Menü

Felipe Romero Beltrán a 2023-as Foam Paul Huf-díj nyertese

23 • 04 • 01Jeneses Ádám

A Paul Huf-díj tizenhetedik nyertese Felipe Romero Beltrán (1992, Kolumbia) Dél-Amerika régiójából elsőként kapta meg az elismerést, melynek keretében pénzjutalomban és egy egyéni kiállításban részesül a Foam terében.

A 2007 óta évente megrendezésre kerülő, 35 év alatti fotográfusoknak kiírt kiállítási lehetőséggel, valamint 20.000 eurós pénzjutalommal járó díj Paul Huf (1924–2002) holland fotográfus nevét viseli, akinek elévülhetetlen érdemei voltak a fiatal, feltörekvő tehetségek támogatásában, és a Fotografiemuseum Amsterdam 2001-es megalapításában.

A Foam mintegy huszonöt jelölőt keresett meg a világ különböző pontjairól annak érdekében, hogy nemzetközileg reprezentatív ajánlás álljon össze. A fotográfia területén tevékenykedő szakembereket és szakértőket arra kérték, hogy válasszanak régiójuk szakmailag releváns, feltörekvő alkotói közül. Felipe Romero Beltránt, a fiatal fotográfust Maria Ptqk független kurátor és kultúrakutató, valamint Jokin Aspuru és Lucia Janto, a Getxophoto Fesztivál alapítói és igazgatói jelölték.

Az idei zsűri a következő szakemberekből állt: Anna-Kaisa Rastenberger (elnök, Finnország), a Finn Fotográfiai Múzeum igazgatója, valamint a The Festival of Political Photography alapítója és művészeti vezetője, Ashleigh Kane (Egyesült Királyság) a Dazed magazin Arts & Photography szekciójának szerkesztője, Sunil Gupta (India/Kanada) művész, az Autograph Associationnek társalapítója, John Fleetwood (Dél-afrikai Köztársaság) kurátor, a KABK fotográfia BA szakának társvezetője a társadalmilag elkötelezett fotográfia fejlesztésére és népszerűsítésére létrehozott Photo: in South Africa igazgatója és João Linneu (Brazília) művészeti vezető, a fotókönyvekre és fényképészet oktatásra szakosodott Void Photo Publishing House társalapítója.

0103

Fotó: Dialect, 2020 © Felipe Romero Beltrán

A zsűri indoklása szerint:

„Felipe Romero Beltrán munkája azért nyűgözte le a zsűrit, mert éles társadalomkritikát fogalmazott meg, és különösen megindítóan számolt be az emberi test kifejezési lehetőségeiről. Romero Beltrán hosszú távú projekteken dolgozik, amelyek, több esetben is a határokat és migrációt érintő politikai feszültség jelenségeit és annak egyénre, testre tett hatásait vizsgálják. Munkái intelligensek, átgondoltak, magával ragadóak, és a dokumentarista fotográfiai megközelítés határait boncolgatják. A Dialect című sorozatában Sevillában rekedt migráns fiatalokkal dolgozik, akik illegálisan keltek át Marokkó és Spanyolország közötti tengeri határon és migrációs státuszuk megoldódását várják. A felvételek e fiatalok tapasztalatainak feltárásai, amelyeken keresztül a test párbeszédet folytat emlékeikkel és a migrációs központban töltött várakozási idővel. Sorozata erőteljes, már-már filmszerű keretezésre és a párbeszédet folytató testek közötti feszültségre támaszkodik. Lenyűgöző képessége van arra, hogy a test szerény gesztusait arra használja, hogy rávilágítson a társadalmi önkényes ellenőrzésre és egyenlőtlenségre. A zsűri úgy véli, Romero Beltran művei nem hagyják érintetlenül a nézőt".

0103

Fotó: Bravo, 2021 © Felipe Romero Beltrán

A nyertes reakciója:

„Tudatosan vagy öntudatlanul mindig is zavart a test és az azt kategorizálni próbáló nyelv közötti - olykor feszült - kapcsolat. Ez volt a munkám egyik központi eleme: ez a nyelv hol politikai bürokráciává, hol pedig a test leigázásának eszközévé válik. De a kép, ez a nem nyelvi forma mindezt megelőzi. A díj lehetőséget teremt arra, hogy tovább gondolkodjak ezekről a témákról, egy olyan kulcsfontosságú időszakban, amikor befejezem a doktori disszertációmat, és megpróbálom összegezni gondolataimat a fotográfiai képről"

0103

Fotó: Warning zone, from the series Reducción, 2019 © Felipe Romero Beltrán

0103

Fotó: Bravo, 2021 © Felipe Romero Beltrán

0103

Fotó: Dialect, 2020 © Felipe Romero Beltrán

A fotográfus tovább képei ezen a linken tekinthetők meg.

Jegyzetek

Az Aperture Portfolio Prize nyertese 2022-ben szintén Felipe Romero Beltrán volt, erről egy korábbi cikkünkben számoltunk be.