Menü

Ansel Adams elveszettnek hitt fényképeire bukkanhatott egy műgyűjtő

24 • 09 • 29Szabó Benedek

Váratlan hír érkezett Ansel Adams rajongói számára. Egy Missouriban élő nő azt állította, hogy több tucatnyi fényképhez jutott hozzá, amelyeket az ikonikus amerikai fotográfus, Ansel Adams készített. A fekete-fehér tájképeiről ismert fotográfus munkái iránt igen nagy a kereslet, ezért különösen meglepő, hogy még a mai napig kerülnek elő olyan alkotások, amelyeket Adams készített. Bár hivatalosan még nem sikerült bizonyítani, hogy az előkerült alkotások valóban Ansel Adams munkái, szinte biztos, hogy a művész készíthette azokat.

A fényképeket Kelly Robinson gyűjtő találta meg, aki műgyűjteménye bővítéséhez keresett olyan fényképfelvételeket, amelyek indián őslakosokat ábrázolnak, amikor rátalált egy 200 darabos, a Santa Fe-i vasúti társaságtól származó gyűjteményre. A gyűjtő kutatást végzett, hogy kiderítse a fényképek eredetét, és azt találta, hogy az előkerült fényképek egy részét Jack Delano fotográfus, másik felét pedig Adams készítette Új-Mexikó olyan területein, mint San Ildefonso és Taos. Mindkét fotográfus arra kapott megbízást, hogy dokumentumfényképeket készítsenek a rezervátumokban élő amerikai őslakosokról, és arról, hogyan hatott életükre, a Santa Fe vasútvonal kiépítése.

Robinson elmondása szerint rengeteg kutatást végzett a képek eredetiségének ellenőrzése érdekében is, többek között visszakövette Adams tartózkodási helyeit 1938 és 1941 között. Ezt úgy tudta megtenni, hogy hozzáférést kapott a fotográfus feljegyzéseihez, amelyekből kiderült, hogy mikor és hova utazott ezekben az években. Ezek alapján biztosnak tűnt, hogy a művész valóban Santa Fe közelében tartózkodott, amikor a megtalált képek készültek, ám még mindig bizonytalan a felvételek eredete, mivel nem szerepelt rajtuk aláírás.
A gyűjtő nem sokkal később felvette a kapcsolatot az amerikai The Ansel Adams Gallery-vel, ahol az ottani szakemberek megvizsgálták a képeket, és arra jutottak, hogy azokat valóban a fotográfus készítette. A galéria azonban azt is elmondta, hogy ennek ellenére nem hajlandóak hitelesítési dokumentumot kiállítani, mivel előbb behatóbb vizsgálatokra lesz szükség.

Az előkerült fényképek nem csak azért érdekesek, mert a híres fotográfustól származhatnak, hanem amiatt is, mert a gyűjtemény fontos kordokumentumnak is számít. Az 1940-es évek számos szempontból fontos időszak volt Amerikában, részben a második világháború miatti közhangulat, részben az akkori gazdasági és társadalmi viszonyok átalakulása miatt. Az előzetes becslések szerint az újonnan előkerült nyomatok darabonként több ezer dollárt is érhetnek. Ez az összeg azonban jóval alacsonyabb, mint az Ansel Adams nagyítások ára, ennek a szakértők szerint az az oka, hogy a munkák nincsenek aláírva, mivel azok kereskedelmi megbízásra készültek.