Menü

Saul Leiter, a művészi színes fényképezés úttörője

21 • 01 • 09Baki László

Az 1923-ban Pittsburgh-ben született Saul Leiter huszonhárom évesen hagyta abba teológiai tanulmányait, majd New Yorkba utazott, hogy festő lehessen. A kezdeti kudarcok elvették a kedvét ettől a művészeti területtől, és Leiter – Richard Poussette-Dart absztrakt expresszionista festő fotókísérletei, egy W. Eugene Smith-től ajándékba kapott Alexey Brodovitch: Ballet című könyv, valamint a Museum of Modern Art-ban 1947-ben megrendezett Henri Cartier-Bresson kiállítás által inspirálva – inkább a fényképezés felé fordult.

0103

Fotó: Saul Leiter: Taxi, 1957 © Saul Leiter, Collection Howard Greenberg Gallery, New York

Szembemenve az akkori trendekkel, miszerint a művészi fotográfia kizárólag fekete-fehér lehet, 1948 körül Leiter a színes fotográfia mellett döntött. A következő két évtizedben divatfotósként dolgozott, és képei megjelentek a Show, az Elle, a British Vogue, a Queen és a Nova lapokban is. Az ötvenes évek végén Henry Wolf művészeti igazgató Leiter színes divatképeit az Esquire-ben, később pedig a Harper's Bazaarban mutatta be.

Saul Leiter újbóli felfedezését – miután az 1980-as években visszavonult – a 2006-ban megjelent Early Color című album segítette, amely azóta neves múzeumokban megrendezett kiállításokhoz és a fotográfus halálának évében, 2013-ban, egy dokumentumfilm kiadásához vezetett In No Great Hurry: 13 Lessons in Life with Saul Leiter címmel.

0103

Fotó: Saul Leiter: Postmen, 1952 © Saul Leiter. Courtesy: Saul Leiter, Howard Greenberg Gallery, New York

0103

All About Saul Leiter, Thames and Hudson

0103

All About Saul Leiter, Thames and Hudson

A Thames and Hudson gondozásában 2018-ban megjelent All About Saul Leiter című 296 oldalas fotóalbum annak az időszaknak a képeiből válogat, amikor a fotográfus még a színes fényképezés művészi megközelítésének úttörője volt. Több mint 200 színes kép található a könyvben, beleértve azokat a korai utcai fényképeket, reklámhirdetéseket, aktokat és festményeket is, amelyek bemutatják a fotográfus karrierjét és idézeteinek segítségével kifejezik Leiter egyedi világképét. Ez a válogatás feltárja Leiter vonzerejének titkait, a mesteri kompozícióktól kezdve a képek érzelmességén át, egészen a fotográfus életfilozófiájáig.

0103

All About Saul Leiter, Thames and Hudson

Kiadó: Thames and Hudson, 2018
Oldalszám: 296 oldal
Nyelv: angol
ISBN: 9780500294536

A fotóalbum megrendelhető a Mai Manó Könyvesboltban.