Menü

Folyamatosan épülő fotókiállítás az Igor Metropolban

20 • 10 • 13Punkt

Szolga Hajnal Berlinben élő vizuális művész, fotográfus, akinek művei társadalomkritikai szemlélettel bírnak, ökológiai és kulturális kérdéseket járnak körül. Blindage című kiállítása október 14-én nyílik a Fotóhónap eseménysorozat részeként és az Igor Metropol rezidenciaprogramjának keretében valósul meg, ahol Curfew és a Survival Traces munkáiból mutat be egy válogatást.

Szolga Hajnal narratív fényképsorozatai a tömegfogyasztás szociális és pszichológiai hatásaira összpontosítanak, az emberi viselkedést tanulmányozza, és ennek befolyását a természetre. Az emberek és a környezetük kapcsolatát, többnyire az éghajlatváltozás következményeit ábrázolja szubjektív, futurisztikus vízióin keresztül. E két, analóg technikával készült fotósorozat az ember és környezetének kapcsolatára fókuszál, vizuális narrációval egy társadalomkritikai üzenetet fogalmaz meg. Az ember által épített környezet posztindusztriális esztétikája és a hanyatló természet-atmoszféra reális ábrázolása egy apokaliptikus szcenáriót idéz. A statikus fekete-fehér képek egy némaságba és mozdulatlanságba forduló hangulatot keltenek, egy társadalmi vagy környezeti katasztrófát követő állapotot feltételeznek, ahol a néző saját vizuális interpretációja során szabad utat kap a történet leképezéséhez.

 

 

0103

Szolga Hajnal: Traces of Survival, 2018, zselatinos ezüst nagyítás, 70×60 cm © Szolga Hajnal

0103

Szolga Hajnal: Curfew, 2020, zselatinos ezüst nagyítás, 40 x 50 cm © Szolga Hajnal

0103

Szolga Hajnal: Curfew, 2020, zselatinos ezüst nagyítás, 40 x 50 cm

A látogatók a megnyitó után betekintést nyerhetnek az alkotás folyamatába is, mivel a művész egy hónapos tartózkodása alatt új kísérleti "fotófestményeket" is készít a fotólabor eszköztárának és technikáinak segítségével. A megnyitót követő alkotói hetek során a tér kiegészül és folyamatosan átalakul.

A folyamat nyitott, és látogatható, hétköznaponként 14:00–19:00 óra között, vagy előzetes egyeztetés során más idősávokban is. A teljes átalakulást a rezidens program végén zenei performansszal összekötött finisszázs zárja.