Menü

„Gyakran a hibáidból tanulsz a legtöbbet” – Patrick Demarchelier kiállítás nyílt Londonban

23 • 10 • 26Princz Zsófia

A londoni Atlas Gallery egy nagyszabású kiállításon mutatja be a 2022 márciusában elhunyt világhírű francia divatfotográfus, Patrick Demarchelier munkásságát. A kiállított művek többsége olyan divatfotográfiák, amelyek főként az 1980-as évek elejétől a 2000-es évek végéig készültek, egy olyan időszakban, amely Demarcheliert a modern kor fotóművészetének egyik nagy mesterévé tette.

Az 1943-ban Le Havre-ban született Demarchelier 17. születésnapjára mostohaapjától egy Eastman Kodak fényképezőgépet kapott, ami elindította érdeklődését a fotográfia iránt. Amikor arról beszélt, hogyan kezdett el fotózni, Demarchelier azt mondta, hogy nem volt képzettsége, csak az „élet iskolája" tanította.

„A legtöbbet úgy tanultam, hogy egyszerűen csak fényképeztem, rengeteg képet készítettem. Számos hibát követtem el, de gyakran a hibáidból tanulsz a legtöbbet. Fotográfusnak lenni olyan, mint sportolónak. Minden nap gyakorolni kell"

Demarchelier 20 évesen jutott el Párizsba, ahol kötetlen fotózási stílusával felhívta a Vogue kreatív igazgatójának, Alex Liebermannak a figyelmét. A korabeli divatfotográfia komolyságával szemben Demarchelier a vidám, spontán képeket részesítette előnyben. Innentől kezdve szinte minden jelentős divatmagazin számára készített címlapfotókat a brit, amerikai és párizsi Vogue-tól kezdve a Rolling Stone-on, a Glamouron, az Elle-en és a Newsweeken át. 1975-ben költözött New Yorkba, ahol haláláig élt.

Fontos megjegyezni, hogy Demarchelier munkássága többnyire megelőzte a digitális kultúra elterjedését. Munkái a valóság, a mozdulatlanság és a precizitás világából táplálkozik. Amikor elkezdte pályafutását, elképzelése az volt, hogy a divatfotózás méltó lehet egy galéria vagy múzeumi kiállításra. Így egészen 1995-ig váratott az első kiállítására, és ekkor már nemcsak divat, hanem kiváló portréfotográfusként is tekintettek rá. Mire a párizsi Le Petit Palais 2008-ban megrendezte 420 fotográfiából álló retrospektív kiállítását, amely több mint 360.000 látogatót vonzott, Demarchelier minden idők legtöbbet publikált divatfotográfusa lett.

Az Atlas Gallery kiállítása Demarchelier legismertebb munkáit tartalmazza, többek között egy Diana hercegnőről készült 1990-es portrét. A portrét sokan a leghíresebb Dianáról készült képnek tartják, mert bensőséges, baráti kapcsolatot mutat Demarchelier és a walesi hercegnő között. 1989-ben Diana hercegnő, aki nagy rajongója volt a munkáinak, egy privát portré fényképezésre kérte fel Demarcheliert. Ezt követően a walesi hercegnő személyes portréfotográfusa lett, történelmet írva, mint első nem brit fotográfus, akit a királyi család szolgálatába álhatott. Diana hercegnőről készített egyik leghíresebb felvételén a fején diadémmal pózol, és a kamerába mosolyog. A hercegnővel való kapcsolatára így emlékezett vissza:

0103

Fotó: Patrick Demarchelier: Nadja Auermann, New York, 1995 © Atlas Gallery

„Emlékszem, amikor először felvette velem a kapcsolatot. Készítettem egy képet a Vogue számára, amelyen egy modell kinyitotta a kabátját, hogy megmutassa a belső zsebébe dugott nevető kisfiút. A fiú valójában az én fiam volt, és Dianának, talán az ő kisfiai miatt annyira tetszett ez a kép, hogy felvette velem a kapcsolatot. Barátok lettünk. Vicces és kedves volt – de alapvetően egy nagyon egyszerű nő, aki nagyon egyszerű dolgokat szeretett.”

0103

Fotó: atlasgallery.com

Demarchelier vizuális kézjegyét számos dolog különbözteti meg kortársaitól, de a legfontosabb a fényhasználat. Fényképeivel olyan intimitást, drámaiságot és valóságérzetet ér el, amilyet más fotográfusok munkáiban ritkán látni. Természetes stílusa a fekete-fehér, de ugyanilyen jól érzi magát színesben is. A számtalan híresség és szupermodell fényképezése mellett Demarchelier sok divatmárkával is dolgozott, többek között Calvin Kleinnal, Giorgio Armanival, Chanellel, Gianni Versaceval, Diorral és Louis Vuittonnal. 2011 októberében jelentette meg Dior Couture Patrick Demarchelier című könyvét, amely a Dior Couture fotóinak gyűjteménye volt.

Az Atlas Galleryben megrendezett Patrick Demarchelier: Legacy című kiállítás 27 fotója ezen a linken online is megtekinthető.

Jegyzetek

Patrick Demarchelier: Legacy
Atlas Gallery
2023. szeptember 22. – november 18.