Menü

Május 26-án zár a Magyar Fotográfiai Múzeum remekműveit bemutató kiállítás

24 • 05 • 18Punkt

A Magyar Fotográfiai Múzeum gyűjteményének legfontosabb alkotásaiból nyílt kiállítás februárban a városligeti Millennium Háza Neo Kortárs Művészeti Terében. A mélység/élesség című tárlaton a legismertebb magyar vagy magyar származású fotográfusok – többek között André Kertész, Moholy-Nagy László, Brassaï, Martin Munkácsi és Robert Capa – művei mellett 19. századi fotográfusok, világhírű külföldi fotóművészek és kortárs alkotók munkáival is találkozhat a nagyközönség. A május 26-ig látogatható, több mint 150 művet felvonultató tárlat nem csupán fotográfiákat mutat be, hanem felhívja a figyelmet a fotó mint médium eszközigényére is, így a tárlaton fototechnikai eszközök, különleges fényképezőgépek érzékeltetik a művészeti ág alkotáshoz szükséges készülékek sokszínűségét.

A mélység/élesség – Remekművek a Magyar Fotográfiai Múzeum gyűjteményéből című kiállítás a Magyar Fotográfiai Múzeum legféltettebb alkotásait vonultatta fel tematikus egységekbe rendezve a NEO Kortárs Művészeti Térben. A városligeti kiállítóhelyen bemutatott tárlat képanyagának kiválasztásakor több szempont is előtérbe került, egyrészről a múzeum gyűjteményeinek legfontosabb képei kerültek olyan összetett szempontoknak megfelelően kiválasztásra, melyek egyben magukban hordozzák a magyar fotótörténet megismerésének lehetőségét, valamint hét tematikus csoport mentén mutatják be a fotográfia műfajainak alkotói attitűdváltozásait a 19. századtól napjainkig. A Mozdulat, A város arcai, az Arcok, a Táj, a Trompe-l’œil, Az erőszak arcai, valamint a Sorsok című fejezetek a művészetek területén már kialakult műfajok mentén szervezik a fotográfiákat, ugyanakkor felmutatnak csak a fotóra jellemző alkotói szemléletmódokat is, mint például a szociofotó, a dokumentarizmus, illetve a fotográfiára, mint médiumra való reflektálás. A tárlaton többek között André Kertész, Moholy-Nagy László, Brassaï, Martin Munkácsi és Robert Capa legfontosabb munkáival találkozhat a nagyközönség.

0103

Fotó: Veres Ferenc: Vasúti töltés Bánffyhunyad és Sztána között, 1869 Körül© Magyar Fotográfiai Múzeum

0103

Fotó: Rónai Dénes: Foujita, 1925 © Magyar Fotográfiai Múzeum

0103

Fotó: Dulovits Jenő: Vontatóhajó a Parlament előtt, 1930-as évek/2002 © Magyar Fotográfiai Múzeum

0103

Fotó: Máté olga: Félakt, 1920-as évek © Magyar Fotográfiai Múzeum

0103

Fotó: Berekméri Zoltán: Árnyékom lesz, de autóm nem, 1988 © Magyar Fotográfiai Múzeum

A kiállítás zárónapjához közeledve remek programokkal készülnek a szervezők.

 

Zoób Kati designer és Almási Jonathan Csaba fotográfus sztárfotográfusok, világsztárok, stílusteremtő ikonok, divattervezők munkásságán keresztül mutatják be a divat, a design és a fotográfia kapcsolatát egy stílusosnak ígérkező tárlatvezetés keretében május 23-án.

Két nappal később, május 25-én szombaton este 19.30-tól a kiállítás bezárja kapuit, és egy fergeteges – a régi Olof Palme bulik hangulatát idéző – partival búcsúztatják a tárlatot. Ahogy az éj leszáll – az éjszaka és a hold fényében minden máskép(p) tükröződik. Egyetlen és utolsó estére életre kelnek a kiállítás képei, mely univerzumba most bárki beléphet. Az éjjel egyig tartó buli rezidens lemezlovasai DJ Infragandhi és DJ Petrányi lesznek.

A kiállítás utolsó napját egy kurátori tárlatvezetéssel zárják. Baki Pétert a tárlaton szereplő alkotók nagy részéhez személyes ismeretség fűzi, melynek köszönhetően bensőségesebb módon tudja közelebb hozni a kiállított képeket a látogatókhoz. Érdemes lesz felkeresni a NEO Kortárs Művészeti Teret, hiszen május 25-én és 26-án a 18 év alatti fiatalok díjmentesen tekinthetik meg a Magyar Fotográfiai Múzeum gyűjteményének remekműveit.

0103

Fotó: Haár Ferenc: Balkonok, 1935 © Magyar Fotográfiai Múzeum

0103

Fotó: Kinszki Imre: Felhőszakadás után, 1933 © Magyar Fotográfiai Múzeum

0103

Fotó: Balogh Rudolf: Ágyúzás közben, 1916/1989 © Magyar Fotográfiai Múzeum

Jegyzetek

mélység/élesség – Remekművek a Magyar Fotográfiai Múzeum gyűjteményéből
Millennium Háza – Neo Kortárs Művészeti Tér
2024. február 2. – május 26.
Kurátor: Baki Péter