Menü

Lee Miller öröksége: A divattól a háborúig vezető úton

24 • 08 • 29Baki László

A torontói The Image Centre-ben 2024. szeptember 11. és december 7. között lesz megtekinthető Lee Miller: A Photographer at Work (1932–1945) című kiállítás, amely a fotográfus karrierjét mutatja be, különös figyelmet fordítva arra az útra, amely a 20. század egyik legviharosabb időszakának kiemelkedő haditudósítójává tette őt. A tárlat nemcsak Miller munkásságának sokszínűségét mutatja be, hanem azt az utat is, amely során a divat világából a háború frontvonalába került.

Az 1932 és 1945 közötti időszak Lee Miller pályafutásának rendkívül sokoldalú és innovatív szakasza volt. Miller 1932 és 1945 között egyszerre volt elismert portréfotográfus, aki saját műtermet vezetett New Yorkban (1932–1934), valamint a divat- és reklámiparban tevékenykedő fotográfus, aki parfüm- és kozmetikai márkák számára készített képeket (1932–1945). Emellett a brit Vogue haditudósítójaként is dolgozott (1942–1945).

Karrierje Párizsban kezdődött, ahol saját műtermet nyitott, majd New Yorkban folytatta, ahol sikeres portréstúdiót vezetett, mely a divat, a parfüm és a kozmetikai ipar prominens alakjait vonzotta. Az Image Centre-ben megrendezett kiállítás azt mutatja be, hogy milyen nehézségekkel kellett szembenéznie egy virágzó vállalkozás fenntartása során a korszak női szakembereinek, akik a társadalmi kihívások és az erős verseny közepette próbáltak boldogulni.

0103

Fotó: Lee Miller: Today's Standard Fewer, Simpler, Better Clothes, [model Richards, London, England], 1944, chromogenic print, (printed in 2023) © Lee Miller Archives, England 2024

1939-ben Miller Londonba költözött, ahol a Vogue divatfotográfusaként dolgozott, és alkalmazkodott a háborús körülményekhez. A londoni stúdió vezetőjeként Miller a háborús divat lényegét ragadta meg, gyakran mutatva be modelljeit praktikus, de stílusos ruhákban, a bombázások által romba dőlt épületek hátterében. Spontán és természetes megközelítése friss színt hozott a divatfotózásba, és munkái az Atlanti-óceán mindkét partján visszhangot keltettek a Vogue olvasói körében.

Miller legjelentősebb munkái haditudósítóként készültek a brit Vogue számára. 1942 és 1945 között a második világháború megrázó valóságát dokumentálta, és az általa készített képek középpontba állították a háború borzalmait. Számos hőstette közül szemtanúja volt St Malo ostromának, Párizs felszabadításának, az elzászi harcoknak, valamint Buchenwald és Dachau felszabadításának, de leginkább a szellemes szürrealista képek miatt emlékeznek rá, amelyek minden munkáját áthatják.

0103

Fotó: Lee Miller: Pidoux Hats [with original markings, Vogue Studio, London, England], 1939, chromogenic print (printed 2023) © Lee Miller Archives, England 2024

0103

Fotó: Lee Miller: [Entrance to concentration camp, Buchenwald, Germany], 1945, chromogenic print (printed in 2023) © Lee Miller Archives, England 2024

0103

Fotó: Lee Miller: [Women accused of being Nazi collaborators, Rennes, France], 1944, chromogenic print (printed in 2023) © Lee Miller Archives, England 2024

Ez a rövid, de gazdag időszak bepillantást nyújt abba, hogyan mozgott Miller a különböző szakmai területek között, és miként kapcsolta össze az ezekben szerzett tapasztalatait. A kiállítás mélyebb és összetettebb portrét nyújt Miller személyiségről, aki elsősorban Man Ray amerikai művésszel való együttműködéséről és az 1920-as évek szürrealista mozgalmához fűződő szoros kapcsolatáról ismert.

A fotográfus életéről készített Lee című filmet már bemutatták néhány filmfesztiválon, de a szélesebb közönség csak szeptember végétől láthatja majd. A többek közt Horvátországban és Magyarországon forgatott film címszereplője Kate Winslet, aki mellett olyan világsztárok tűnnek fel, mint Marillon Cotillard vagy Alexander Skarsgård. A film trailere ezen a linken tekinthető meg.

Jegyzetek

Lee Miller: A Photographer at Work (1932—1945)
The Image Centre
2024. szeptember 11. – december 7.
Kurátor: Gaëlle Morel