Menü

Fotótörténet – Elliott Erwitt: Bulldogok, New York, 2000

23 • 10 • 29Baki László

2023-ban a Leica Picture of the Year elnevezésű díjat a New York-i Magnum fotográfus, Elliott Erwitt kapta Bulldogs című New York-ban készült felvételéért. Az a közhely, hogy a kutyák és gazdáik gyakran vizuálisan is hasonlítanak egymásra, ezen a 2000-ben készült fényképen is erőteljesen megmutatkozik. A kutya tematika egyébként nem véletlen, hiszen egyik kedvelt témáját a kutyák jelentik, és mindig ezek voltak a legnépszerűbb alkotásai.

Elliott Erwitt mániákusan fényképezi a mai napig a négylábúakat, arra törekedve, hogy az emberi attribútumot mutassa meg a kutyában, és egyúttal az állatit az emberben. „Azt mondják, a kutyák olyanok a képeimen, mint az emberek. Szerintem ők is emberek, csak több a szőrük.” – nyilatkozta egyszer a The Sunday Timesnak.

„Itt az ideje komolyan vennünk a fotográfiát: tekintsük végre hobbinak.”

– vallja a kortárs fotográfia legendás alakja, Elliott Erwitt, aki a humoros, szerethető fotográfiáit többnyire a Central Park környékén, valamint európai és amerikai kutyaszépségversenyeken és felvonulásokon készítette. Erwitt véletlenül fedezte fel ezt a tökéletes szimbiózist kutya és gazdája között, miközben az utcákat járta:

„A manhattani Upper West Side-on lévő műtermemből indultam el, hogy sétáljak egyet a barátommal, Hiroji Kubotával, de nem volt nálam fényképezőgép. Megláttam ezt a jelenetet, és megkérdeztem tőle, hogy kölcsönkérhetem-e az ő fényképezőgépét. Kedvesen átadta a Leicáját, és elhasználtam a teljes tekercset".

0103

Fotó: Elliott Erwitt: New York City, USA, 2000
© Elliott Erwitt/MAGNUM PHOTOS, Leica Hall of Fame Award 2023, Leica Gallery Wetzlar 2023

A tekercs legutolsó felvételén minden kompozíciós és koncepcionális elem a helyén volt, a fejek egymásra helyezése tökéletes volt. A kép abszurditását tovább fokozta, hogy a kép bal oldalán lévő második kutya ugyanazt a pózt vette fel, mint a meglehetősen szürreálisnak tűnő kutya-gazda páros. Erwittnek türelemmel és kitartással sikerült megörökítenie az egyik ikonikus képét, mert ahogy ő mondja: „Sok kép vezet egy jó képhez".

Jegyzetek

Fotó-történet rovatunk korábbi cikkei ezen a linken tekinthetők meg.