Menü

Fotótörténet – Rodney Smith: Skyline (1995)

24 • 05 • 12Baki László

Rodney Smith fotói elegánsan ötvözik a stílust a lényeggel, a humort a szellemességgel, a makulátlan ragyogást az egyedi részletekkel. Sikkesen elegáns, jól öltözött személyek népesítik be képzeletbeli világát, amelyet ugyanakkor szellemes részletek tesznek rejtélyessé. Rodney Smith fotóinak ismertető jegye a hóbortos és szürreális vizuális csavar. Ezek a humoros és szürreális jelenetek tervezettek és csak ritkán véletlenszerűek. A Staley-Wise Galéria jóvoltából a Somerset House-ban panelbeszélgetést tartanak Rodney Smith munkásságáról május 16-án, a Photo London eseménysorozat keretében. 

Az 1947. december 24-én született Rodney Smith először tizenéves korában találkozott a fotográfiával. Smith 1970-ben végzett a Virginiai Egyetemen, majd 1973-ban a Yale Egyetemen teológiai mesterfokozatot szerzett, ahol Walker Evans-nél tanult fotográfiát. A New York-i fotográfus több éves oktatási tapasztalattal rendelkezett. A Yale Egyetem docense volt, és a 2016-ban bekövetkezett haláláig rendszeresen tartott foglalkozásokat az új-mexikói Santa Fe Fotográfiai Szemináriumán is. Az idei Photo Londonon is látható Skyline című fotójának történetére így emlékezett vissza 2006-ban:

0103

Fotó: Rodney Smith: Skyline, Hudson River, New York, 1995 © Rodney Smith Estate

A képre 1995 tavaszán a New York Times Magazine-tól kaptam megbízást. Ehhez a sorozathoz már két másik „vonalas” képet, a Hemline-t (ruha alsó szegélyének vonala) és az Airline-t (légi útvonal, légitársaság) készítettem, és ezután a Skyline-t (felhőkarcolók kontúrvonala) rendelték meg. Az egyetlen utasítás az volt, hogy a fotón a New York-i felhőkarcolók sziluettje legyen.

Találtunk egy uszályt, amely elég nagy volt ahhoz, hogy a társaságot a Hudson-folyó közepére vigye. A felvétel napján esett az eső. Emlékszem, hogy a művészeti vezető megkérdezte tőlem, hogy egy másik napra halasszuk-e a fotózást. Arra is emlékszem, hogy aznap rendben ment a fényképezés és az eső inkább előnyt jelentett, mint hátrányt. Mindig is szerettem az esőt, mert olyan hangulatot teremt, amit szeretek. Titokzatossá és megoldhatatlanná teszi a dolgokat és új dimenziókat varázsol.

Néhány órába telt, amíg az uszályt a megfelelő helyre kormányozták és addigra már nagyon esett az eső. Mindenkit gyorsan felöltöztettünk, beállítottuk az uszályt és nagyon gyorsan elkészítettük a felvételt. Emlékszem, hogy az uszály lassan sodródott és éppen a megfelelő pillanatra vártam, amikor a férfikalap hirtelen az ikertornyok közé került. Néhány felvételt készítettem és kész volt a munka.

Amint már korábban említettem, sohasem lehet tudni, hogy melyik kép lesz aranyérmes. Ez a fotó rendkívül népszerű volt már szeptember 11. előtt is és azután szinte ikonná vált. Ez a kiadás szinte teljesen elfogyott és csak egyetlen nagyítás maradt belőle.

Szeptember 11. óta a képet világszerte sokan megvásárolták, de New Yorkban egyet sem vettek belőle. Ezt furcsának találtam, de belátom, hogy a szeptember 11-i események még túl közel vannak azok számára, akik akkor ott voltak. Egy fotó mindig valamilyen történetet mesél. Egy helyre és időre utal, és képes megállítani az időt, ha csak egy másodpercre is. Az összes fotóm közül ez a kép örökre meg lett jelölve az időben: egyszerre idővonal és a felhőkarcolók kontúrvonala. (Rodney Smith)

Jegyzetek

A Fotó-történet rovatunk korábbi cikkei ezen a linken tekinthetők meg.