Menü

Egy elfeledett hagyatékból a National Portrait Gallery gyűjteményébe: 456.000 dollárért kelt el az első amerikai First Ladyt ábrázoló dagerrotípia

24 • 07 • 17Princz Zsófia

Július elején rekordáron árvereztek el egy nemrég felfedezett dagerrotípiát, amely Amerika első First Ladyjeként számontartott Dolley Madisont ábrázolja. A rendkívüli fotográfia, mely mind történelmi, mind fotótörténeti szempontból is egy igazi mérföldkőnek számít 1846 tél végén, vagy kora tavasszal készülhetett. A negyed lemezes dagerrotípián a 78 éves Dolley-t láthatjuk, közel három évtizeddel azután, hogy néhai férje, James Madison az Amerikai Egyesült Államok elnökeként szolgált.

A dagerrotípiát John Plumbe Jr. készítette. A Walesből származó Plumbe leginkább az Egyesült Államok Capitoliumáról készült, a vaskupola felépítése előtti fényképéről ismert, amely a legkorábbi ismert fotó erről az ikonikus nevezetességről. Plumbe 1821-ben érkezett Amerikába, és először földmérőként helyezkedett el Pennsylvaniában, majd vasúti mérnökként Virginiában és Észak-Karolinában. Plumbe az 1840-es években kezdett el fényképezéssel foglalkozni, hogy a vasúthálózattal kapcsolatos terveit finanszírozni tudja. Alig néhány év alatt Amerika szerte olyan galériahálózatot hozott létre, amelyet ma az Egyesült Államok történetében az egyik első franchise-üzletnek tekinthetünk.

Dolley Payne Todd, a kép főszereplője az amerikai képviselőház tagjaként, majd később James Madison feleségeként a washingtoni társadalom egyik központi alakja volt. Évtizedekkel később, a kép elkészültekor is gyakori, megbecsült vendég volt a Fehér Házban. Halálakor ezrek sorakoztak az utcákon, hogy végigkísérjék utolsó útján. Zachary Taylor elnök gyászbeszédében „az ország első hölgyének” nevezte, megalkotva a „First Lady” hagyományát, amely a mai napig fennmaradt az amerikai kultúrában. A szakértők véleménye alapján

„a dagerrotípia tele van lenyűgöző vizuális részletekkel. Dolley arcvonásai egy tiszteletre méltó nőt sejtetnek, kifejezése tekintélyt parancsoló. A finom, jelzésértékű mosoly ragyogással tölti meg az arcát. Fénylő sötét fürtök kandikálnak ki védjegyévé vált turbánjából. Csíkos horgolt kendője szinte háromdimenziósnak tűnik. A dekoltázsát textúrált és mintás szövetrétegek borítják.”

0103

Fotó: John Plumbe Jr: Dolley Madison, 1846 k. © Sotheby's

A Sotheby’s által árverésre bocsájtott ritka dagerrotípia becsült értéke 50.000 és 70.000 dollár közötti tartományban helyezkedett el, mely végül a becsült érték sokszorosáért, 456.000 dollárért (közel 165 millió forintért) kelt el. A portré a Smithsonian Intézet állandó gyűjteményébe került; a tervek szerint először 2026-ban fogják egy kiállítás keretében nyilvánosan bemutatni.

0103

Fotó: John Plumbe Jr: Dolley Madison, 1846 k. © Sotheby's