Menü

75 éve született Robert Mapplethorpe – Portfólió

21 • 11 • 04Baki László

Robert Mapplethorpe – 75 évvel ezelőtt – 1946. november 4-én született New York Queens negyedében. 1963 és 1970 között a brooklyni Pratt Institute-ban tanult festészetet és szobrászatot, bár diplomát nem szerzett. Korai kollázsaihoz eleinte magazinfotókat használt, később ezek tökéletesebbé tételéhez kezdett el maga is fényképezni. Mapplethorpe első Polaroid gépét Sandy Daley színésznőtől kapta kölcsön 1970-ben. A fényképezéssel csak a hetvenes évek elején kezdett el komolyabban foglalkozni, ekkor Andy Warhol Interview című magazinjának állandó munkatársa lett. Első kiállítását a New York-i Light Galleryben rendezték meg 1973. január 6-án.

„Azért vágtam bele a fényképezésbe, mert tökéletes eszköznek tűnt a mai létezés őrületének magyarázatára.”

– vallotta Mapplethorpe, akinek legtöbb alkotása fekete-fehér portré volt, de gyakran fényképezett csendéleteket és aktokat is. A New York-i underground szubkultúra, a homoszexuális identitása, valamint a szexualitás nem hagyományos formái mind meghatározó témái lettek. Képei főleg a manhattani Chelsea Hotel egyik szobájában készültek. Mapplethorpe barátjától, Sam Wagstafftól 1975-ben (más források szerint 1976-ban) kapott egy Hasselblad fényképezőgépet, és így a Polaroid egyre inkább háttérbe szorult.

„A tökéletesség számomra azt jelenti, hogy semmi nem kérdőjeleződik meg a képpel kapcsolatban. Van néhány fotóm, amelyeken tényleg nem lehet azt a levelet vagy azt a kezet elmozdítani. Azok pontosan ott vannak, ahol lenniük kell, és nem mondhatod, hogy máshol jobb lenne. Nincs kérdés, csakúgy, mint az igazán nagyszerű festmények esetében sem. Gyakran vannak gondjaim a kortárs művészettel, mert úgy gondolom, hogy az nem mindig tökéletes. Ez persze nem anatómiai pontosságot jelent; egy Picasso portré például tökéletes. Egyszerűen nem megkérdőjelezhető. De a legjobb képeim esetében sincs kérdés – csak maga a mű van.”

A nyolcvanas években saját projektjei mellett neves divatlapoknak is készített fotókat. Dolgozott a francia és az olasz Vogue-nak, és képei az Allure, Arena, Esquire és az Y’s lapokban is megjelentek. Mapplethorpe 1989. március 9-én halt meg Bostonban.

Mapplethorpe munkáit a nevét viselő alapítvány képviseli és gondozza, akik egy honlapot is létrehoztak a fotográfus emlékére, mely ezen a linken érhető el.

 

0103

Fotó: mapplethorpe.org

Patti Smith és Robert Mapplethorpe egészen különleges, mondhatni egyedülálló kapcsolatban álltak egymással, hiszen egyszerre voltak alkotótársak, barátok, szerelmesek és lelkitársak. Mapplethorpe tragikus halálának előtti napokban Patti Smith egy levelet írt a fotográfusnak, amelyet már nem volt alkalma elolvasni. A levelet 2013-ban egy rendezvényen is felolvasta Patti Smith, az ekkor készült felvétel és a levél magyar fordítása ezen a linken tekinthető meg.