Menü

Fotótörténet – Terry O’Neill: Faye Dunaway a Beverly Hills Hotelben (1977)

24 • 08 • 11Baki László

Terry O'Neill 1977-ben készült fotóján Faye Dunaway látható egy medence mellett ülve, az előző esti Oscar-díjátadóról beszámoló újságok társaságában. A kép nem csupán egy emlékezetes pillanat megörökítése, hanem a hollywoodi álomgyár feszültségeinek és magányának szimbóluma is.

Terry O'Neill évekkel korábban találkozott először Dunawayjel az 1975-ös A Keselyű három napja című film forgatásán. A The Cutnak 2015-ben adott interjújában O'Neill elmondta, hogy az Oscar-díj utáni kép ötletét a People magazin számára készített fotózás során vetette fel Dunawaynek, amely a győzelmét vetítette előre.

0103

Fotó: © Terry O'Neill: Faye Dunaway the morning after winning an Oscar for Best Actress at the Academy Awards in Beverly Hills, Los Angeles, March 1977. Inkjet print on Hahnemühle Photo Rag Baryta. 150 x 150 cm © Terry O'Neill/Iconic Images

„Azt mondtam neki: »Voltam már az Oscar-gálán. Ha nyersz, mindig ugyanazokat a képeket készítik rólad a sajtószobában, miután átveszed a szobrot.«”
– emlékezett vissza O'Neill. Az 1977. március 29-én reggel 6 óra körül készült képén a szobor a színésznő mellett áll egy asztalon, a reggeli újságok pedig szétszórva hevernek körülötte. Dunaway előző este nyerte el a legjobb színésznőnek járó Oscar-díjat a Hálózat című filmben nyújtott alakításáért. A fotón látható egyszerű, mégis drámai jelenet tökéletesen tükrözi a színésznő lelki állapotát: a dicsőség pillanata és az utána következő üresség érzése. Terry O'Neill így emlékezett vissza erre a pillanatra:
„Faye azon az éjszakán teljesen kimerült volt. Tudtam, hogy valami különlegeset akarok megörökíteni – egy pillanatot, ami nem csak az ő győzelmét mutatja, hanem mindazt a súlyt is, ami ezzel jár. (...) Szerettem volna megörökíteni azt a pillanatot – a következő reggelt –, amikor a színész felébred, és feltűnik neki, hogy egyik napról a másikra nemcsak sztár lett, hanem milliomos is.”

Terry O'Neill és Faye Dunaway különleges kapcsolata ezen a képen keresztül is visszaköszön. A fotográfus és a színésznő közötti bizalom lehetővé tette, hogy O'Neill egy ilyen mély és személyes pillanatot rögzítsen fényképezőgépével. Dunaway és O'Neill végül 1983-ban házasodtak össze, de néhány évvel később elváltak. Dunawayről, mint témáról, O'Neill így nyilatkozott:

„Faye hihetetlenül együttműködő volt. Megértette, hogy a fotó több lesz, mint egy egyszerű portré; mert ez a kép beszélni fog a színészi pálya mögötti valóságról is.”

0103

Fotó: Terry O'Neill: A kontaktmásolat © Terry O'Neill/iconicimagesgallery.com

A fotó azóta ikonikus státuszt ért el, és Dunaway, aki a maga módján élte meg a hollywoodi csillogást és magányt, egy örökre emlékezetes pillanatkép részévé vált.

Jegyzetek

A fotó-történet rovatunk korábbi cikkei ezen a linken olvashatók el.