Menü

PhotoFairs Shanghai – A mesterektől és tanítványoktól a mesterséges intelligenciáig

23 • 04 • 13Szabó Benedek

A PhotoFairs Shanghai Ázsia vezető fotográfiai és digitális művészeti vására. A Creo szervezésében bemutatott nagyszabású esemény április 20-23. között több mint 50 kiállítóval tér vissza a Sanghaji Kiállítási Központba. Az eseményen olyan galériák, kiadók és stúdiók képviseltetik magukat, amelyek platformot biztosítanak a kínai kortárs fotográfia feltörekvő tehetségeinek, illetve azoknak a művészeknek, akik kiemelt szerepet játszottak a régió vizuális kultúrájának alakításában.

A Photo Fairs Shanghait 2014-ben alapították a régióban a fotográfia gyűjtése iránti növekvő érdeklődésre reagálva. A tavaszi szezonban megrendezésre kerülő első eseményként a vásár a sanghaji múzeumok és művészeti intézmények anyagával a régió művészeti sokszínűségét mutatja be. Az esemény a World Photography Organisation néven alapított Creo szervezésében valósul meg. Ez a vállalkozás olyan nemzetközi vizuális művészeti eseményeket valósít meg, mint a Sony World Photography Awards, vagy a közelgő PhotoFairs New York.

A mostani kiállítás különböző alegységekből áll össze, ilyen például a Kiadói szektor, amely a fotóalbumok és egyéb művészeti kiadványok pavilonjaként szolgál. Idén a szektorban több mint tíz kiadó vesz részt, amelyek Kínából és a világ számos országából érkeznek az eseményre. Az idei kiállítás újdonsága a Kulturális terek szektora, amely tovább hangsúlyozza a múzeumok, intézmények és kulturális szervezetek szerepét a fotográfia fejlődésében.
A kiállításon számos kínai alkotó is kiállítási lehetőséget kapott, mint például Li Lang, vagy Chen Xiaoyi, akiket a Thousand Plateaus művészeti tér delegált. A pekingi Bonian Space a 20. századi kínai fotográfusok alkotásait mutatja be, többek között Luo Bonian és Jin Shisheng munkáit, akik az 1930-as években a kínai nagyvárosok mindennapi életét megörökítő, és Kína történelmét nyomon követő fényképeket készítettek.

A kínai fotóvásár a nemzetköziséget is fontosnak tartja. A vásáron a 193 Gallery néven ismert párizsi galéria Thandiwe Muriu kenyai és Hassan Hajjaj marokkói fotóművészek munkáit hozza el az eseményre, míg a Miguel de Cervantes Könyvtár a spanyol nemzeti fotográfiai díj nyertesének, José Manuel Ballesternek az önálló projektjét mutatja be, de a régi mesterek és a kortárs tehetségek mellett kísérleti alkotókat is kiállítanak.

A vásáron az új technológiák művészetben betöltött szerepét és szeretnék hangsúlyozni, ezért az idei esemény nagykövete egy ALiCE névre keresztelt mesterséges intelligencia lesz. Ez a mesterséges intelligencia a fotográfia és a digitális művészetek új oldalát hivatott bemutatni, hogy ezzel a technológia és a művészet kapcsolatát erősítse.

0103

Fotó: Li Yushi: The Smothering Dream, 2022 © EYECANDIES (Shanghai)

0103

Fotó: Luo Bonian: Untitled, 1930s-1940s © BONIAN SPACE (Beijing)

0103

Fotó: Jerry Uelsmann: Untitled, 1976 © see+ gallery (Beijing & Shenzhen)

0103

Fotó: Giovanni Ozzola: where are you? 2021 © Galleria Continua (San Gimignano, Beijing, Les Moulins & Habana)

0103

Fotó: Delphine Diallo: The Oracle, 2020 © Fisheye Gallery (Paris

0103

Fotó: Thandiwe Muriu: CAMO 30, 2021 © 193 Gallery (Paris)

0103

Fotó: Li Lang: 2011.12.31., 2022 © A Thousand Plateaus Art Space (Chengdu)

0103

Fotó: Hassan Hajjaj: Puma Veil, 2016 © 193 Gallery (Paris)

0103

Fotó: Hisaji Hara: A Study of the “Because Cathy Taught Him What She Learnt”. 2010 © see+ gallery (Beijing & Shenzhen)

0103

Fotó: Chen Xiaoyi: Crystalloid: Minstrel, 2021 © A Thousand Plateaus Art Space(Chengdu)

0103

Fotó: Winnie Tse: I know you have butterflies in your stomach, 2022 © EYECANDIES (Shanghai)

Jegyzetek

PhotoFairs Shanghai
2023. április 20–23.