Menü

Szűz Mária, szupermarket, popcorn: Miles Aldridge retrospektív kiállítása a Fotografiska Berlinben

24 • 05 • 04Kéri Gáspár

A történeti és a kortárs fotográfia iránt egyaránt elkötelezett stockholmi Fotografiska New York és Tallin után tavaly szeptemberben nyitotta meg harmadik fiókintézményét a német fővárosban. Az egykori Kunsthaus Tacheles épületében működő Fotografiska Berlin legújabb kiállítása a nemzetközi jelentőségű brit divatfotográfus, Miles Aldridge retrospektív tárlatának ad otthont május 5-ig.

Berlin egyik legfiatalabb fotográfiai intézménye nagy érdeklődésre számot tartó anyaggal nyitotta meg tavaszi kiállítási szezonját. A londoni születésű Miles Aldridge (1964) a kilencvenes évek óta az egyik legsikeresebb divatfotográfus, aki stilizált és gyakorta pszichedelikus stílusával, művészettörténeti és filmes utalásaival, valamint popkulturális megközelítéseivel vált világhírűvé. A kiállításokon látható nagyméretű C-printjei, szitanyomatai, polaroidjai és grafikái régóta összetéveszthetetlen védjegyét jelentik Aldridge munkásságának, aki a mai napig azon kevés fotográfusok közé tartozik, akik túlnyomórészt filmre dolgoznak.

A Virgin Mary. Supermarkets. Popcorn. Photographs 1999 to 2020 címen mintegy nyolcvan fotográfiát felvonultató retrospektív tárlat Miles Aldridge univerzumának legjavát reprezentálja három jól körülhatárolható területre fókuszálva. Szűz Mária sok más mellett olyan festők vallásos festményeire utal, mint Caravaggio, akinek drámai megvilágításait és színpadszerű beállításait Aldridge nem egyszer parafrazeálja munkáiban. Amíg a szupermarket a fogyasztói társadalom metaforája, addig a popcorn a mozi úton-útfélen megjelenő hatását szimbolizálja a fotográfus munkáiban, hiszen olyan meghatározó rendezők munkássága jelent állandó ihletforrást Miles Aldridge számára, mint Alfred Hitchcock, David Lynch vagy Federico Fellini.

„Az irányítás illúziójában élünk a fogyasztói és a közösségi média által orientált életmódunkban. Ez egy utópia, amit fiktív biztonságérzetünk elérése érdekében hoztunk létre. Az igazság azonban az, hogy mi egyáltalán nem irányítunk. Mert amikor az élet hirtelen ránk tör és meglep bennünket olyan dolgokkal, mint a betegségek, társadalmi igazságtalanságok, polgári zavargások és járványok esetében, akkor hihetetlenül kiszolgáltatottak és védtelenek vagyunk. Ezek azok a tények, amelyekre erőteljes színvilágú, gondosan kidolgozott, bizonyos esetekben cinikus és sötét humorú képeim összpontosítanak.”

0103

Fotó: © Miles Aldridge

0103

Fotó: © Miles Aldridge

0103

Fotó: © Miles Aldridge

0103

Fotó: © Miles Aldridge

0103

Fotó: © Miles Aldridge

0103

Fotó: © Miles Aldridge

0103

Fotó: © Miles Aldridge

0103

Fotó: © Miles Aldridge

Jegyzetek

Miles Aldridge: Virgin Mary. Supermarkets. Popcorn
Fotografiska Berlin
2024. február 2. – május 5.