Menü

Válogatás a Biodómban megrendezett World Press Photo kiállítás képeiből

24 • 09 • 23Punkt

A World Press Photo Foundation egy globális platform, amely összekapcsolja a sajtó- és dokumentarista fotográfusokat és a világ közönségét megbízható történetmesélésen keresztül. A World Press Photót 1955-ben alapította egy csoport holland fotográfus, akik a World Press Photo pályázatot szervezve nemzetközi közönség elé akarták tárni munkájukat. Azóta a World Press Photo pályázat a világ egyik legtekintélyesebb versenyévé nőtte ki magát, és a bemutatott képeket az egész világban láthatják az érdeklődők. A tavalyi év legjobb sajtóképei hazánkban ezúttal a Biodómban lesznek láthatók 2024. október 27-ig.

A World Press Photo kiállítás a világ legjobb és legfontosabb sajtófotóit és dokumentarista fényképeit mutatja be, amelyeket egy független zsűri választott ki. A World Press Photo kiállítás arra ösztönzi a nézőket, hogy lépjenek ki a hírciklusból, és kritikusan gondolkodjanak világunk fontos témáiról.

Annak érdekében, hogy globálisabb és jobb földrajzi egyensúlyt biztosítsanak az információban, a World Press Photo Foundation 2021-ben regionális stratégiát vezetett be, megváltoztatva az éves pályázat és a bírálat szerkezetét. A pályázat hat világrégióval dolgozik – Afrika, Ázsia, Európa, Észak- és Köz ép-Amerika, Dél-Amerika, valamint Délkelet-Ázsia és Óceánia. A pályázatokat abban a régióban bírálják és díjazzák, ahol a fotók és történetek készültek, nem pedig a fotós nemzetisége alapján. Minden régiónak négy formátum-alapú kategóriája van: Egyedi képek, képriportok, Hosszú távú projektek és a szabadon választott formátum. Ezek a kategóriák olyan pályázatokat fogadnak el, amelyek híreseményeket, eseményeket és következményeiket, valamint társadalmi, politikai és környezeti kérdéseket vagy megoldásokat dokumentálnak.

A pályázatra 3 851 fotográfus 130 országból összesen 61 062 fotót és szabadon választott formátumú pályázatot küldött be. Végül a díjazott 31 fotográfus 24 országot képvisel, melyek: Argentína, Ausztrália, Azerbajdzsán, Brazília, Kanada, Kína, Kongói Demokratikus Köztársaság, Franciaország, Németország, India, Indonézia, Irán, Japán, Mianmar, Palesztina, Peru, Fülöp-szigetek, Dél-Afrika, Spanyolország, Tunézia, Törökország, Ukrajna, Egyesült Államok és Venezuela.

A válogatott díjnyertes művek olyan legfontosabb kérdéseket dokumentálnak, amelyek napjainkban a világ fontos problémái, például pusztító konfliktusok és politikai felfordulások, a klímaválság és a migránsok biztonságos átjutása. Az ilyen fontos történetek összegyűjtésével a válogatás nagyobb megértést és tudatosságot ösztönöz a jelenlegi események iránt, valamint emlékeztet arra, hogy a sajtószabadságra mindenütt szükség van a világban.

0103

Fotó: North and Central America, Long-Term Projects, Alejandro Cegarra, The New York Times, Bloomberg
Ruben Soto (jobbra) venezuelai menekült és Rosa Bello hondurasi menekült a "Fenevadnak" nevezett tehervonat tetején. Ruben és Rosa Mexikóban ismerkedtek meg, és az Egyesült Államokba vezető úton szerettek egymásba. Samalayuca, Mexikó, 2023. május 8.

0103

Fotó: South America Long-Term Projects, Pablo E. Piovano Greenpeace Award GEO National Geographic Society
A közösségük vezetője, Camilo Catrillanca meggyilkolása ellen tiltakozó diákok elfoglalták a Liceo Alonso de Ercilla y Zuñiga iskolát és összecsaptak a rendőrökkel. Ercilla, Araucania, Chile, 2018. november 23.

0103

Fotó: North and Central America, Long-Term Projects, Alejandro Cegarra, The New York Times, Bloomberg
Egy bevándorló a 'szörnyetegként' is ismert tehervonat tetején sétál, Piedras Negras, 2023. október 8.

0103

Fotó: Africa Long-Term Projects, Zied Ben Romdhane, Magnum Photos, Arab Fund for Arts and Culture, AIM LAB
Malek (24 éves) Brüsszelben kommunikációt tanul és DJ-ként dolgozik. Hazatérve újra találkozik barátjával, Kmarral. Tunisz, Tunézia,2023. április 19.

0103

Fotó: Southeast Asia and Oceania, Long-Term Projects Ta Mwe. Sacca Photo VII Foundation Frontline Club W. Eugene Smith Grant
A falubeliek egy elefánt segítségével kelnek át az áradó folyón. A hadsereg elvágta az élelmiszer-, gyógyszer- és üzemanyag-utánpótlást, így a falusiak kénytelenek voltak a dzsungelen keresztül szállítani az árukat. Kayah (Karenni) állam, Mianmar, 2023. július 18.

0103

Fotó: North and Central America, Honorable Mention, Sandra Mehl
A New Orleans partjaitól 130 kilométerre délre fekvő Isle de Jean- Charles az éghajlatváltozás és a tengeri olajfúrások által súlyosbított talajerózió miatt folyamatosan süpped bele a környező mocsárba. 1955 óta felszínének 98%-a odaveszett, és szűk három kilométer hosszú és 300 méter széles szigetté zsugorodott. 2016-ban szövetségi támogatással a sziget megmaradt lakóit a 65 kilométerre fekvő Gray városába kezdték áttelepíteni. Hat év alatt 30 háztartás költözött át, és ezzel ez lett az első olyan közösség, amelyet szövetségi klímaváltozási áttelepítési program hozott létre. A fotós 2016 és 2023 között hét alkalommal utazott Isle de Jean- Charles-ra, hogy dokumentálja az áttelepítést és emléket állítson a francia nyelvű Biloxi-Chitimacha- Choctaw indián törzs végnapjainak.

0103

Fotó: North and Central America, Singles, Charles-Frédérick Ouellet for The Globe and Mail, CALQ
Theo Dagnaud a látóhatárt fürkészve meggyőződik róla, hogy a tűzoltó járőrök távoztak, így "ellenőrzöttnek" minősítheti a területet. Quebec, Kanada, 2023. július 13.

0103

Fotó: Southeast Asia and Oceania, Honorable Mention, Arie Basuki
Egy helyi lakos halat fog a Cileungsi folyó egykor festői szépségű vízesésénél. A vízen látható sűrű habzást főleg a közeli gyárakból származó szennyezés okozza. Curug Parigi, Indonézia, 2023. augusztus 27.

0103

Fotó: Southeast Asia and Oceania, Open Format, Aletheia Casey
A felvétel a művész szüleinek a Callala- öbölben (Shoalhaven térség, Jerrinja és Wandi Wandian terület) lévő háza közelében készült. Ezt a várost viszonylag kevéssé érintették a 2019-2020-as erdőtüzek, de a lakókat többször evakuálták az említett időszakban, és folyamatosan fennáll az újabb erdőtüzek veszélye. Callala Bay, Ausztrália, 2019. december 15.

0103

Fotó: South America, Long-Term Projects, Pablo E. Piovano, Greenpeace Award, GEO National Geographic Society
Nők hálaadásként bárányt áldoznak másnap reggel az után, hogy egy machi (ősi tanító és szellemi vezető) transzállapotban útmutatást kért népének. Maihue, Los Ríos, Chile, 2023. június 26.

0103

Fotó: Southeast Asia and Oceania, Singles, Eddie Jim, The Age Sydney Morning Herald
Lotomau Fiafia (72 éves), a közösség egyik idős tagja unokájával, Johnnal azon a ponton áll, ahol emlékei szerint gyerekkorában húzódott a partvonal. Salia-öböl, Kioa-sziget, Fidzsi-szigetek, 2023. augusztus 8.

0103

Fotó: North and Central America, Stories, Jaime Rojo for National Geographic.
A királylepkék télen egymást melegítve ellepik a fenyőfákat. A vándorló pillangók ugyanazokban a jegenyefenyvesekben telelnek, ahol a korábbi nemzedékek is meghúzódtak. El Rosario Királylepke Rezervátum, Michoacán, Mexikó, 2022. december 17.

0103

Fotó: South America, Long-Term Projects, Pablo E. Piovano, Greenpeace Award, GEO National Geographic Society
A távolban Mount Tronador és lenn a Laguna del Ilón Argentína és Chile határán. Nahuel Huapi Nemzeti Park, Argentína, 2019. február 1.

Jegyzetek

WORLD PRESS PHOTO 2024
Biodóm – Budapest, Állatkerti krt. 16.
2024. szeptember 20. – október 27.
Szervező: Révész Tamás