Címke: Jeu de Paume

Lebilincselő szépség – Julia Margaret Cameron kiállítás a Jeu de Paume-ban

A fotográfia történetének egyik legizgalmasabb alkotója a művészi kísérletezéstől soha vissza nem rettenő, korát évtizedekkel megelőző Julia Margaret Cameron. A fotográfus archívumának jelentős részét birtokló Victoria and Albert Museum szervezte vándorkiállítás egyetlen európai állomásán, a párizsi Jeu de Paume-ban, 2023. október 10. és 2024. január 28. között mintegy száz alkotást tekinthetünk meg.

Tovább

Fényképek, amelyeket az álmok logikája irányít – Victor Burgin alkotásai a Jeu de Paume-ban

Victor Burgin – művész és teoretikus – fényképeit a konceptuális mélység, a pszichológiai reflexiók és a technikai kifinomultság jellemzi. Burgin a ’60-as években nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a konceptuális művészet kilépjen addigi szűkös teréből, és művészeti múzeumokban is bemutassanak ilyen alkotásokat. A művész jelentősége a mai napig is megmaradt, erre reflektál a párizsi Jeu de Paume-ban szervezett tárlat, amely 2023. október 10. és 2024. január 28. között lesz látogatható.

,,Azokban az évtizedekben fényképezhettem, amikor a világ a legtöbbet változott” – Frank Horvat képei a Jeu de Paume-ban

A francia Jeu de Paume művészeti központ az olasz származású fotográfusnak, Frank Horvatnak szentelt kiállítást. A 2023. június 16-án nyíló Párizs – Világ – Divat című kiállítás az alkotó halála óta rendezett legnagyobb tárlatnak ígérkezik, amelyen 170 nagyítást és 70 archív dokumentumot mutatnak be.

A történelem dadogása — Thomas Demand retrospektív kiállítása a párizsi Jeu de Paume-ban

Nemzetközi intézményi együttműködés keretében The Stutter of History címen Sanghaj után a párizsi Jeu de Paume ad otthont Thomas Demand retrospektív kiállításának. A február 14. és május 28. között látható tárlat mintegy száz alkotás – a fotográfiák mellett objektek, installációk és videók – segítségével négy szekcióban mutatja be a jelenleg Berlinben élő szobrász és fotográfus három évtizede formálódó életművét.

Párizsban az olasz arte povera: Reversing the Eye 1960–75

A Reversing the Eye az olasz avantgárd ’60-as és ’70-es évek eleji szegmense és a mechanikusan előállított (analóg) fénykép-film-videó között keresi a kapcsolatot. A korabeli európai kontextusban gyümölcsöző kapcsolat kifejezhető az olasz társadalomban mindenütt jelenlévő médiára kritikusan reagáló avantgárd hangjaival.