Menü

Az első fotó a napról (1845)

24 • 08 • 17Baki László

1845. április 2-án, párizsi csillagászok, Louis Fizeau és Léon Foucault készítették el az első fényképet a Napról. A korabeli technológia korlátai ellenére a két tudós merész vállalkozásba fogott, amikor úgy döntöttek, hogy a fotográfiát a csillagászati megfigyelések szolgálatába állítják. Az akkori technikai eszközök, különösen a dagerrotípia, még gyerekcipőben jártak, de Fizeau és Foucault sikeresen használták ezt az eljárást a Nap képének rögzítésére. A fotó a National Science Foundation tulajdonában van.

Armand-Hippolyte-Louis Fizeau (1819–1896) francia fizikus, aki jómódú családból származott, vagyonának jelentős részét fizikai kísérleteire fordította. Jean-Bernard-Leon Foucault (1819–1868), Fizeau kortársa és munkatársa, szintén orvosnak készült, mielőtt érdeklődése a fizika irányába fordult. Közösen vizsgálták a Nap színképének infravörös tartományát, és számos hő- és fénytani, valamint fotográfiai kísérletet is végeztek együtt. A Napról készült első fényképük nemcsak a fotográfia, hanem a csillagászat történetében is mérföldkőnek számít, mivel először sikerült rögzíteni a Nap képét egy fényérzékeny felületen.

Az 1845. április 2-án készült felvétel egy körülbelül 12 centiméter átmérőjű, kör alakú képet mutatott a Nap felszínéről. Az 1/60 másodperces expozíciós idővel készített kép felbontása elegendő volt ahhoz, hogy megfigyelhetők legyenek azok a napfoltok, amelyek a Nap felszínén bekövetkező mágneses aktivitást jelzik. Ezzel a felfedezéssel a fotográfia új kapukat nyitott meg a csillagászatban, lehetővé téve a Nap felszínén zajló folyamatok pontosabb és részletesebb megfigyelését.

0103

Fotó: Leon Foucault és Louis Fizeau, 1845

Az első fénykép a Napról ma már nem csupán tudománytörténeti érdekesség, hanem egyúttal emlékeztető arra is, hogy az emberi kíváncsiság és a technológiai fejlődés milyen messzire vezethet. Ez a kép azt is bebizonyította, hogy a fotográfia nemcsak művészi eszköz, hanem hatékony módszer a világ felfedezésére és megörökítésére is.