátlépéseit vizsgálva. A márciusi esemény vendégeinek Fabricius Annát és Klenyánszki Csillát hívták meg, a beszélgetés témája a gyermeknevelés és gyermeki fantázia a kortárs fotográfiában lesz.

Hogyan irányítják a nőművészek az értő tekintetet, amivel az anyaságra nézünk? Miért nem látunk több terhes nőt a művészeti ábrázolásokban? Lehetünk anyák és mellette sikeres alkotók? Az anyaságra évszázadok óta reflektál a művészet. A Szűz Mária-archetípus, amely történelmileg Madonna és gyermeke formájában jelent meg, olyan művészek ikonikus alkotásainak középpontjában állt, mint Leonardo da Vinci és Duccio. A nyugati művészettörténet más nagyjai, köztük Rembrandt van Rijn és Salvador Dalí saját anyjukat használták múzsaként egyes műveikhez. Bár néhány neves női művész is alakította ezt a narratívát például Élisabeth Louise Vigée-Le Brun és Mary Cassatt, akik anyák és gyermekek ábrázolásáról ismertek, valamint Leonora Carrington, aki a terhesség és a termékenység akkoriban tabunak számító témáit merte érinteni, de a nyugati művészettörténet korai anyákról szóló ábrázolásainak túlnyomó többségét erősen befolyásolta a férfi nézőpont. Ennek eredményeképpen az anyaságról alkotott képek gyakran egyoldalúak voltak, inkább az elvárásokat, mint a valóságot tükrözték, és figyelmen kívül hagyták annak összetettségét, hogy mit jelent anyának lenni.

Idővel, a nők növekvő jelenlétével, elismerésével és támogatásával a művészetekben az anyaság hiteles és változatos ábrázolása - beleértve a terhesség, a szülés, az anyák és gyermekeik, valamint a családi portrék ábrázolását - exponenciálisan szélesebb körűvé vált. Sárvári Zita két olyan alkotóval beszélget majd a Képes Beszéd soron következő estjén, akiknek művészetét meghatározza az anyaság, az anyává válás, a szülőség témája. Ellenben a téma személyes ábrázolásán túl, és abban egyedülálló módon saját gyermeküket is bevonva, az alkotói folyamatba anyaként a gyermeki képzelet vált művészetük vagy legutóbbi sorozatuk központi témájává.

0103

Fotó: © Klenyánszki Csilla: Pillars of Home, Contact sheets

Klenyánszki Csilla (1986, Budapest), Hollandiában élő magyar művész. A rotterdami Willem de Kooning Akadémián szerzett fotóművészeti diplomát, jelenleg a Holland Művészeti Intézet művészeti gyakorlati tanszékén tanul. A fotográfia mellett a mozgókép és a performansz műfajában is dolgozik. Munkáiban olyan témákat vizsgál markáns, mégis letisztult esztétikai vizuális nyelven, mint az anyaság személyes és társadalmi kontextusa, biopolitikai és nemi kérdések, alternatív családmodellek és a nemek közötti egyenlőség. 2018-ban a 33. Festival International de Mode & de Photographie-n elnyerte a Prix de la nature morte díjat. Első saját kiadású, Pillars of home című könyvét 2019-ben a párizsi Photo-Aperture Alapítvány PhotoBook Awards első PhotoBook-díjára jelölték.

Munkáit bemutatták többek között a Stedelijk Museum Schiedamban, az Arnhem Museumban, a Museum het Valkhofban, a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban, az írországi Gallery of Photography-ban, az amszterdami Unseen es az Athéni Fotófesztiválon is. Dolgozott a New York Times, a Süddeutsche Zeitung Magazin, az NRC, a Volkskrant Magazine és a Liberation számára.

0103

Fotó: © Klenyánszki Csilla: 4 class of 2020

0103

Fotó: © Klenyánszki Csilla: Pillars of Home Nr. 63

0103

Fotó: © Klenyánszki Csilla: Pillars of Home Nr. 89

0103

Fotó: © Klenyánszki Csilla: Pillars of Home Nr. 76

0103

Fotó: © Klenyánszki Csilla: Pillars of Home Nr. 63

0103

Fotó: © Klenyánszki Csilla: Pillars of Play

0103

Fotó: © Klenyánszki Csilla: Pillars of Play with Marcel Ospia Gonzalez, Nr. 6

0103

Fotó: © Klenyánszki Csilla: Pillars of Play with Marcel Ospia Gonzalez, Nr. 2

0103

Fotó: © Klenyánszki Csilla: Pillars of Play with Marcel Ospia Gonzalez, Nr. 10

0103

Fotó: © Klenyánszki Csilla: Missy Magazine

0103

Fotó: © Klenyánszki Csilla: House hold, Vajrasana

Jegyzetek

Képes Beszéd – Kortársak a magyar fotóművészetben – beszélgetéssorozat
Meghívott alkotók: Fabricius Anna és Klenyánszki Csilla
Téma: Gyermeknevelés és gyermeki fantázia a kortárs fotográfiában
A beszélgetést vezeti: Szabó Noémi

Az esemény 2023. április 13-án 18.00 órakor kezdődik.