Menü

A Howard Greenberg Galéria online is megtekinthető kiállításán láthatók a modellből lett divatfotográfus egyedülálló munkái

24 • 03 • 22Princz Zsófia

Franciaország egyik legelismertebb kortárs művészének és filmesének fotográfiáit mutatja be a Howard Greenberg Gallery Sarah Moon On the Edge című kiállítása több mint négy évtizedes munkásságát tekinti át. A kiállítás képei online is megtekinthetők.

Sarah Moon 1941-ben született Franciaországban Marielle Warin néven. Tizenévesen rajzolni tanult, majd az 1960-as években modellkedni kezdett Londonban és Párizsban. Gyakran fényképezte modell kolléganőit, majd a 70-es években maga mögött hagyva a modell pályát végleg a fotográfiának szentelte életét, immár Sarah Moon néven. Hamar elismerést szerzett munkáival, szakított a divatfotográfia hagyományaival és az akkori fényes és erotikus divatképekkel szemben a titokzatosságot és érzékiséget részesítette előnyben. Moon intim női tekintete és festői kvalitású, szinte absztrakt esztétikája kiemelkedett a férfiak által uralt mezőnyből, megnyitva ezzel az utat több női fotográfus előtt is. Sarah Moon az egyik legnagyobb divatfotográfusként ismert, életműve azonban nem korlátozódik egyetlen tematikára. A Howard Greenberg Galleryben látható kiállításnak maga a fotográfus a kurátora, és több mint 30 fotó látható az 1980-as évek végétől 2022-ig, a legendás divatképektől a Coney Island-i és toszkánai tájképekig.

Álmodozó, mégis káprázatos, titokzatos és lenyűgöző, Moon munkái erőteljes, jellegzetes stílussal rendelkeznek, éteri szépséget, átjárható helyeket és a varázslat pillanatait ábrázolják sokféle formában.

0103

Fotó: Sarah Moon: Papillon by Christian Dior, 2022
Platinum print, 60 x 50 cm, edition #1/15
© Sarah Moon, Courtesy of Howard Greenberg Gallery, New York

„Mindvégig igyekeztem elkerülni az anekdotázást, visszhangot keresve a látottak és az érzések között, megpróbálva elérni azt a vizuális pontot, ahonnan nincs visszaút, azt a másodpercet, ami nem fog újra megtörténni. (...) Ma már rájöttem, hogy a minimalizmus egyre többet jelent számomra, bármit is fényképezek, megpróbálom megfogni a lényegét annak, amit látok, kiszakítani a témát a kontextusából, redukálni arra az adott másodpercre, arra az időkorlátra, és megragadni a fényt, mielőtt eltűnik. Az itt bemutatott fotók ennek a próbálkozásnak a határán vannak.”

– nyilatkozta Moon, akinek már a világ minden táján láthattuk kiállításait, munkái olyan neves intézmények gyűjteményében találhatjuk meg, mint a párizsi Centre George Pompidou, a George Eastman House Museum, a Los Angeles-i J. Paul Getty Museum, a kölni Museum Ludwig és az amszterdami Rijksmuseum.  Fotográfiai munkáit a Vogue, az Elle, a Harper's Bazaar, a Marie Claire, a Life és számos más magazin közölte. 1972-ben ő volt az első nő, aki Pirelli naptárat fotózta.

1979-ben kezdett rövidfilmeket készíteni, és még abban az évben Cannes-ban elnyerte az Arany Oroszlán díjat. A Henri Cartier-Bresson fotográfusról szóló filmje 1995-ben debütált. További filmjei közé tartozik a Circus (2002) és a Le Fil Rouge (2006). Moon 1985-ben elnyerte a International Center of Photography Infinity-díját, 1995-ben pedig a Grand Prix National de la Photographie díjat. Sarah Moon jelenleg Párizsban él és dolgozik.

0103

Fotó: Sarah Moon: La Funambule, 2003
Gelatin silver print; printed 2023
50 x 60 cm, edition #4/20
© Sarah Moon, Courtesy of Howard Greenberg Gallery, New York

0103

Fotó: Sarah Moon: Amaryllis, 2012
59 x 78 5/8 inches, edition #1/5
© Sarah Moon, Courtesy of Howard Greenberg Gallery, New York

0103

Fotó: Sarah Moon: En roue libre, 2001
19 5/8 x 23 1/2 inches, edition #4/20
© Sarah Moon, Courtesy of Howard Greenberg Gallery, New York

0103

Fotó: Sarah Moon: L'échappée belle, 2021
15 5/8 x 19 5/8 inches, edition #2/20
© Sarah Moon, Courtesy of Howard Greenberg Gallery, New York

Jegyzetek

Sarah Moon: On the Edge
Howard Greenberg Gallery
2024. február 17. – április 6

Sarah Moon On the Edge című kiállításának képei ezen a linken tekinthetők meg.