Menü

Magyar fotográfust is díjazott Bruce Gilden, az idei URBAN Photo Awards zsűrielnöke

21 • 11 • 21A Fehér Vera

Az URBAN International Photo Awards nemzetközi fotográfiai pályázat idén a 12. kiadásához érkezett, s a hagyományokhoz híven egyedi és sorozat kategóriában is osztott díjakat - sőt, ebben az évben Bruce Gilden tiszteletére egy streetfotó sorozatokból álló kiadványt is kiadott a fesztivál.

A professzionális és amatőr fotográfusok körében egyaránt tehetséget kereső, nemzetközi platformot kínáló pályázat azzal teszi vonzóbbá a jelentkezést, hogy egy-egy, a fotográfiában meghatározó szaktekintélyt vagy népszerű fotográfust választ zsűrielnöknek. Hogy a korábbi elnökök közül csak néhány nevet említsünk: a tokiói streetfotográfus Tatsuo Suzuki, vagy a lengyel Monika Bulaj, a holland fotómanipulista Adrian Sommeling, a francia Alain Laboile, de 2019-ben például Martin Parr volt a kiválasztott húzónév. Idén az elismert amerikai sztár-streetfotográfust, Bruce Gildent nyerte meg magának a fesztivál.

Az Urban Awardsra számos hazai fotográfus is elküldte nevezését. Az idei pályázaton figyelemre méltónak ítélte a zsűri Kerekes István Untitled című képét, mely a Single Pictures kategóriában remarkable reward díjat kapott. Szintén magyar vonatkozásként említhetjük Varga Mariettát is, aki bár idén nem, de tavaly és a 2019-es, Martin Parr elnöklése alatti zsűriben is helyet kapott.

0103

Fotó: © Kerekes István: Cím nélkül

URBAN Photo Awards

A fesztivál mögött álló olasz dotART egy trieszti székhelyű kulturális egyesület, mely többéves tapasztalattal rendelkezik az amatőr és a professzionális fotográfiai színtér versenyeztetésében. Az URBAN számára minden évben több ezer résztvevő küld nevezést, melyből több száz nemzetközi résztvevőt honorálnak is. Folyamatosan növekvő nemzetközi versenyről van szó, amely azon kevesek egyike, ami „túllép” az internet határain, és valódi láthatóságot kínál a fotográfusoknak. Weboldaluk szerint 2019-ben az online fotográfiai versenypályázat 50 kiállítást valósított meg világszerte, 1700 kép bemutatásával.

Az URBAN szekciói két fő részre oszlanak: a „Themed Photos” fő témája a street photography, amely a verseny első kiadása óta meghatározó, a verseny nevét is ez adta. A másik szekció a „Projects&Portfolios”, amely a nagyobb lélegzetű riportanyagokat vagy fotóesszéket, portfóliókat honorálja.

A díjakon kívül az URBAN lehetőséget ad a legjobb ​​fotográfusoknak, hogy vándor-kiállításokon vegyenek részt. 2011 óta az URBAN kiállításokat rendez Ausztriában (Klagenfurt), Lengyelországban (Krakkó, Lodz, Raciborz, Gliwice és Varsó), Magyarországon (Budapest, Pécs és Miskolc), Szerbiában (Belgrád), Cipruson (Limassol, Paphos és Nicosia), Lettországban (Rigában), Szlovéniában (Koper), Németországban (Berlin és Hamburg), Horvátországban (Poreč és Fiume), Ukrajnában (Szumi), Kolumbiában (Bucaramanga) és természetesen Olaszországban (Milánó, Velence, Trieszt és Róma) is.

STREETS KATEGÓRIA

0103

Fotó: © Ludmila Stepnova: Urban Winter Recreation

0103

Fotó: © Rene Bernal: Young Guns

0103

Fotó: © Giulio Cesare Grandi: Untitled

0103

Fotó: © Josā Luis Nieto: Subida al Cielo

SPACES KATEGÓRIA

0103

Fotó: © Angiolo Manetti: Roman Lights

0103

Fotó: © Helmut Oberritter: Gare De Liege-Guillemins

0103

Fotó: © John Twiname: Powerless

0103

Fotó: © Giulio Casti: Detachment

PEOPLE KATEGÓRIA

0103

Fotó: © Berin Aydin: Friendship

0103

Fotó: © Takrim Ahmed: Jumping Time

0103

Fotó: © Andrās Granollers: Untitled

0103

Fotó: © Marzena Hans: Untitled

CREATIVE KATEGÓRIA

0103

Fotó: © Amir Arabshahi: His Own World

0103

Fotó: © Joseph Ford: Dre And Tom, 2019

Bruce Gilden Special Prize

Gilden tiszteletére idén a Projects&Portfolios szekcióba érkezett kifejezetten „street” anyagokból egy 10 sorozatból álló kiadványt is publikáltak, melyet maga Gilden szerkesztett. Az ide bekerülő projektek alkotói kapták a Bruce Gilden Special Prize díjat. A Real People – A tribute to Bruce Gilden című könyvet a Trieste Photo Days fesztiválon mutatták be, majd a könyvbe beválogatott projektek csoportos kiállításon is részt vehettek Rómában, az Umberto Mastrioanni Galériában.

A URBAN Awards eredményét Bruce Gilden élő videóbeszédben jelentette be a díjátadó ünnepségen, az Északkelet-Olaszországban tartott Trieste Photo Days 2021 fesztivál részeként. Kommentálta azokat a projekteket is, melyek a Real People albumba kerülhettek. A szekció nyertese a brazíliai Sao Paulo egyik problémás környékére összpontosító projekt, Luca Meola Crackland című sorozata lett, melyet a teremben jelenlévő, szintén Magnum tag Paolo Pellegrin választott nyertesnek.

„Röviden: nem vagyok író, de a vizuális érzékem tökéletesen kifejlett! Saját fényképeimet nagyon szigorúan szerkesztem, és ugyanígy járok el, amikor megkérnek, hogy foglalkozzak mások munkáival. A jelöltek munkái között az ismerős témák és jelenetek változatos megközelítésmódjait, különféle stílusokat kerestem. Szerintem sikerült kiválasztanom a hagyományos és a kortárs vonalon is tartós, örökérvényű alkotásokat.”

– olvashatjuk a Real People – A tribute to Bruce Gilden című album előszavában.

0103

Fotó: © Andrea Scirä: Everyday Heros

0103

Fotó: © Carlo Traini: Promenade

0103

Fotó: © Forrest Walker: Populous, Tokyo, Japan

0103

Fotó: © Ximena Hinzpeter: My Own People, Mr Tongue

0103

Fotó: © Giedo Van Der Zwan: Pier To Pier

0103

Fotó: © Maurizio Leonardi: Neapolitans Of Parthenope

0103

Fotó: © Simon Johansson: The World Shadow

0103

Fotó: © Stanley Robben: Craving

0103

Fotó: © Gabriele Micalizzi: Malamilano

Az idei Winner Overall

Az URBAN Photo Awards „winner overall” győztese idén Nayeem Siddiquee bengáli fotográfus lett, Somewhere under the red sky című felvételével – őt Bruce Gilden választotta ki az egyedi képekkel pályázók közül. – Bevallom, lenyűgözött a vörös égbolt. – mondta Gilden.

A 26 éves bengáli nyertes A B M Nayeem Siddiquee, középosztálybeli családban született a bangladesi Chittagongban. Miután kiábrándult az egyetemi textilmérnök szakból, továbblépett és elkezdett művészetet, tervezést és fotózást tanulni. Jelenleg szabadúszó grafikus.

„A fotózás nem a szakmám, mégis segít meghatározni, ki vagyok. A fotózás nem is a hobbim vagy a szenvedélyem, ez az életem része, amit nem szeretek azzal gyalázni, hogy csak hobbiként tekintek rá.”

Amikor Nayeem Siddiquee 2018-ban elkezdett komolyabban foglalkozni az utcai fotózással, elkezdte közzétenni a képeit a közösségi médiában, az emberek annyit vásároltak tőle, hogy első fényképezőgépét ebből tudta megvenni. A hely, ahol él, a város végén van, közel a strandhoz. Ideje nagy részét itt és az otthonához közeli marhapiacon tölti. Esténként folytatja a helyek felfedezését napnyugtáig, amikor az ég vérvörösre változik. Olyan városlakók őszinte pillanatait keresi, akiknek még sikerül boldogan élniük.

„Nagyon sok olyan állat van, aki elvesztette otthonát és próbál közelebb élni az emberhez, igyekszem egyszerre lefényképezni az ember és az állat együttélésének pillanatait. Megpróbálok mélyebben belemenni az emberi érzelmekbe, és megpróbálom kideríteni a körülöttem lévő furcsa, titokzatos életérzést vagy az arcok mögött megbúvó érzéseket.”

– olvasható a vele készült interjúban.

0103

Fotó: © Nayeem Siddiquee: Somewhere Under The Red Sky

Az idei magyar kiemelt, Kerekes István júniusban nyerte el az iPhone Photography Awards nemzetközi fotópályázat fődíját. A díjnyertes kép ezen a linken tekinthető meg.

Jegyzetek

Az Urban Photo Awards összes díjazottjának képei ezen a linken tekinthetők meg.