Menü

Ezek 2023 legjobb természetfotói – Válogatás Az Év Természetfotósa 2023 kiállítás képeiből

23 • 12 • 21Baki László

31. alkalommal adták át a naturArt – Magyar Természetfotósok Szövetsége pályázatának díjait, melyről itt a Punkton is beszámoltunk. A Magyar Természettudományi Múzeumban megrendezett kiállításon a pályázat utolsó fordulójába jutott 122 fotográfia látható. Galéria rovatunkba ezekből a képekből válogattunk.

0103

Fotó: Nagy János: Átvágva.
A nagyüzemi mezőgazdaság föld éhínsége hatalmas. Egy elhagyatott tanyahely a Jászságban, ami kiváló élőhely lehetne a nagyüzemi termelésben, de ezt is próbálják művelés alá vonni, pedig termőképessége nulla.

0103

Fotó: Szabó Irma: Barátkozva.
Dél Afrikában egy magán rezervátumban lehetőség volt éjszakai itatónál fotózni a vadállatokat. Az itatónál egy les volt építve így biztonságos volt ilyen közelről fotózni az állatokat. Egész éjszakát a lesben töltöttük. Néha egy egész elefánt család jött oda, volt, hogy úgy bespriccelték a les ablakát, hogy nem tudtunk fotózni, így meg kellet várni amíg elmennek majd letakarítottuk. Amikor reggel jöttek értünk és megmutattam a fotót a helybelieknek,akkor ők elmondták, hogy ez a jelenet, amikor a két elefánt itatja a középen lévőt, az a barátkozás szándékának kifejezése, és egy igen ritka pillanat.

0103

Fotó: Kerekes M. István: Karácsonyi bunyó.
Bunyózó nyulak (Leporidae) a téli tájban. A fénykép az ausztriai Burgenlandban készült.

0103

Fotó: Tóth László: Furcsa kalász.
A töltésen tartottam haza az aznapi fotózásból, amikor láttam, hogy a gabonamezőből egy nagyon furcsa kalász emelkedett ki. Gyorsan kellett cselekedni, mert ez a kalász egyre távolabb ment. Az autó ablakából készült a fotó.

0103

Fotó: Singler Krisztián: Áthatás.
Egy álmából nyújtózó fa és az avar áthatása a januári szunnyadó Vértesben. A kísérletezés, a komfortzónából való kimozdulás lehetőségeinek feszegetése egyfajta mozgatórugója a fotózással töltött napjaimnak. Így történt idén januárban, hogy egy alkalommal azzal elhatározással indultam a Vértesbe: csak mobillal fotózok, a téma pedig a falevél kell legyen. Így született meg a két fotóból kamerán belüli multiexpozícióval készített kép, melyen mind a fa, mind a levél jelen van egy-egy rétegen.

0103

Fotó: Szabó Gergő: Az utolsó hely.
Debrecen határában lettem figyelmes arra, hogy gólyák sorban elfoglalják a lámpa oszlopokat. Nagyon megtetszett nekik a környék, nekem pedig a látvány. Több különböző szögből is fotóztam, hogy megtaláljam az ideális kompozíciót. Ügyeltem arra, hogy lehetőleg mindegyik gólya jól látszódjon. Amikor észrevettem, hogy az egyikük leszállni készül, igyekeztem a megfelelő időben exponálni, hogy pont a két oszlop közé essen. Nagyon örültem, amikor sikerült elkészítenem a fotót, mert több ilyen alkalom már nem adódott.

0103

Fotó: Palcsek István: Gólyatöcsnek lenni.
Az aszályos nyár után, 2022 augusztusának végén újra megjelentek a vízállások a Dél-Alföld kiszáradt, időszakos víztereiben. A gyors alga képződés és a bemosódások érdekes struktúrái és színvilága különleges látványt nyújtanak. A képet a sekély vízben sétáló gólyatöcs teszi teljessé, hiszen a vízzel együtt a madarak is újra visszatértek, kifejezve az élőhelyek és a madarak szimbiózisát.

0103

Fotó: Szakolczai Krisztina: Pókhálózat.
A hajnali pára kicsapódott a somogyfajszi réten és láthatóvá tette pókok százainak, ezreinek hálóját.

0103

Fotó: Berendi Tibor: Tükröződés.
A fotó, a világ első határon átnyúló UNESCO Globális Geopark területén lévő Nagykeresztúr község határában fekvő Cruxx-tó partján készült. Aznap reggelre pár centi hó esett, ennek örömére fogtam a felszerelésemet és azonnal a tóhoz autóztam. A tó déli részén a domb mögött telepített erdő található, amely a domb feléig ér. A frissen esett hó nagyon szépen kiemelte a fák térbeli elrendeződését, amely önmagában is nagyon látványos volt, a vízben tükröződve pedig szokatlan formát öltött. A tó partján sétálva már csak a megfelelő pozíciót kellett megtalálnom, ennek a nem mindennapi formavilágnak az esztétikus megörökítéséhez. A fotót kézből készítettem, mivel az objektív nagy fényerejének köszönhetően a záridőt bemozdulás nélkül ki tudtam tartani.

0103

Fotó: Mészáros T. László: Üzenet.
A montázs kép elemei Zalaegerszegen készültek, a kivágott fák a kivágott erdőket szimbolizálják, ahol a madarak nem tudnak fészket rakni, letelepedni, megpihenni. A hiányzó fa hiányát szimbolizálják a repülésükkel, üzenve ezzel az embereknek. A kép eredeti anyagaiból az "Üzenet" mellett többféle megoldás, illetve kép készült, tulajdonképpen elkezdődött egy olyan sorozat elkészítése, ami a fotográfia sajátságos eszközeivel próbál a képi látványon túl hatni az emberekre, többféle mondanivalót rejtve a képbe, hogy földünk és világunk élhetőbb, barátságosabb és szerethetőbb legyen, és a békés egymás mellett élés legyen mindenki számára természetes, elérhető létforma.

0103

Fotó: Hencz Judit: Kicsit zöld. A természet megnyugtat, kikapcsol, feltölt. Ha kint járok szeretek fényképezni is, de nem dokumentálni, sokkal inkább a megélt hangulatot, érzéseket próbálom visszaadni a képeimen.

Jegyzetek

A fotópályázat fődíjas képei ezen a linken tekinthetők meg.

Saubermacher – Az Év Természetfotósa 2023
Magyar Természettudományi Múzeum
2023. november – 2024. január