Menü

100 éve született Sabine Weiss, a pillanatok mestere

24 • 07 • 23Baki László

Sabine Weiss a francia fotográfia egyik kiemelkedő alakja, akinek munkássága jelentős hatással volt a 20. századi képi ábrázolásra. Életművének középpontjában az emberek, az utcai élet és az érzelmek állnak, és munkái az élettel teli, természetes pillanatok megörökítésére koncentrálnak.

Sabine Weiss 1924. július 23-án született a svájci-francia határon található Saint-Gingolphban. Fiatal korától kezdve vonzotta a fényképezés, és autodidakta módon sajátította el a fényképezés művészetét. Már akkor tudta, hogy amint befejezi az iskolát, hivatásos fényképész lesz. Abban az időben – mondta egy interjúban – az a jövőkép, hogy profi fotográfus legyen, szinte elképzelhetetlen volt, hiszen Svájcban nem voltak számára elérhetőek sem a fotóalbumok, sem a kiállítások.Az 1940-es évek végén kezdte komolyan venni a fotográfiát, és hamarosan felkeltette a figyelmet a szakmában.

1953-tól kezdve fotóit olyan jelentős nemzetközi napilapok és magazinok közölték, mint a Picture Post, a Paris Match, a Vogue, a Le Ore, a New York Times, a Life és a Newsweek. Ugyanebben az évben Weiss részt vett a New York-i Museum of Modern Art (MoMA) Post War European Photography című kiállításán, 1954-ben pedig a chicagói Art Institute egy jelentős egyéni kiállítást szentelt munkásságának. 1955-ben Edward Steichen három felvételét választotta ki a MoMA, The Family of Man című kiállítására.

Sabine Weiss életműve és munkássága jelentős hatást gyakorolt a fotográfia világára. Képein keresztül egy olyan világot mutatott be, amelyben a mindennapi élet és az emberi érzelmek középpontba kerülnek. Munkái nemcsak dokumentálják az időt, hanem mélyebb megértést is nyújtanak az emberek és a társadalom életéről. Weiss fotográfiája örökre része marad a modern művészet történetének.

0103

Fotó: Sabine Weiss © Peter Adams

Sabine Weiss 97 éves korában, 2021. december 28-án hunyt el. Munkájának egyik kulcsfontosságú aspektusa volt a személyes kapcsolatok keresése és az emberek mélyebb megértése. Az alábbi idézet rávilágít arra, hogyan közelítette meg a fényképezést:
„A fényképezés nem csupán arról szól, hogy képeket készítünk, hanem arról is, hogy megpróbálunk kapcsolatba lépni az emberekkel, megérteni őket és megosztani a világgal azt, amit látunk.”

0103

Fotó: 1954. La scrittrice Françoise Sagan. Parigi, Francia © Sabine Weiss