Menü

Portrait of Britain – Válogatás Nagy-Britannia legnagyobb fotókiállításának képeiből

22 • 01 • 26A Fehér Vera

Negyedik alkalommal rendezték meg az Egyesült Királyság immár legnagyobb éves fotográfiai kiállításává váló Portrait of Britain-t, a British Journal of Photography és a JCDecaux együttműködésében. A pályázat arra hivatott, hogy megörökítse a brit nemzet változó arcát, és történeteiket nyilvános művészetté alakítsa. A British Journal of Photography a világ legrégebben működő fotográfiai kiadványa, 1854 óta mutatja be a művészeti ág úttörőit. A havi kiadvány nemzetközi perspektívát mutat a kortárs fotográfiából, a képzőművészetre és a dokumentumfilmre, valamint a szerkesztői és kereskedelmi gyakorlat élvonalába tartozó alkotásokra összpontosítva. Nemzetközileg elismert fotográfiai díjakkal, mint az OpenWalls, a Portrait of Britain™, a BJP International Photography Award, vagy a Portrait of Humanity és a Female in Focus-szal keresi az új tehetségeket.

A Portrait of Britain méretét és küldetését tekintve úttörő jellegű tárlat. Az emberekről készült és az embereknek szánták – ez az ország legnagyobb fotókiállítása, s minden évben több millióan nézik meg országszerte. A több ezer pályamű közül kiválasztott 200 legjobb fotográfiát tartalmazó Portrait of Britain Vol. 4 című album már előrendelhető a Hoxton Mini Press kiadótól, a megjelenés 2022. február 3-ra várható. A lebilincselő portrékat kulturális kontextusukban helyezi el a könyv, idézetekkel párosítva. Az arcképek olyan történeteket tartalmaznak, melyek segítenek újraértékelni a közelmúltat, s megismerni az Egyesült Királyság jövőjét formáló egyéneket.

„Az idei könyv a negyedik a sorozatban, de újra és újra azt látom, hogy a fő téma a valódi emberi kapcsolatok szükségessége. Érintés, szeretet, összetartozás.”

– olvashatók Martin Usborne, a kiadó szavai a könyvben.

A szűkített lista még különlegesebb 100 fotográfiájával Nagy-Britannia országainak nyilvános tereiben találkozhatunk, az egyébként hazánkban is működő JCDecaux nevű médiacégnek köszönhetően.

Digitális csatornáinkat egész januárban nemzeti portrégalériává alakítjuk, így tudunk eljutni az Egyesült Királyság városaiban járó emberekhez.” – mondja Mark Bucknell, a JCDecaux UK kereskedelmi igazgatója a vasútállomásokon, bevásárlóközpontokon, főutcákon és buszmegállókban elhelyezett képekről.

Az idei pályaműveket az alábbi zsűri értékelte: Laura Noble (L A Noble Galéria és FIX Fotófesztivál), Tracy Marshall (Bristol Photo Festival és Northern Narratives), Mariama Attah (Open Eye Gallery), Nicola Shipley (GRAIN Projects), Eddie Otchere, Ben Harman (Stills), Nadine Persaud (Photoworks), David Drake (Ffotogallery) és Sebah Chaudhry (ReFramed).

0103

Fotó: © Joe Short: Portrait of Britain 2021. David - All Dressed Up & Nowhere To Go

0103

Fotó: © Ryan Edy: Portrait of Britain 2021. INTIMACY

0103

Fotó: ©Natalia Poniatowska: Portrait of Britain 2021. Sam & James' Wedding Renewal

0103

Fotó: © Michael Farra: Portrait of Britain 2021. The Dorset Grove

0103

Fotó: ©Paul Scala: Portrait of Britain 2021. James Corbin, London, 2020

0103

Fotó: © Marksteen Adamson: Portrait of Britain 2021. Wonder Boy

0103

Fotó: © Mark Harrison: Portrait of Britain 2021. Miriam Margoyles

0103

Fotó: ©Fran Gomez de Villaboa: Portrait of Britain 2021. Seyon Amosu

0103

Fotó: © Natasha Durlacher: Portrait of Britain 2021. Dancing Ladies

0103

Fotó: ©Antonia Mamzenko: Portrait of Britain 2021. Sasha at 10

0103

Fotó: © Brock Stanley: Portrait of Britain 2021. LADY IN DIOR

0103

Fotó: © Ross Cooke: Portrait of Britain 2021. Hope

0103

Fotó: © Caitlin Chescoe: Portrait of Britain 2021. Most Worshipful Christine Chapman

0103

Fotó: © Danny Burrows: Portrait of Britain 2021. Airsoft player, Invicta Battlefield (2021)

0103

Fotó: © Paul Wenham-Clarke: Portrait of Britain 2021. Badge of Honour - Vaccine Portraits - Old Soldier

0103

Fotó: © Harry George Hall: Portrait of Britain 2021. Jack.

Jegyzetek

A pályázatról bővebben ezen a linken lehet olvasni.