Menü

Ansel Adams, Elliott Erwitt és Cindy Sherman képei a Bonhams tavaszi fotóaukcióján

24 • 04 • 18Princz Zsófia

A Bonhams április 5-én lezajló New York-i árverésének kiemelkedő művei között szerepelt – Cindy Sherman Pink Robe című fotója mellett – Edward Steichen White Lotus című alkotása, Larry Sultan Boxers, Mission Hills című fotográfiája a The Valley sorozatból, Diane Arbus Family On The Lawn One Sunday In Westchester, N.Y. képe, valamint Hiroshi Sugimoto La Paloma, Encinitas című munkája is. Az aukció legmagasabb áron elkelt tétele Ansel Adams fotográfiája lett, melyet közel 36.000 dollárért (13 millió forintért) árvereztek el.

0103

Fotó: Cindy Sherman: Untitled #100, 1982 © Bonhams

Cindy Sherman 1982-ben készült Pink Robe című sorozata művészi útjának sarkalatos pontját jelzi. A sorozatban saját testét egy rózsaszín köntössel kiegészítve különböző formában mutatja be, és minden kép egyre sötétebb kompozícióvá válik, ami a most árverésre bocsájtott Untitled #100-ban csúcsosodik ki. Itt Sherman guggoló alakja árnyékba merül, és csak bizonyos vonásokat emel ki, mellőzve a bonyolult jelmezeket és színpadiasságot. Ez a sorozat egy új korszakot nyitott Sherman pályafutásában: az úttörő Untitled Film Stills sorozatot követően a Pink Robe az álló formátumra való áttérést jelzi, amely a következő három évtizedben munkásságának jellemzőjévé válik. Sherman kifejtette a sorozat kapcsán:
„A képeknek úgy kellett kinézniük, mintha egy modellt látnánk miután lefényképezték egy címlapfotóhoz. Nincsenek kivágva, és úgy gondoltam, hogy nem vesződöm a sminkkel és a parókákkal, csak változtatok a megvilágításon, és úgy kísérletezem, hogy mindegyiknél ugyanazokat az eszközöket használom.”

A tíz példányszámban készült többi nagyítás a Los Angeles-i The Broad és a londoni Tate gyűjteményében található. A most 60.000-80.000 dollárra becsült fotó, az Untitled #100, közel két évtizede nem szerepelt aukción, azonban a Bonhams fotográfiai árverésén a nagy reményekkel ellentétben végül mégsem kelt el.

Az árverésen Shirin Neshat két korszakalkotó műve is bemutatásra került az elismert Women of Allah sorozatból. Ezek közül az 1994-es Rebellious Silence (Lázadó csend) Neshat egyik legikonikusabb és legerőteljesebb műve, amely a művész saját arcképét örökíti meg, és kihangsúlyozza a műalkotás négy elemét: a hibátlan-magabiztos tekintetet, a fátylat, a fegyvert és a kézzel írt feliratokat. A művész tintával írt megjegyzései az iráni írónő, Tahereh Saffarzadeh Allegiance with Wakefulness című versének egy részletéből származnak. Neshat munkái a női identitás összetettségét vizsgálják az Iráni Iszlám Köztársaságban, különös hangsúlyt fektetve ezek pszichológiai hatásaira. A The Guardiannek adott 2017-es interjújában Neshat megjegyezte:

„Ezek az irániak az önfeláldozás, az odaadás, az istenszeretet és a kegyetlenség, az erőszak és a halál között vergődtek. Az iszlám hátterű nőkről gyakran azt gondoljuk, hogy passzívak és alárendeltek a férfiaknak, de itt a fegyverviselés által valóban erőt kaptak.”

A Rebellious Silence című művet 10.000–15.000 dollárra becsülték, végül közel 13.000 dollárért kelt el.

0103

Fotó: Shirin Neshat: Identified (from 'Women of Allah'), 1995 © Bonhams

0103

Fotó: Shirin Neshat: Rebellious Silence (from 'Women of Allah'), 1994 © Bonhams

Az aukció legmagasabb áron elkelt tétele Ansel Adams fotográfiája lett, melyet közel 36.000 dollárért (13 millió forintért) árvereztek el. Ansel Adams valamikor a kép elkészítése utáni három évben készítette ezt a különleges nagyítást, amit a „Photograph by Ansel Easton Adams, San Francisco” felirat jelenléte is bizonyít a tartó hátoldalán, amelyet a fotográfus 1930 és 1935 között használt.

0103

Fotó: Ansel Adams: Golden Gate Before The Bridge, 1932 © Bonhams

A Bonhams április 5-i New York-i árverésén az alábbi fotókra is lehetett licitálni.

0103

Fotó: Todd Webb: Sixth Avenue between 43rd and 44th Streets, New York, March 24, 1948 © Bonhams

0103

Fotó: Anne Collier: Eye (Black and White) © Bonhams

0103

Fotó: Diane Arbus: Family on the Lawn One Sunday in Westchester, N.Y. © Bonhams

0103

Fotó: Hiroshi Sugimoto: La Paloma, Encinitas © Bonhams

0103

Fotó: Larry Sultan: Boxers, Mission Hills (from 'The Valley'), 1999 © Bonhams

0103

Fotó: Elliott Erwitt: California Kiss, Santa Monica © Bonhams

Jegyzetek

A Bonhams árverésének további képei ezen a linken tekinthetők meg.