Menü

Válogatás a világ első számú fotográfiai vására, a Paris Photo idei kiállításainak képeiből

23 • 11 • 06Baki László

A világ első számú és huszonhatodik alkalommal megrendezett fotográfiai vására és szakmai eseménye, a Paris Photo idén harmincegy ország 191 kiállítójával, több mint 800 művészt bemutatva várja a látogatóit 2023. november 9 és 12. között a párizsi Grand Palais Ephémère épületében. Az elmúlt évekhez hasonlóan a Punkt ezúttal is a helyszínről számol be az eseményről.

„Idén a vásár programja még nagyobb változatosságot kínál, az eddigi megszokott három fő szektort, most két újabbal is bővítik, hogy a fotográfiai eljárások sokszínűsége kerüljön fókuszba. A digitális művészet már évek óta jelen van a Paris Photo vásáron, de a technikai eszközök felgyorsulásának és egy új, egyre termékenyebb művészeti szcéna kialakulásának is tanúi vagyunk. Fontos volt ezt felismerni és létrehozni olyan szektorokat, amelyeket a digitális korszak fotográfiájának szenteltek.” – mondta Florence Bourgeois a Paris Photo igazgatója.

Idén a fő szektorban 133 galéria 21 országból mutatja be a történelmi és kortárs képeket a modern remekművektől a feltörekvő művészekig, akiknek a munkáiban a fotográfia használatának széles spektrumát fedezhetjük fel. Ebben a szekcióban láthatóak majd a TOBE Gallery és a Vintage Galéria által képviselt művészek munkái is, ahol a Vintage Galéria Attalai Gábor, Holics Gyula, Káldor László, Kinszki Imre, André Kertész, Lőrinczy György, Maurer Dóra, Megyik János, Molnár Vera és Türk Péter, míg a TOBE Gallery Jean-François Lepage munkáit mutatja be. De a Solo and Duo elnevezésű szektorban bemutatkozók között Zaránd Gyula (1943–2020) neve is szerepel, akinek képei a párizsi székhelyű Olivier Waltman Galéria szervezésében láthatóak.

A kiadói szektor 35 olyan neves nemzetközi résztvevővel népszerűsíti a fotókönyveket, mint az Aperture, a Damiani, a Hatje Cantz és a MACK London, de a kiállítók között találhatjuk a Kehrer Verlagot is, akinek fotográfiai témájú kiadványait rendszeresen publikáljuk itt a Punkton is. A Paris Photo ideje alatt jelentik be a The Paris Photo – Aperture Foundation PhotoBook Awards idei díjazottjait is, melyről külön cikkben mi is beszámolunk majd. Az előző évekhez hasonlóan több száz fotográfus dedikálja majd az albumait, köztük magyar alkotó is: Kontha Dora szombaton a TOBE standján dedikálja a Soulscapes című könyvét.

A Curiosa szekcióban kilenc ország 16 galériája mutatkozik be (Argentína, Ausztrália, Belgium, Franciaország, Kanada, Németország, Olaszország, Svájc, Tajvan), mellyel ezúttal is a fiatal nemzetközi színtér dinamizmusát prezentálják. Az új művészeti vezető, Anna Planas által kiválasztott 17 művész először vesz részt a vásáron. A Curiosában találkozhatunk – többek között – Yelena Yemchuk képeivel, akinek már több fotókönyve is megjelent, amelyek közül a PaperLab Galériában idén kiállított УYY a Paris Photo/Aperture First Book Prize jelöltje volt 2022-ben, és a 2023-as PHotoESPAÑA fesztiválon a könyv elnyerte az év legjobb fotókönyv díját nemzetközi kategóriában. Szintén ebben a szektorban látható az 1992-ben Kolumbiában született Felipe Romero Beltrán Dialect című sorozata, amely olyan fiatal illegális bevándorlókat mutat be, akik a közelmúltban lépték át Marokkó és Spanyolország tengeri határát, elkerülve a határellenőrzést. Az alkotó idén több fontos díjat is elnyert sorozatával, melyekről a Punkton is beszámoltunk.

A digitális korszaknak szentelt új szektorban a digitális művészeti szakértő, Nina Roehrs által kurátorként összeállított kilenc kortárs művészeti galéria mutatja be azokat a művészeket, akik a digitális valóságot integrálják munkájukba. Négy tematikus csoportos kiállításon és öt egyéni tárlaton kínálnak majd átfogó bemutatót a fotográfiáról a technológia és a digitalizáció metszéspontjában. A galériák között találhatjuk a Photo Edition Berlint is, akik Boris Eldagsent is képviselik. Eldagsen neve idén lett szélesebb körben ismert, amikor egy AI által generált képpel pályázatott a Sony World Photography Awards versenyre, és miután elnyerte a díjat, nyílt levélben utasította azt vissza. Az akcióval az volt a célja, hogy az ügy kapcsán párbeszéd induljon a mesterséges intelligencia etikai kérdéseiről.

0103

Fotó: Okame Hideoki: Livre
The(M) éditions
Copyrights the(M) éditions – IBASHO

0103

Fotó: Paul Cupido: Near the River, 2022
Archival pigments on Kozo, 30 x 20 cm
Bildhalle
Copyrights © Paul Cupido

0103

Fotó: Vasantha Yogananthan: Mystery Street
inkjet print, from the digitalisation of silver negatives 56,7 x 71 cm
The Photographers' Gallery
Copyrights © Vasantha Yogananthan, courtesy of The Photographers' Gallery

0103

Fotó: Charles Fréger: Puli (Tiger) Dussehra, 2019-2022
Inkjet print mounted on aluminum, 145 x 110 cm les filles du calvaire
Copyrights Courtesy Les filles du calvaire, Paris

0103

Fotó: Zaránd Gyula: Mendiant (Budapest)
tirage d'époque aux sels d'argent, 20,5 x 13,5 cm
GALERIE OLIVIER WALTMAN
Copyrights Galerie Olivier Waltman

0103

Fotó: Dorothea Lange: Cable Car, San Francisco, 1956
Howard Greenberg Gallery
Copyrights © The Dorothea Lange Collection, Oakland Museum of California, City of Oakland. Gift of Paul S. Taylor

0103

Barbara Crane: Chicago
La Galerie Rouge
Copyrights Barbara B. Crane Trust/courtesy La Galerie Rouge

0103

Fotó: Emma Hardy: Permissions
GOST
Copyrights Emma Hardy / GOST Books

0103

Fotó: Bastiaan Woudt: Allure, 2023
Archival Pigment Print 47 7
Fahey/Klein Gallery
Copyrights © Bastiaan Woudt, courtesy of FaheyKlein Gallery, Los Angeles

0103

Fotó: Yael Martínez: El hombre y la montaña, Guerrero, México, 2020. december 31.
Patricia Conde Galería
Copyrights Yael Martínez

Jegyzetek

Paris Photo
2023. november 9–12.