Menü

Válogatás a 212 Photography Istanbul fesztivál kiállításainak képeiből

23 • 10 • 02Szabó Benedek

Törökország egyik legnagyobb fotográfiai eseményét, a 212 Photography Istanbult idén október 5-15. között rendezik meg. A fesztivál célja, hogy az egész várost bevonja a programokba, és hogy hozzájáruljon a művészet és a kultúra hagyományainak továbbadására. A fotográfiai fesztivál olyan változatos programokat ígér, amelyek a fotográfiát és számos más vizuális műfajt is bemutatnak. A látogatók mintegy 20 helyszínen vehetnek részt tárlatvezetéseken, workshopokon, hallgathatnak meg beszélgetéseket, de a szervezők filmvetítésekkel és könnyűzenei koncertekkel is készülnek.

2018-as indulása óta a 212 Photography Istanbul kiemelt célja, hogy bemutassa a nagyközönség számára a fotográfia és a mozgókép legfontosabb alkotóit, új irányait, és a bennük rejlő lehetőségeket. A rendezvényen ugyanakkor nemcsak a művészeti ágak aktuális innovációi jelennek meg, hanem a világ minden tájáról érkező alkotók és műkedvelők is képviselik magukat.

Idén a 212 Photography Istanbul kiállításon a Yapı Kredi Bomontiada, a város egyik legkülönlegesebb kulturális központja ad otthont a spanyol fényképész, Eugenio Recuenco 365° című sorozatának, de ezen a helyszínen lesz látható a különleges, festményszerű portréiról ismert német művész, Daniëlle van Zadelhoff sorozata is. Az egyéni kiállítások sorát színesíti a marokkói születésű belga fotográfus, Mous Lamrabat tárlata. A Museum Gazhane ad otthont a fesztivál tematikus kiállításainak, a látogatók megismerkedhetnek a fotográfia technikai újdonságaival, illetve a fényképezés történetével. A Memory on Record című tárlat retrospektív nézőpontból közelíti meg az 1990-es évek Törökországát, miközben személyes hangvételű történeteket is bemutat.

0103

Fotó: © Daniëlle van Zadelhoff

0103

Fotó: © Nick Brandt

0103

Fotó: © Mous Lamrabat

0103

Fotó: © Szombat Éva

0103

Fotó: © Julia Fullerton Batten

A Yeldeğirmeni Sanat művészeti központ a híres brit művész, Wolfe von Lenkiewicz új munkái lesznek láthatóak, amelyek mitológiai történeteket értelmeznek újra a mesterséges intelligencia segítségével. A rendezvénysorozat másik fontos helyszíne az Akaretler negyed, ahol több kültéri kiállítás is várja majd a látogatókat. Itt lehet megtekinteni a francia fotográfus, Floriane de Lassée egyéni kiállítását, de láthatóak lesznek a rendezvény magyar résztvevőinek, Szombat Évának és Szauder Dávidnak is a fotográfiái is.

0103

Fotó: © Floriane de Lassée

0103

Fotó: © Wolfe von Lenkiewicz

0103

Fotó: © Eugenio Recuenco

0103

Fotó: © Daniel Shipp

0103

Fotó: © Faik Senol

A fesztivál idei rendezvénye nemcsak a város intézményeit, kulturális központjait vonja be programjába, hanem több utca és köztér is szerephez jut kiállítási helyszínként. A rendezvény egyik legfigyelemreméltóbb pontja egy tengeren úszó fényképinstalláció, de számos óriási szoborral és vászonnal is találkozhat az, aki a fesztivál ideje alatt Isztambulba látogat.

0103

Fotó: © Annelie Vandendael

0103

Fotó: © Damla Şahinbaş

0103

Fotó: © David Szauder

0103

Fotó: © Rob MacInnis

0103

Fotó: © Ellie Davis

Jegyzetek

212 Photography Istanbul
2023. október 5-15.