Menü

Megyei Körkép 80+. Helytörténeti válogatás a Petőfi Népe archívumának nyolcvanas–kilencvenes évekbeli riportfotográfiáiból

24 • 04 • 08Németh Ábel

A Petőfi Népe 1956-os alapítása óta a lapnak dolgozó fotográfusok a megyei események ezreit örökítették meg. A digitális technika térnyerése előtt filmnegatívokról nagyított papírképekkel dolgoztak a fotórovatnál. Az évtizedek alatt összegyűlt papírképek jelentős része ma már a kecskeméti Magyar Fotográfiai Múzeum anyagát gyarapítja.

Kiállításunk a két évvel ezelőtti Megyei Körkép 70+ című tárlat folytatása. Az átfogó válogatás hatvankét képen keresztül mutatja be nyolcvanas–kilencvenes évek mindennapjait, Kecskemét és a megye eseményein keresztül.

A riportfotográfia mint eszköz gyakran eshet az idealizált és szubjektív ábrázolás csapdájába. Egy büszke mosollyal kísért intézmény átadása, vagy a gazdag termés megtekintése furcsa, ma már különös díszletként hathat a szerény hétköznapok valóságához képest. Egy átalakuló város képe, a modernitás ígéretével kecsegtető új lakótelepek a mai napig velünk élő lenyomata annak a kornak, melynek a hangulatát és mindennapjait vagyunk hivatottak ezzel a válogatással megidézni.

A kilencvenes évekhez érkezve a Petőfi Népe hasábjain az olvasó az intézmények átadása és a fejlődés bemutatása mellett az egyre jelentősebb gazdasági nehézségekkel is találkozhatott, bolt- és üzembezárások képében. A kor és hétköznapjainak megítélése a befogadóra hárul, aki személyes emlékein keresztül ad igazi tartalmat az itt látott képeknek.

0103

Fotó: Tóth Sándor: Lakitelek – Tőserdő, tömött sorban a nyári szezonban az Univer üzlet előtt. Egy vásárló véleménye: „Kicsi ez az üzlet, s még kisebb a raktár, a kereslet meg nagy, és mindig ennyien állnak sorba, mint most. Mit mondjak még egyéb rosszat?” Lakitelek, 1989. augusztus 8.

0103

Fotó: Méhesi Éva: Évzárót tartanak a kiskőrösi adatfeldolgozó állomáson. Kiskőrös, 1984. január 29.

0103

Fotó: Tóth Sándor: Favágás és lombkorona-ritkítás a Nagykőrösi utcán. Kecskemét, 1990. március 11.

0103

Fotó: Somos László: Országos Diáknap, fellépés előtti izgalom a Kodály Zoltán Ének-zenei Általános Iskola egyik tantermében. Kecskemét, 1985. március 11.

0103

Fotó: Straszer András: A Tanácsköztársaság emlékművének bontása. A szobor a városi köztudatban „Vasmarcsa” néven vált ismertté. Kecskemét, 1991. június. 3.

0103

Fotó: Walter Péter: I. Baldvin belga király és felesége, Fabiola királyné a kecskeméti repülőtérről indulnak. Kecskemét, 1990. június 15.

0103

Fotó: Straszer András: Imre Antal, a Petőfi brigád tagja a vasúti kocsit tölti a magtárból csövön továbbított búzával. Kiskunmajsa, 1984. augusztus 18.

0103

Fotó: Gémes Gábor: Farkas László, a MÁV kiskunhalasi csomópont dízelmozdony-vezetője. Kiskunhalas, 1983. november 5.

0103

Fotó: Méhesi Éva: Koszorúzás a Deák Ferenc téren. Kecskemét, 1989. április 4.

0103

Fotó: Straszer András: Átadásra kész a Magyar Fotográfiai Múzeum. Kecskemét, 1991. november 29.

Jegyzetek

Megyei Körkép 80+. Helytörténeti válogatás a Petőfi Népe archívumának nyolcvanas–kilencvenes évekbeli riportfotográfiáiból
Magyar Fotográfiai Múzeum
2024. március 30. – május 25.
Kiállító alkotók névsora: Gémes Gábor, Méhesi Éva, Pásztor Zoltán, Somos László, Straszer András, Tóth Sándor, V Kerekes Ferenc, Walter Péter
Kurátor: Németh Ábel