Menü

Ezek a legjobb utcai fényképek – A LensCulture kihirdette a Street Photography Awards 2024 nyertes alkotóit

24 • 09 • 20Szabó Benedek

A LensCulture által életre hívott fotográfiai díj célja évről évre az, hogy a legkiemelkedőbb utcai fényképeket jutalmazza. Az idei verseny díjazott és döntőbe került alkotásai a világ számos országának életébe engednek betekintést. A kitüntetett munkákon egyaránt találkozhatunk rejtett kisközösségekkel, nyüzsgő metropoliszokkal, amelyek mind ritkán látható történetekről mesélnek.

A sorozatok közül az első helyezett a tajvani művész, Vladimir Khorev volt, aki díjazott munkájában Tajpej történelmi kerületének rejtett világát mutatja be. A Characters című sorozatának homályos, bizonytalan kontúrokkal dolgozó darabjai a szürrealitás és a dokumentáció határán mozognak. A különböző üvegfelületek által homályossá váló látványok a városban élő emberek gesztusaira, mozdulataira koncentrálnak.

0103

Fotó: © Vladimir Khorev: Részlet a Characters című sorozatból

0103

Fotó: © Vladimir Khorev: Részlet a Characters című sorozatból

A második helyezést elért sorozatot az iráni születésű Sina Shiri készítette. A The Remains of the Day című munkájában az alkotó a városi környezetben élő emberekre összpontosít, de központi témája a Teheránba utazó és onnan hazafelé tartó személyek sorsa. A napi ingázók életét bemutató sorozat felvételei között groteszk és drámai fényképek is szerepelnek, de számos munka a nyugalom és a rutin élményeit rögzíti.

0103

Fotó: © Sina Shiri: Részlet a The Remains of the Day című sorozatból

0103

Fotó: © Sina Shiri: Részlet a The Remains of the Day című sorozatból

A kategória harmadik helyezettje az angol fotográfus, Benjamin Cremel lett. A művész Royal Fever című díjazott sorozata az angliai royalistákat mutatja be, akik a Buckingham-palota melletti Mall-on III. Károly koronázására készülődnek. Az Anglia nemzeti színeivel és zászlójával díszített ruhákba öltözött emberek akár napokon keresztül táboroznak a királyi palota mellett, hogy az elsők között láthassák az új uralkodót, illetve a királyi család többi tagját. A felvételek a tömeg helyett az egyéni szereplőkre koncentrálnak, hogy ezzel személyes narratívákat mutathassanak be.

0103

Fotó: © Benjamin Cremel: Egy fehér kesztyűt és Union Jack-témájú karkötőt viselő royalista virágot nyújt át egy barátjának a londoni Mall mentén felállított sátorból 2023. május 5-én, III. Károly brit király koronázásának előestéjén.

0103

Fotó: © Benjamin Cremel: A néhai II. Erzsébet királynőt ábrázoló 50 fontos bankjegy-mintázatú öltönyt viselő royalisták állnak a londoni Mall sétányon 2023. május 5-én, III. Károly brit király koronázásának előestéjén.

Az egyéni képek kategóriájának első helyezett alkotója Nicolas Monnot volt, a francia művész Life in Bangladesh című felvétele a távol-keleti ország fővárosában, Dakkában készült. A fénykép egy külvárosi téglaégető műhely életébe ad betekintést, ahol az ott dolgozó emberek kapják a központi szerepet. A dinamikus mozdulatokat megörökítő kép kompozíciója szabályosan szerkesztett, így nyugalmas és mozgalmas részletek egyaránt jelen vannak az alkotás terében.

0103

Fotó: © Nicolas Monnot: Egy újabb tégla a falban. Egy téglakemencében dolgozó emberek Dhaka külvárosában, Bangladesben, 2024 februárjában.

Az egyéni képek között második helyezést ért el a lengyel Beata Zawrzel Snowfall című felvétele. Ez az alkotás Krakkóban készült, amikor a szokatlanul enyhe téli napok után egyszerre sok hó hullott. A felvétel egy belső udvart jelenít meg, ahol egy kisfiú játszik a hóban. A kép főszereplője hosszú, kanyargós nyomot hagy maga után, a tekergő szalagra emlékeztető nyom játékossága pedig az udvar szögletes formáival kerül ellentétbe.

0103

Fotó: © Beata Zawrzel: Hóesés. Egy kisfiú játszik a hóesésben, Krakkó

A kategóriában a harmadik helyezést az amerikai Syndi Pilar nyerte el. A Bike Kill 19, Red Hook című felvételén egy különleges kerékpáros felvonulás látható, amelyen egyedileg, házilag épített bicikliken gurulnak a résztvevők. A fekete-fehér alkotást vidám és mozgalmas alakjai teszik izgalmassá, miközben a felvétel az amerikai szegényebb kertvárosi részek életébe is betekintést nyújt.

0103

Fotó: © Syndi Pilar: Bike Kill 19. A brooklyni Red Hookban minden évben a Halloween előtti hétvégén rendezik meg a „mutáns kerékpárok” és azok találkozóját, akik mernek velük közlekedni.

A LensCulture pályázatán a korábbi években megszokott módon a zsűri tagjai lehetőséget kaptak arra, hogy egyénileg is kitüntessenek egy művészt. A román alkotó, Andrei Furnea sorozatát a LensCulture vezető szerkesztője jutalmazta saját díjával. Az Istanbul — A Mosaic of Dreams című sorozat Ara Güler és Alex Webb munkái nyomán született. A fotográfus célja az volt, hogy egy olyan sorozatot készítsen, ami a török utcák meghökkentő jeleneteit, gyakran kaotikus, vagy éppen harmonikus természetét tárja fel, miközben fontos szerepet kapott Isztambul városának történelme és kultúrája is.

0103

Fotó: © Andrei Furnea: Çemberlitaş, Istanbul. Részlet az Istanbul — A Mosaic of Dreams című sorozatból.

0103

Fotó: © Andrei Furnea: Galata, Istanbul. Részlet az Istanbul — A Mosaic of Dreams című sorozatból.

0103

Fotó: © Andrei Furnea: Eminönü, Istanbul. Részlet az Istanbul — A Mosaic of Dreams című sorozatból.

0103

Fotó: © Andrei Furnea: Marmara Sea, Istanbul. Részlet az Istanbul — A Mosaic of Dreams című sorozatból.

Jegyzetek

A LensCulture Street Photography Awards 2024 fotópályázatának díjazott alkotásai ezen a linken tekinthetők meg.