Menü

Reggio Emilia, Köln, Montpellier – Tavaszi fotófesztivál-körkép II.

21 • 05 • 21Udvari Orsolya

A tavaszi fotófesztiválokat bemutató sorozatunk második részében három európai városban megrendezésre kerülő nemzetközi fotófesztivált ajánlunk röviden olvasóinknak. A mostanra megszokott online események mellett ismét egyre nagyobb teret kapnak a személyesen látogatható kiállítások és programok nemcsak itthon, de Franciaországban, Németországban és Olaszországban is. 

0103

COVID-19, Paris, France, Lockdown, 2020
© Antoine d’Agata, Magnum Photos

Fotografia Europea
Reggio Emilia, Olaszország
2021. május 21. – július 4.

 „a holdon és a földön / utat engedni az álmodozóknak!” (Gianni Rodari: A holdon)

A tizenhatodik alkalommal megrendezett Fotografia Europea fesztivál idén Gianni Rodari gondolatait választotta mottójául, és a fantázia kulcsfogalma köré szerveződik. A fesztivál Rodari A képzelet grammatikája című művéből inspirálódva a képzelőerő kiemelt szerepét járja körül a kreatív alkotói és kritikai pedagógiai folyamatokban. A tavaly elmaradt rendezvénysorozat a világjárvány okozta új kihívásokra is reflektál, választ keresve arra, milyen felfedezésre váró új és régi, elfelejtett utak állnak a rendelkezésünkre ahhoz, hogy közelebb kerülhessünk önmagunkhoz, és újra gondolhassuk azt, ahogy egyénként és közösségként működünk a világban. Mindezeket a kérdéseket és válaszokat a kortárs fotográfián és vizuális kultúrán keresztül mutatja be a fesztivál. A nemzetközi összetételű kiállítások és művek számos beltéri és kültéri helyszínen megtekinthetők Reggio Emiliában.

A programok között szerepel többek között egy retrospektív kiállítás, a True Fictions, amely a „megrendezett fotó” (staged photography) témájában járja körül a képzelet teremtő erejét, olyan művészek munkáit kiállítva, mint Sandy Skoglund, Cindy Sherman vagy Lori Nix. Az otthoni környezettel kapcsolatos kollektív, ám mégis erősen az egyént érintő friss karanténtapasztalatra is reagáló Home is Where One Starts From című kiállítás a privát és nyilvános életet elválasztó és összekötő határokkal, az otthon jelentésének alakulásaival és az ebben a térben történő kísérletezésekkel, transzgresszióval foglalkozik több művész munkáját bemutatva. Ezen kívül önálló kiállítások és a fesztivállal párhuzamosan futó, kísérő kiállítások is látogathatók, amelyek a fantázia és társadalmi egyenlőtlenség, tér, szegregáció, nyelv és más izgalmas témák kapcsolatát vizsgálják.

0103

© Alex Majoli, Opera Aperta, 2021

0103

© Anna Orłowska / German Dance Archive

Photoszene Festival
Köln, Németország
2021. május 21–30. 

A tíznapos kölni Photoszene Festival a város különböző pontjain kínál lehetőséget arra, hogy a kortárs fotográfiához közelebb kerüljünk. A fesztivál mintegy ernyőként fogja össze a város különböző múzeumjaiban, galériáiban és közterein kiállított projekteket, és ezekhez izgalmas programokat, workshopokat és beszélgetéseket szerveznek, amelyek többségéhez online is lehetőségünk van csatlakozni. A fesztivál fő szálát az Artist Meets Archive című kiállítássorozat második része adja, amelynek keretében öt művész, Yasmine Eid-Sabbagh, Joan Fontcuberta, Anna Orlowska, Philipp Goldbach és Rosângela Rennó állítja ki az erre az alkalomra született archív fotóanyagokkal kapcsolatos munkáikat. Az öt művész öt archívum gyűjteményében végzett kutatásokat. A kiállítást mintegy kiegészítve, egy kétnapos ingyenes online szimpóziumra is becsatlakozhatunk, regisztráció nélkül (https://festival.photoszene.de/en/the-program/en-symposium-2.html). A május 21-22-i szimpózium elméleti és gyakorlati, művészeti megközelítéseket és kihívásokat tárgyal az archív fotóanyagokkal kapcsolatosan számos meghívott előadó, valamint a kiállító művészek részvételével.

A fesztivál különlegessége, hogy az offline kiállítások mellett online is lehetővé teszi, hogy bepillantást nyerjünk a különböző művészeti és fotográfiai programokba. Az egyik kiemelendő pont egy „virtuális város”, amely egyszerre ad lehetőséget a tájékozódásra, de a kiállításokba is betekintést enged, valamint közösségi térként is funkcionál. Emellett sor kerül a Does climate change need new images? klímaváltozás témájával foglalkozó kiállításhoz kötődően egy online panelbeszélgetésre is, amely klímaváltozás és annak képi reprezentációs kihívásairól szól. A záródátum igaz a fesztivál hivatalos végét jelenti, azonban érdemes tovább követni programjaikat, mivel a fesztivállal számos kiállítás elindul, de nem zárul le!

0103

© Ami Vitale, The Guardian Warriors of Northern Kenya, 2018

0103

© Doro Zinn, Future Kids

Les Boutographies
Franciaország, Montpellier

2021. május 19–30.

A huszadik évfordulóját ünneplő Boutographies Festival a kortárs fotográfián keresztül nem pusztán a világjárvány okozta kihívásokra reagál kritikai-művészeti módon, hanem arra is, hogy a mindennapjainkat meghatározó közbeszédben milyen olyan egyéb égető kérdések kerültek háttérbe, amelyek lassú, de továbbra is jelenlévő folyamatok, ahogy ezt Christian Maccotti, a fesztivál művészeti igazgatója is megfogalmazta. A rendezvénysorozatban olyan ehhez kapcsolódó központi témák kerülnek górcső alá, mint a különböző kulturális és társadalmi identitások kérdése, például Doro Zinn Future Kids projektjében; az anyaság és apaság, pontosabban a szülőség összetett társadalmi elvárásai, változásai és annak reprezentációs lehetőségei, például Jagoda Wisniewska My Mother is a Hippie művében; vagy a migráció témája, például Marianne és Katarzyna Wasowska munkájában. A hatvan szerzőt felvonultató fesztivál egy retrospektív kiállítással is készül, amely a programsorozat 2001-es indulása óta szerepelt alkotók munkáiból válogat. A sokszínű és izgalmasabbnál izgalmasabb projektfelhozatalt illetően a fesztivál honlapja kiváló tájékozódási pont és ízelítő, ahol a magyar közönségnek kiváltképp szemet szúrhat a Balaton feltűnése. 

0103

© Gianluca Abblasio, Balaton 6