Menü

5kérdés – Legát Franciska

23 • 09 • 23Punkt

5kérdés rovatunkban ugyanazt az öt kérdést tesszük fel a hazai fotográfiai élet meghatározó szereplőinek. Ezúttal Legát Franciska fotóművészt kérdeztük.

1. Mely fotográfusok inspirálták, és hogyan befolyásolták az alkotói folyamatokat?

Miután elsőre nem vettek fel egyetemre, a Budai Rajziskolában kezdtem el fotográfiát tanulni nappali tagozatos OKJ-n. Csak egy évig jártam oda, mert aztán felvettek a MOME-ra, de az alatt az egy év alatt rengeteg inspiráló fotográfusról tanultam, akik a mai napig valamilyen szinten hatással vannak a munkáimra. Közülük emelnék ki néhányat.

Talán az első, akiről tanultunk Julia Margaret Cameron volt. Hihetetlen számomra, hogy alig pár évtized telt el az első fénykép óta, ő már profi megrendezett képeket készített korabeli hírességekről. Külön tetszett az a történet, hogy a fotóinak egy részét elvileg egy tyúkólban csinálta extra hosszú záridővel.

Diane Arbus sötét, melankolikus, groteszk világa szintén nagy hatást gyakorolt rám, akárcsak Nan Goldin őszinte point and shoot képei.

Az utóbbi években készült munkáimhoz Martin Parr világa jelentett hatalmas inspirációt. Bár a street fotó, mint műfaj eléggé távol áll attól, amit én csinálok, az a fajta humoros, ironikus megközelítés, amit ő alkalmaz a fotográfiában akkor számomra nagyon új volt, és nagyon magaménak éreztem és érzem a mai napig.

Nagyon szeretem még Karolina Wojtas, Richard Billingham és Michael Northrup munkáit. Utóbbi hatására kezdtem el pár éve színszűrőkkel kísérletezni.

2. Melyik fotóalbum vagy kiállítás volt a legmeghatározóbb az életében?

Az utóbbi időben nagyon meghatározó volt számomra Anette Frick A Moment in No Man’s Land című kiállítása a német MARTa Herford Múzeumban, különösen azok a képei, ahol a berlini mindennapokat dokumentálja közvetlen a rendszerváltás után.

Fotókönyvek közül a holland Annegien van Doorn Biophilia című könyvét mondanám, amit tavaly sikerült megszereznem Párizsban az Offprinten. Még a BredaPhoto alatt tetszett meg ez a sorozat, így nagyon örülök, hogy megtaláltam könyvben is.

3. Mikor és hol volt az első egyéni kiállítása?

Idén augusztusban a Foton Galériában. Bár a kiállítás szeptember végén bezárt, októbertől újra megtekinthető lesz egy lakásgalériában.

4. Analóg vagy digitális fényképezőgépet használ?

Digitálisat. Néha próbálkozom analóggal, de aztán mindig rájövök, hogy az, hogy nem látom azonnal a képet, így nem tudom mit lehetne javítani rajta, csak hátráltat. (A nyersanyag áráról és az átmeneti készlethiányokról már ne is beszéljünk). Úgy gondolom, ahhoz az anyaghoz, amin jelenleg dolgozom nem tenne hozzá, ha filmre fotóznám. Ha illik a koncepcióhoz, divatfotókat néha szoktam középformátumra készíteni, de ilyenkor is mindig van nálam digitális gép a biztonság kedvéért. Illetve pár éve vettem nagyon olcsón egy csomó lejárt színes 35 mm-es filmet, néha arra csinálok bulifotókat point and shoot kamerával.

5. Milyen fényképet készített legutóbb?

Ezt a képet németországi Erasmus félévem alatt csináltam Aidáról és Elmáról, akiket ott ismertem meg. Épp egy divatfotózáshoz készülődünk (Aida divattervezést tanul). Ezen kívül nyáron sokat fotóztam fekete-fehér filmre egy alkotótábor keretein belül, de azokkal a képekkel nem vagyok elégedett, akárhogy próbálkozom, a fekete-fehér fotókat nem igazán érzem magaménak.

0103

Fotó: © Legát Franciska: Aida és Elma, Bielefeld, 2023