Menü

Innováció és provokáció – Changing Views: The Photography of Dorothea Lange kiállításajánló

23 • 06 • 26Udvari Orsolya

Dorothea Lange (1895–1965) ikonikus fotóiból látható kiállítás az USA-ban található Eiteljorg Múzeumban. A Changing Views: The Photography of Dorothea Lange című tárlat olyan műveket mutat be az alkotótól, amelyek nagy hatást gyakoroltak korára, és ma is erős visszhangot keltenek. A kiállításban ez a visszhang két főbb módon jelenik meg: Lange kortársaitól is bemutatásra kerülnek képek, együtt értelmeződnek; valamint társadalmilag elkötelezett kortárs (fiatal) fotográfusok és egyetemi hallgatók munkái is láthatók.

Az Indianapolis belvárosában található, 33 éve fennálló Eiteljorg Museum of American Indians and Western Art-ban megnyílt kiállítás az ország egyik legnagyobb dokumentarista fotográfusa, Dorothea Lange képeit teszi a középpontba: a tárlaton az 1930-as és 1940-es években készült harminc figyelemre méltó képének felnagyított nyomatai is láthatók, köztük a leghíresebb fotója is, a Migrant Mother, Nipomo, California.

0103

Fotó: Dorothea Lange: Migrant Mother, Nipomo, California, 1936. Gelatin silver print. art2art Circulating Exhibitions

Lange 1936-ban, egy bevándorló- és munkástáborban készült fekete-fehér fotóján egy gondterhelt, mégis elszánt tekintetű nő látható karjában kisbabával, oldalán két másik gyermekkel. Az ikonikus kép a nagy gazdasági világválság idején készült Amerikán belül a kaliforniai Nipomóban. A sokszor reprodukált, többek között amerikai bélyegként is megjelent Migrant Mother a hajléktalan családok és a gazdasági válságok által elszakított, kiszolgáltatott helyzetű migránsok jelképévé vált. A Changing Views látogatói egy felnagyított verzióját is meg tudják tekinteni ennek a képnek is, amely kizárólag a nő tekintetére fókuszál.

A Changing Views számos további képet is bemutat Lange munkáiból, amelyeket a New Deal és a második világháború idején, a szövetségi kormányzati ügynökségek utazó dokumentarista fotográfusaként készített. A társadalmi igazságosság mellett elkötelezett Lange Graflex fényképezőgépét arra használta, hogy kiemelje a szegénységgel, munkanélküliséggel, hajléktalansággal és kitelepítéssel küzdő emberek nehézségeit, láthatóvá tegye a marginalizált csoportokat a többség számára, hogy ezzel empátiát keltsen bennük, valamint társadalmi változást idézzen elő.

„Ez a Dorothea Lange képeiből rendezett kiállítás az egyik legmeghatóbb és legmegrendítőbb fotókiállítás lehet, amelyet az Eiteljorg vendégei valaha láthattak. Sok embernek voltak szülei, nagyszülei vagy dédszülei, akik átélték a nagy gazdasági világválságot és a háború éveit, és talán hallottak családi történeteket az akkor elszenvedett nélkülözésekről és az akkor tanúsított bátorságról. A Changing Views látogatói közvetlen kapcsolatot láthatnak az 1930-as évekbeli Dorothea Lange-tól napjaink kortárs fotográfusaiig, akiknek képei leleplezik az igazságtalanságot, szembeszállnak a rasszizmussal és társadalmi változásokra szólítanak fel.”

– nyilatkozta John Vanausdall, az Eiteljorg elnök-vezérigazgatója.

Langéről, munkásságáról és a fotótörténetben betöltött kiemelkedő és meghatározó szerepéről számos nézőpontból számoltunk már be. Személye és megközelítésmódja, a rejtett és korábban nem ábrázolt témák beemelésén keresztül kitüntetett figyelmet kap máig, amihez a mostani kiállítás is újabb többletet ad. Lange képein felül az 1930-as évekbeli dokumentarista fényképezés lenyűgöző alkotásai közül látható válogatás olyan kortársaktól mint Walker Evans, Ben Shahn, Wright Morris, Mike Disfarmer és Doris Ullman. A múltat a jelennel összekötve a kiállítás Kortárs reflexiók (Contemporary Reflections) elnevezésű blokkja pedig négy mai kortárs fotográfust mutat be, akik Lange szellemében olyan képeket készítenek, amelyek a társadalmi változások mellett érvelnek. A fotográfusok, Nīa MacKnight, Mary Inhea Kang, Josué Rivas, Wildstyle Paschall több esetben saját identitásukon, hovatartozásukon keresztül vizsgálják a fenti témát.

0103

Fotó: Dorothea Lange: Resettlement Administration photographer, in California, 1936. Farm Security Administration - Office of War Information Photograph Collection (Library of Congress)

„Mivel Lange fotói annyira ikonikussá váltak, könnyen megfeledkezhetünk arról, hogy milyen innovatív és provokatív fotográfiát készített a maga korában. A Changing Views kiállításon szereplő kortárs fotográfusok friss, modern módon alkalmazzák Lange úttörő innovációját és provokációját. Arra ösztönöznek bennünket, hogy mélyen elgondolkodjunk a fotográfus és a fényképen szereplő emberek közötti kapcsolaton, és engedjük, hogy ezek a képek a világ új látásmódjába repítsenek bennünket”

– mondta Jessica Nelson, a kiállítás kurátora.

Jegyzetek

Changing Views: The Photography of Dorothea Lange
Eiteljorg Museum
2023. március 4. – augusztus 6.