Menü

Ritkán látott Saul Leiter fotók az online is megtekinthető centenáriumi kiállításán

24 • 01 • 10Baki László

A Saul Leiter születésének 100. évfordulóját ünneplő, az életművének sokszínűségét bemutató kiállítás 2024. február 10-ig tekinthető meg a New York-i Howard Greenberg Galériában. A Saul Leiter: Centennial című tárlattal egyidőben jelent meg a Saul Leiter: The Centennial Retrospective című album, amelyet a Thames & Hudson adott ki.

Az 1923-ban Pittsburgh-ben született Saul Leiter huszonhárom évesen hagyta abba teológiai tanulmányait, majd New Yorkba utazott, hogy festő lehessen. A kezdeti kudarcok elvették a kedvét ettől a művészeti területtől, és Leiter – Richard Poussette-Dart absztrakt expresszionista festő fotókísérletei, egy W. Eugene Smith-től ajándékba kapott Alexey Brodovitch: Ballet című könyv, valamint a Museum of Modern Art-ban 1947-ben megrendezett Henri Cartier-Bresson kiállítás által inspirálva – inkább a fényképezés felé fordult.

0103

Fotó: Saul Leiter: Harlem, 1960
Fujicolor Crystal Archive print, 20 x 16 inches
© Saul Leiter Foundation, Courtesy of Howard Greenberg Gallery, New York

Leiter az 1950-es években kezdett el színes nyersanyaggal is dolgozni, és első, színes fotográfiákból álló kiállítását szintén ekkor rendezték meg az Artist's Clubban. Az ötvenes évek végén Henry Wolf művészeti igazgató Leiter színes divatfotóit az Esquire-ben, később pedig a Harper's Bazaarban mutatta be. A következő két évtizedben divatfotográfusként dolgozott, és képei megjelentek a Show, az Elle, a British Vogue, a Queen és a Nova lapokban is. Amikor a kreatív irányítást el akarták tőle venni, inkább a visszavonulást választotta. Ekkortól, habár az 1990-es években a Howard Greenberg Galéria által képviselt művészek közé került, első könyve megjelenéséig (Early Color, 2006) szegénységben élt. Leiter 2013. november 26-án halt meg New Yorkban.

„Festmények, fotográfiák; színes, fekete-fehér; utcai fényképezés, divatfotó... Saul Leiter életművének megközelítése összetett. Munkásságának interdiszciplináris jellege miatt a művész/fotográfus különleges helyet foglal el a fotográfia történetében. Az őt körülvevő világ apró töredékeinek gyűjtőjeként Leiter rendkívüli sűrűségű műveket alkotott. Leiter a század közepi színes fotográfia egyik nagy mestereként ismert, azonban munkássága messze túlmutat ezen a területen.”

– mondta Anne Morin, a madridi diChroma fotográfiai igazgatója, aki a Les Rencontres de la Photographie Arles-ban megrendezett Saul Leiter kiállítás kurátora volt.

Leiter – akit ma a korai színes fényképezés úttörőjeként, és a második világháború utáni fényképezés egyik kiemelkedő alakjaként tartanak számon – élete végéig festett és fényképezett. A Howard Greenberg Galériában látható kiállítás, amelyen a színes alkotások mellett, a ritkán látott fekete-fehér munkái és festményei is bemutatásra kerültek, ezen a linken online is megtekinthető.

0103

Fotó: Saul Leiter: Fay, c. 1948
Gelatin silver print, 8 x 10 inches
© Saul Leiter Foundation, Courtesy of Howard Greenberg Gallery, New York

Jegyzetek

Saul Leiter. Centennial
Howard Greenberg Gallery, New York
2023. december 2. – 2024. február 10.