Menü

PhotoVogue Festival 2023 – Mit tesz a mesterséges intelligencia a fotográfiával?

23 • 11 • 13Szabó Benedek

A PhotoVogue Festival az első olyan divatfotográfiai rendezvénysorozat, amely az etika és az esztétika közötti közös alapra összpontosít. A fesztivál idén a mesterséges intelligencia jelenségére reagálva számos tematikus programot is rendez. A résztvevők több kiállítást, szakmai előadást és konferenciát látogathatnak majd, amelyek a mesterséges intelligencia és a képalkotás kapcsolatával foglalkoznak.

A nyolcadik alkalommal megrendezett fesztiválnak idén a BASE Milano, Olaszország egyik legnagyobb kulturális központja ad otthont november 16. és 19. között. Az idei rendezvény fő témája a mesterséges intelligencia lesz, így a fesztivál középpontjában egy háromnapos szimpózium áll, amelyen szakértők osztják meg véleményüket a mesterséges intelligencia térnyerése kapcsán. A szakmai konferencia célja, hogy a képalkotás és a mesterséges intelligencia minden aspektusát megvizsgálják, például a szerzői jogokat érintő változásokat, vagy a képek vizsgálatának és elbírálásának lehetőségeit. A beszélgetéseken ugyanakkor téma lesz a technológiában rejlő lehetőség, az önkifejezés és a technológia adta új vizuális nyelvek alkalmazhatósága is.

0103

Cow Master (AI) © Roope Rainisto

A rendezők idén is több művészeti programmal készülnek. A Spanish Woman című tárlat a PhotoVogue első spanyolországi nyílt pályázatának legjobb felvételeit mutatja be. A program a PHotoESPAÑA, Spanyolország egyik legrangosabb fotográfiai fesztiváljával együttműködésben valósul meg. A PhotoVogue és a Vogue Spain rangos művészeket is felkért arra, hogy készítsenek olyan munkákat, amelyek a hagyományos vizuális nyelvvel ellentétben friss képi narratívákat alkalmaznak.

0103

Fotó: Francisco Lago Sisters © Jara Garcia Azor

0103

Fotó: Galloping Woman, Barcelona, Spain, 2023” from the project “Lxs Meninxs © Olga de la Iglesia,

A PhotoVogue Festival számos korábbi pályázati felhívása a női tekintetekre koncentrált. A világ minden tájáról meghívott művészek olyan munkákat küldtek be, amelyek megkérdőjelezték a szépség hagyományos fogalmát. Idén a fesztivál 13 művészt mutat be (Alina Gross, Andrea Baioni, Angelo Formato, Dmytro Levdanski, Guido Castagnoli, Java Jones, Lala Serrano, Lars Nagler, Noah De Costa, Rozemarlin Borkent, Salome Gomis Trezise, Sander Coers, Xinxu Chen), akik a mesterséges intelligenciát felhasználva készítettek képeket. Ezek az alkotások a rendezvény központi témájához kapcsolódnak, és azt vizsgálják, hogy mi tesz minket emberré, és mit jelent embernek lenni napjaink átdigitalizált világában.

0103

Every family has its demons (AI) © Prateek Arora

0103

Red Room/Telephone, 2023 (AI) © Laurie Simmons

0103

#266 Stranded. from the project 90 Miles (AI) © Michael Christopher Brown

0103

Beirut Dystopia (AI) © Ali Cha’aban

0103

Ada and Amara. from the project ‘I am that I am’ (AI) © Rozemarlin Borkent

0103

Femme Orchid (AI) © Alina Gross

A PhotoVogue a What is Beauty? című pályázatra beérkező munkákat is díjazta. A szakmai zsűri Luisa Dörrt és Sarfo Emmanuel Annort választotta ki, akik mindketten 5000 eurós ösztöndíjat kapnak művészi pályájuk támogatására és további fejlődésük elősegítésére.
A fesztiválon újdonság, hogy a CondéFuture diákjainak a válogatott munkáit is kiállítják. A 2021-ben, az Educational Alliance nonprofit szervezettel partnerségben elindított program hátrányos helyzetű középiskolás diákokat céloz meg, és ingyenes mentorprogramot biztosít számukra. A kétéves támogatási idő alatt a tanulók megismerkedhetnek a multimédiás eszközök adta művészeti lehetőségekkel, illetve a vizuális önkifejezés különböző módjaival. A legtehetségesebbek fotográfiai, illetve mozgóképes munkáit a PhotoVogue egy önálló kiállításán fogja bemutatni.

0103

Fotó: Simélan (Fish from the water), 2023 © Togo Yeye

0103

Fotó: © Sarfo Emmanuel Annor: Serenity

0103

Fotó: © Enrique Leyva: Madre e hijo

0103

Fotó: © Isolde Woudstra

0103

Fotó: © Chiron Duong: If I were a mangrove tree, I will rebirth on the sweet land

Az idei PhotoVogue fesztiválnak magyar résztvevője is van. A BASE-ben megrendezett What Is Beauty című kiállításon 24 ország 40 művészének munkái láthatók, köztük Ladocsi Andrásé, akivel már a Punkt is készített interjút.

 

 

Jegyzetek

PhotoVogue Festival
Milanó
2023. november 16–19.