Menü

Ezek 2021 legjobb természetfotói – Válogatás a Lenergy – Az Év Természetfotósa 2021 pályázat díjazottjainak képeiből

21 • 11 • 10Baki László

Idén már 29. alkalommal írta ki a naturArt – Magyar Természetfotósok Szövetsége Magyarország és Közép-Európa egyik legrangosabb természetfotós pályázatát. A Lenergy – Az Év Természetfotósa 2021 pályázat, a korábbi megmérettetésekhez hasonlóan, ezúttal is izgalmas versengést hozott. A pályázatra 3462 érvényes kép érkezett 173 szerzőtől. Az értékes, komoly szakmai elismerést jelentő díjakért az utolsó fordulóban 116 mű versengett. A díjakat 2021. november 10-én ünnepélyes díjátadó keretében adták át a Magyar Természettudományi Múzeumban, ahol – a Fotóhónap2021 rendezvénysorozat eseményeként – megnyílt a pályázat legjobb képeiből rendezett kiállítás.

Dr. Kalotás Zsolt a zsűri elnöke elmondta:

„A járványos időszakban a Természet bizonyult a legbiztonságosabb fotós terepnek, így a természetfotózás lehetőségei lényegében nem csorbultak. Pályázatunkon jóval nagyobb arányban jelentek meg a hazai tájakon, hazai környezetben készített fotók, és ez egyáltalán nem járt színvonalcsökkenéssel! Megkockáztatom, hogy mindez inkább pozitív irányú változást hozott, hiszen szélesebb palettán mutatkozhattak be hazánk kínálta természeti szépségek.”

2021-ben Az év természetfotósa kitüntető címet Daróczi Csaba nyerte el, akinek nem kevesebb, mint 15 képe szerepel a legjobbak között. Az év természetfotója 2021-ben címet Daróczi Csaba: Egy korty című képe kapta, egy újszerű, víz alatt elhelyezett kamerával készült képpel. Az év ifjú természetfotósa címet pedig Kiss Márton Róbertnek ítélte a zsűri.

0103

Fotó: Daróczi Csaba: Egy korty

0103

Fotó: Kiss Márton Róbert: Tükrön

„Az idei évben a szervező naturArt javaslatait figyelembe véve a zsűri elsősorban olyan képeket igyekezett kiválasztani a kiállításra, amelyekben felfedezhetők az egyéni ötletek, meglátások. Így azok a pályázók, akik korábban már sikeres témákat igyekeztek újra feldolgozni és bemutatni nem számíthattak arra, hogy a zsűritől komoly elismerésben részesülnek. Hasonlóképpen azok a pályamunkák sem arattak most sikert a zsűrinél, amelyekről egyértelműen árulkodott, hogy jól bejáratott bérelhető lesekben készültek. Úgy gondolom, hogy a hazai természetfotózás színvonalának emelkedését nem az epigonoktól és nem a jó kép lehetőségét készen kapó fotósoktól kell várnunk, hanem az ötletgazdag, egyéni elképzeléseket megvalósító, kísérletező kedvű pályázóktól, akik újításaikkal, a megszokottól eltérő szemléletükkel, meglepően újszerű nézőpontok megtalálásával olyan természetfotókat készítenek, amelyek láttán még a legvájtszeműbb zsűri is elismerően csettint.” – írta Dr. Kalotás Zsolt természetfotós, a zsűri elnöke.

Fáth Péter a naturArt – Magyar Természetfotósok Szövetségének elnöke a pályázattal kapcsolatban így fogalmazott:

„Az Év természetfotósa címért idén is nagy verseny volt, de végül Daróczi Csaba jelentős fölénnyel nyert Radisics Milán előtt. Érdekes, hogy Az év természetfotója címért ugyanez a két szerző versenyzett egy-egy hasonló képpel. Mindkét kép egy itatóból éppen ivó állatot ábrázol, alulnézetből, a víz alól fényképezve. Ilyen képeket azelőtt nem láttunk, és ez a két kreatív alkotó idén egyszerre, egymástól függetlenül jutott arra az újszerű gondolatra, és technikai szintre, hogy ezeket a képeket elkészítse. Mindkét kép nagyszerű, és reméljük, hogy nagy nemzetközi karriert futnak be.”

0103

Fotó: Radisics Milán: Lefetyelő róka

0103

Fotó: Kártyás Gergő: Kitekintés

0103

Fotó: Tökölyi Csaba: Látogatók

0103

Fotó: Fáth Ádám: Sirályok gyülekeznek a Parlament felett

0103

Fotó: Szabó Zsolt: Nászajándék

0103

Fotó: dr. Almási István: A legnagyobb halász

0103

Fotó: Urbán Helga: Erdőben

0103

Fotó: Kis Szilveszter: Szerelem a fagyban

0103

Fotó: Aliczki Manó: Utolsó ének naplemente előtt

0103

Fotó: Daróczi Csaba: Szimbiózis

0103

Fotó: Mánfai Bence: Jeges érintés

0103

Fotó: Litauszki Tibor: Denevérek éjszakája

0103

Fotó: Bóta István: Holdjáró

0103

Fotó: Hogya István: Fehér herceg

0103

Fotó: Horváth Zsolt: Őzek a horizonton

0103

Fotó: Koncz-Bisztricz Tamás: Sárgában

0103

Fotó: Török János: Tűzmadár

0103

Fotó: Li Gábor: Magányos mélység

Jegyzetek

Lenergy – Az Év Természetfotósa 2021
Magyar Természettudományi Múzeum
2021. november 10. – december 31.

A kiállítás a Fotóhónap2021 rendezvénysorozat eseménye.