Menü

,,Felejts el egy pillanatra mindent, amit eddig a fényképezésről valaha tanultál” – Daido Moriyama képeiből nyílt kiállítás a The Photographers’ Gallery-ben

24 • 01 • 25Szabó Benedek

A londoni The Photographers’ Gallery új kiállításán a japán fotográfus, Daido Moriyama fényképeié a főszerep. A Daido Moriyama: A Retrospective című kiállítás egy hároméves kutatási időszak eredményeként jött létre. Ezzel a mostani tárlat az egyik legátfogóbb művészeti válogatást mutatja be, amelyet a művész munkáiból valaha kiállítottak. Az esemény az Instituto Moreira Salles szervezésében, és a Daido Moriyama Fotográfiai Alapítvánnyal együttműködésben valósult meg. A kiállítás 2024. február 11-ig tekinthető meg Londonban.

A világ egyik leginnovatívabb japán művészének első brit retrospektív kiállítása arra vállalkozik, hogy bemutassa a fotográfus életművének legmeghatározóbb képeit. Daido Moriyama több mint hatvan éven keresztül használta a fotográfia eszközét arra, hogy képeivel új szempontokat mutasson meg, amelyek mentén a világunkat szemlélhetjük. Moriyama intenzív vizuális világa ennek köszönhetően még napjainkra is progresszív és aktuális tudott maradni.

A kiállítás Moriyama pályafutásának különböző pillanatait állítja a középpontba, kezdve a japán magazinok számára készített korai munkáival, folytatva az amerikai megszállást megjelenítő képeivel, egészen a fotográfiai realizmusáig, de a kiállításon láthatóak a művész későbbi, az 1980-as és 1990-es években készített sorozatai is, amelyek egy önreflexív korszak lenyomatai. Ebben a korszakban Moriyama a fotográfia lényegének és saját belső természetének felfedezésével foglalkozott, képein a valóság és az emlékezet fogalmaival dolgozott. Erre a korszakára is jellemző maradt a városokra, a városi létre történő reflektálás és a fáradhatatlan dokumentálás.

„Felejts el egy pillanatra mindent, amit eddig a fényképezésről valaha tanultál, és csak fényképezz. Örökíts meg azonnal bármit, ami megragadja a figyelmed, és ne tarts gondolkodási szünetet előtte.”

Daido Moriyama ezekkel a szavakkal foglalta össze az utcai fényképezés lényegét. Gondolatait fényképei is visszatükrözik, mivel alkotásain a legváltozatosabb jelenetek láthatóak. Egyik fényképe egy autóbaleset drámai, mégis elégikus ábrázolásmódját kínálja, míg egy másik egy kirakatüveg mögött álló műanyag bábu napszemüvegére koncentrál, amivel az idealizált világ, a fogyasztás és vásárlás felszínes örömeit és a mindennapi valóság párhuzamosságát mutatja meg.

A kiállítás több mint 200 művet és nagyméretű installációt, valamint Moriyama számos ritka fényképalbumát és a közreműködésével készült magazinjait és újságjait is bemutatja. A tárlatnak otthont adó művészeti galéria egyik emeletén egy olvasótermet is kialakítottak arra a célra, hogy a látogatók több időt szentelhessenek a mára már szinte hozzáférhetetlen kiadványok felfedezésére.

0103

Fotó: Kanagawa, 1967. From A Hunter. © Daido Moriyama Photo Foundation

0103

Fotó: Yokosuka, 1965. From Japan, a Photo Theater. © Daido Moriyama Photo Foundation

0103

Fotó: Tokyo, 1969. From Accident, Premeditated or not. © Daido Moriyama Photo Foundation

0103

Fotó: Male actor playing a woman, Tokyo, 1966. From Japan, a Photo Theater. © Daido Moriyama Photo Foundation

0103

Fotó: From Letter to St-Loup, 1990. © Daido Moriyama Photo Foundation

0103

Fotó: From Pretty Woman, Tokyo, 2017. © Daido Moriyama/Daido Moriyama Photo Foundation

0103

Fotó: Tokyo, 1969. From Accident, Premeditated or not. © Daido Moriyama Photo Foundation

0103

Fotó: Labyrinth, 2012 © Daido Moriyama Photo Foundation

0103

Fotó: Tokyo, 1967. Asahi Graph, Apr 1967 © Daido Moriyama Photo Foundation

0103

Fotó: Harumi, Chūō, Tokyo, 1970. Weekly Playboy, Oct 1970 © Daido Moriyama/Daido Moriyama Photo Foundation

0103

Fotó: For Provoke #2, Tokyo, 1969. © Daido Moriyama Photo Foundation

0103

Fotó: Stray Dog, Misawa, 1971. From A Hunter. © Daido Moriyama Photo Foundation

Jegyzetek

Daido Moriyama: A Retrospective
The Photographers' Gallery
2023. október 6. – 2024. február 11.