Menü

Robert Doisneau retrospektív kiállítása Bologna után ősszel Magyarországra érkezik

20 • 06 • 01Punkt

Május 21-én újranyitott a világhírű francia fotográfus, Robert Doisneau retrospektív kiállítása a bolognai Pallavicini Palotában. A tárlat hivatalosan március 6-tól lett volna látogatható, ám a járványhelyzetre való tekintettel a kiállítást két nappal később be kellett zárni. A múlt héten viszont újra megnyithattak Olaszországban a múzeumok, így a francia fotográfus kiállítását egészen július 21-ig lehet megtekinteni.

0103

Robert Doisneau: Kiégett autó, 1944, 21x26 cm, zselatinos ezüst © Atelier Robert Doisneau

0103

© Atelier Robert Doisneau

A 143 fotográfiából álló kiállítást Robert Doisneau lányai, Francine Deroudille és Anette Doisneau válogatták ki a hatalmas, 450 000 negatívból álló életműből, amelyet apjuk több mint 60 év alatt, 1932 és 1984 között alkotott. Doisneau-t – akinek munkásságára André Kertész és Brassaï is nagy hatással volt – fotográfiai stílusa, képeinek érzelmi telítettsége és humora miatt az utcai fényképezés „költőjének” is szokták nevezni. Párizs és a város lakói voltak képeinek legfőbb inspirációi, emberközpontú, szubjektív látásmódja miatt a humanista fotográfia képviselői közé soroljuk. Leghíresebb képeinek egyike A csók a városháza előtt – melyet 1950 júniusában hozott le elsőként a Life magazin –, Párizs ikonikus fényképévé vált.

0103

Wolfgang H. Wögerer: Robert Doisneau (bal) és André Kertész (jobb) beszélgetése. A fotó a 6. Arles-i Fotófesztiválon készült, 1975-ben.

A hazai korlátozások enyhítése ellenére is csak nehezen nyílik lehetőség a külföldi utazásra, de a Doisneau-fényképek kedvelőinek azért nem kell lemondaniuk a művek élvezetéről, a francia mester munkáit ugyanis idén ősszel a Mai Manó Házban is meg lehet majd tekinteni, az őszi Fotóhónap rendezvénysorozat keretében.