Menü

Ők nyerték el az idei természetfotó-pályázat fődíjait

23 • 11 • 07Baki László

31. alkalommal hirdették ki a naturArt – Magyar Természetfotósok Szövetsége pályázatának végeredményét, melyre 2926 érvényes kép érkezett 153 szerzőtől. A díjakat 2023. november 7-én adták át a Magyar Természettudományi Múzeumban, melynek kiállításán a pályázat utolsó fordulójába jutott 122 fotográfia látható.

Dr. Kalotás Zsolt a zsűri elnöke elmondta: „(...) Úgy gondolom a kiállítás anyaga hatalmas merítés a Természet tárházából, amelyben mindenki találhat kedvére valót. Volt közöttük több is, amelyek azt a pillanatot ragadta meg, amelyek örök érvényűek, mert megismételhetetlenek. Az artisztikus megjelenítésre, egyéni látásmódra, meghökkentő akciófotókra, megható, gyengéd pillanatokra vagy az arcokra mosolyt csaló viselkedésformákra is találunk példákat. Nem gondolom, hogy bárkiben is hiányérzet támad, ha megtekinti a kiállítást vagy átlapozza a pályázat anyagát bemutató albumot.

De úgy érzem a kiállítás igazán fontos üzenete az, hogy csak egyetlen csodálatos földünk van, amit ma számtalan veszély fenyeget, és amit meg kell védenünk magunknak és a jövőnek – elsősorban saját magunktól.”
Az év természetfotója 2023-ban” címet Moldován Zsolt: Magasugrás című képe nyerte el, melyre így emlékezett vissza a fotográfus:

„A kép tavaly júniusban készült, egyik kedvenc fotós helyszínemen, a Csernát határában levő, a falubelik által csak “rókalyukak”-nak nevezett mezei tisztáson. Építettünk egy saját kis lest jó néhány éve, hogy majd gyurgyalagokat fotózzunk nászidőszakban. Délutánonként, munka után utam egyenesen oda vezetett egy jó kép (és rengeteg maradandó élmény) reményében. A madarakkal párhuzamosan az ott élő rókacsalád életét is figyelemmel kísértem. Leshelynek a kép elkészítése előtti délután a löszfal melletti tisztást választottam, onnan figyelve a horizonton játszadozó rókakölyköket. Amíg anyjuk vadászni volt, a kicsik önfeledten játszottak a kotorék környékén. A kölykök júliustól követik a felnőtt rókát, ettől kezdve tanulják meg a vadászat fortélyait, majd ősszel elválnak anyjuktól. Mondhatnám, hogy a véletlen műve a kép, de nem hiszek a véletlenekben, talán ezért is volt a rókán a fókusz, az ujjam az exponáló gombon, s a szemem pedig a gép keresőjében az ugrás pillanata előtt. Boldogságom hatványozta, hogy a cserebogarak tömeges rajzása is segítségemre volt, hiszen a kis szárnyas lény is főszereplője lett a képnek. Olyan pillanatot kaptam el, amit addig még szabad szemmel sem láttam.”

0103

Fotó: © Moldován Zsolt: Magasugrás, 2022. június

2023-ban „Az év természetfotósa” címet Daróczi Csaba nyerte el, akinek 12 képe szerepel a legjobbak között.

0103

Fotó: © Daróczi Csaba: Meteorraj
A képet egy kiszáradt szikes tó medrében készítettem. Már előző évben kinéztem a témát, de akkor víz állt rajta. 2022-ben viszont már a nyár derekán kiszáradt a tó, így remek kontraszt alakult ki a környezet és a ballagófüvek között. Az utolsó fényekben készítettem el a képet, amikor a növényeknek már hosszú árnyéka volt.

0103

Fotó: © Daróczi Csaba: Mesél az erdő

Ennek a képnek az elkészítése igen sok kihívást hordozott. Megtaláltam ezt az égerfák ölelte formát a kiskőrösi Szücsi erdőben, és már mindenféle formációban készítettem róla képet. Aztán azt találtam ki, hogy éjszaka csillagokkal is készítek róla képet. Kiraktam a Gopro kamerámat, és time laps módra állítottam, és egész éjszaka készítette a 30 másodperces felvételeket. Amikor letöltöttem a képeket, észrevettem, hogy néhányon megjelent elmosódottan egy egér. Ez nagyon felvillanyozott, és elterveztem hogy le is fotózom. Mivel a Gopro kamera nem tud vakut kioldani, ezért cselhez kellett folyamodnom. Beállítottam a fák mellé egy Nikon fényképezőgépet, amit összekötöttem egy Camtraptions mozgásérzékelővel. A mozgásérzékelőt oda állítottam, ahova az egeret vártam, és a Nikon géphez természetesen egy vakut is szinkronba kötöttem. Így a két rendszer sikeresen megoldotta a tervemet. A Gopro csinálta a 30 másodperces expozíciókat, és amikor az egér megjelent, akkor a Nikon rendszer levezérelte hozzá a vakut, és beexponálta az egeret a képbe. Felmerül a kérdés, hogy miért nem egyből a Nikon rendszerrel csináltam a képet? Ennek több oka is van. De a legdöntőbb, hogy nem fért bele a lyukba, de ha bele is fért volna, ezt a hatalmas mélységélességi tartományt nem tudta volna produkálni.

A kép „csak” mellékterméke egy másik képnek. Az volt az elsődleges terv, hogy télen a hatalmas fán valami ragadozó madarat fotózok. Ezért hússal beetettem a madarakat, hogy szokjanak oda a fához. Az erdei madarak viszont sokat leleményesebbek voltak, és hamarabb megtalálták a kirakott eledelt, amin volt szalonnás rész is bőven. Ha már ott voltak, akkor „biztos, ami biztos" alapon készítettem róluk is néhány képet. Végül az egerészölyvek is odaszoktak, de szerintem ez jobb kép lett, mint az eltervezett.

0103

Fotó: © Daróczi Csaba: Dávid és Góliát

„Az év ifjú természetfotósa” címet Őrsi Ákosnak ítélte a zsűri.

0103

Fotó: © Őrsi Ákos: Koordináta-rendszer.
A képet a jászberényi Sasközpont ablakából készítettem, amikor megláttam, hogy a hálós szerkezetű kerítés milyen jó keretet ad a madárnak.

0103

Fotó: © Őrsi Ákos: Séta a dombon.
Ragadozó madarakat voltunk gyűrűzni a Tápió vidékén barátokkal, amikor a lemenő nap utolsó fényeiben megláttam egy őzcsapatot a szemközti domboldalon.

Jegyzetek

Saubermacher – Az Év Természetfotósa 2023
Magyar Természettudományi Múzeum
2023. november – 2024. január