Menü

Lengyel fotókönyv Indiáról és a magányról

19 • 05 • 20Barta Edit

Karolina Gembara lengyel fotográfus, a Sputnik Photos lengyel művészkollektíva legújabb tagja, hét évig élt az indiai Delhiben. Az itt eltöltött évek során átélt személyes élményekből és Delhihez fűződő ellentmondásos viszonyáról készített most fotókönyvet When we lie down, grasses grow from us címmel. A könyv kiadásához az alkotó a napokban indított fundraising-kampányt az egyik közismert adománygyűjtő portálon.

A Jörg Colberg által szerkesztett könyvet a londoni székhelyű GOST Books adja ki, és a tervek szerint a 2019-es Paris Photo-n jelenik meg. Karolina – aki közismert társadalomtudatos projektjeiről –nem csak a kiadvány gyártási költségei miatt kampányol, hanem a befolyt pénzből szeretné támogatni az egyik indiai civil szervezetet, a Goa GPRS-t is.

 

0103

Karolina Gembara

A lírai címet viselő fotókönyv a megszokottól eltérő módon – tehát nem útiképekként vagy dokumentarista fotós szemmel – mutatja be Delhit és egy személyes, belső szálat is végigvisz benne, ami a folyamatos idegenség érzetből fakad. Megmutatja, milyen érzés idegenként, expatként élni a közel 27 millió lakossal rendelkező, egyik legősibb indiai városban, és hogy miként válik az otthonkeresés / otthontalálás egy állandó projektté számára az évek során.

"Találnom kellett egy vizuális nyelvet – olyan nyelvet, amely tükrözi az én képességeimet, de ami mégis megakadályozza, hogy pusztán nézővé váljak. A barátaimhoz fordultam, akikkel azonosulni tudtam ebben a helyzetben, akikkel beszélgetni tudtam. A csendes, elszigetelt pillanatokat kerestem velük együtt. A pillanatok, amiket megosztottunk egymással különösen fontosak voltak egy olyan városban, ami soha nem nyújt békét, nyugalmat."

0103

Karolina Gembara

Ha szeretnéd támogatni a kiadvány megjelenését és az indiai civil állatvédők munkáját, ITT tudod megtenni.