Menü

Programok, amikről (akár) otthon ülve sem kell lemondanod III. rész

20 • 12 • 11A Fehér Vera

A kulturális rendezvények ínséges időket élnek napjainkban, de az online térbe költözésük valamennyire pótolhatja a személyes jelenlétet. A közösségi háló – kivételesen – jó szolgálatot tesz a pandémia idején, a Punkt ismét összegyűjtötte, hogy milyen kulturális történések résztvevői lehetünk a közeljövőben a járványügyi szabályok betartásával otthonról, vagy akár személyes, de távolságtartó jelenlét során. Ilyen újdonság például a „kirakatséta”, melyről lentebb is részletesen beszámolunk. Összeállításunk harmadik része következik.

2020. december 1. – 15.

Binárisan kódolt képek | Binär kodierte Bilder – címmel rendezett online werk-kiállítást a Goethe Intézet a „Robots in Residence” program keretében. Szécsényi-Nagy Loránd intermédia-művész és Kraszulyák Dénes mérnök-informatikus egy projektmunka során alkotó tevékenysége által feltérképezték a humanoid robot képességeit. Az android igyekszik az általa látottakból kiválasztott jeleneteket megörökíteni egy írógép segítségével, azáltal, hogy képekké alakítja, s pixelről pixelre begépeli azokat. Az alkotók az online kiállítás során az egyhónapos projekt alkotói folyamatába engednek bepillantást, bemutatva az elkészült képek mellett a munka létrejöttének hátterét, valamint legjelentősebb pillanatait. A kiállításhoz egy kiadvány is készült, melyben részletesebben olvashatunk a projektről, láthatjuk Szécsényi-Nagy Loránd androidról készült polaroidjait, és néhány olyan képet is, melyeket az android készített a körülötte lévő világról.

0103

Binárisan kódolt képek © Szécsényi-Nagy Loránd

  1. november 11. – 2021. január 15.

Radek Brousil: There was a choir, there…/ Volt ott egy kórus... című kiállításának online megnyitóját a Glassyard Gallery Instagram oldalán bemutatott videopremierrel kötötték össze. A film „főhőse egy pusztulásra ítélt hal jelmezében járja a várost és a környékét miközben egy női „hyperobject” karakterrel folytat párbeszédet a végről, a szégyenről, a bűnről és a cselekvés lehetőségeiről.” – írja az ajánló. A galéria kiállításán a művész fotói szokatlan, álomszerű képekben fogalmazzák meg az elkerülhetetlen klímakatasztrófa felé sodródó mindennapjainkat. Emellett az offline kiállításon textil tárgyakat és mozgóképet is láthatunk. A Prágában élő Radek Brousil korábban a fotó térbeli kiterjesztésével kísérletezett, a mostani online premier során látható videomunkáját kifejezetten erre az alkalomra készítette, a film társrendezője Kryštof Hlůže, a kiállítás kurátora Julie Bena, az esemény a Fotóhónap 2020 része.

0103

Radek Brousil: There was a choir, there / Volt ott egy kórus..., részlet a kiállításból, Glassyard Gallery, fotó: Simon Zsuzsanna

0103

Radek Brousil: Can you still Feel the Butterflies? 1., 2020., digitális print, 50 x 70 cm © A művész és a Glassyard Gallery jóvoltából

  1. december 3. – 22.

„Ma kortárs, holnap klasszikus” – szól a Resident Art Fair idei mottója, mely egyben a RAF2020 katalógusának elnevezése is lett. A katalógusban a kortárs képzőművészet mellett most a hetvenes és kilencvenes évek között született alkotások is helyet kaptak, néhány nemzetközileg elismert művész is szerepel, de az új festőiség, a posztmodern vagy az eklektika iskolateremtő művészeinek munkái közül is válogathatunk. Hazavihetünk Perneczky Géza, Baranyai András, Schwierkiewicz Róbert, Pinczehelyi Sándor vagy Ujj Zsuzsi munkáiból is, de összefutunk olyan ikonikus nevekkel, mint Vető János, Bada Dada Tibor, Wahorn András vagy feLugossy László. Bánki Ákos képzőművész és Schneller János művészettörténész kurátorok szerint a vásárlással megvalósítjuk azt az álmot, amelyről a hetvenes-nyolcvanas években alkotó művészek ábrándoztak: az általuk megalkotott új formavilág közkinccsé tételét, széles körben való elterjesztését éppen a sokszorosító eljárások segítségével akarták elérni: szita- és ofszetnyomattal, a fotókollázzsal vagy litográfia alkalmazásával. A katalógus ”Young n’ Fresh” szekciójában is találunk fotográfiai vonatkozású izgalmakat: Ács Alíz, Fliegauf Bence, Mészáros László, Verebics Ágnes és Szász Sándor munkáit.

Az online térben látható és kiválasztható munkákat akár személyesen, az A.P.A. Galériában, a Horánszky utca 5. alatt minden nap 12 és 19 óra között személyesen is megtekinthetjük.

 

0103

Makky György: Jovánovics műtermében L. W-vel sakkozik, zselatinos ezüst nagyítás 1979/2020, 24x18 cm © A Resident Art Fair és a MissionArt Galéria jóváhagyásával

0103

Ujj Zsuzsi: Körbe II/a., zselatinos ezüst, 1991 © A Resident Art Fair és a MissionArt Galéria jóvoltából

2020. december 16. – január 15.

A TITKOSAN KEZDŐDÖTT kiáll(ít)ás megnyitó eseménye is az online térbe költözik – ígérik a Magyar Képzőművészeti Egyetem független hallgatói, azaz a szervezők. A kiállítást Tillmann József, egyetemi tanár, filozófus nyitja meg. Mint arra a címből is következtethetünk: a kiállítás egy olyan kiállás, mely kortárs képzőművészeti munkákon keresztül az egyetemek modellváltásának, a művészet függetlenségének és a felsőoktatás szabadságának kérdéskörét járja körbe. Az alkotásokat eredetileg galériákban, vendéglátóhelyeken tervezték bemutatni, de a járványhelyzet miatt új formát kerestek az alkotók. Így született a sétaútvonal ötlete, amely mentén gyakorlatilag az utcán elhelyezett művészeti reflexiókkal találkozhat a befogadó: Budapest belvárosában, galériák, vendéglátóhelyek és színházak kirakataiban, az Astoria, a Kálvin tér és a Ráday utca útvonalon.

0103

Pólya Zsombor: Öröm Hommage, 2020, akció, részlet. A fotódokumentációt készítette: Lázár Eszter © A művész jóvoltából