Menü

Minψó Szert Károly első tekercsei a PaperLab Galériában – Videó

22 • 05 • 17Cserna Endre

Minψó Szert Károly (1955) Balogh Rudolf-díjas fotográfus, képzőművész Szíriában (és kisebb részben Törökországban) készített első tekercsei a fotográfia műfajával és egy még idegen kultúrával való ismerkedés meglelt dokumentumai. Ritka betekintések egy már ismert alkotó első, még spontán világra csodálkozásába, a jelenben szerkesztői, kurátori munkával falra rendezett mediális kísérletezéseibe. Persze, ezekből a fényképekből még csak igen nehezen lehetne kimutatni a művész későbbi alkotói praxisának lappangó elemeit, de szociális érdeklődését, a korabeli médiumhoz való korán megmutatkozó vonzódását már tetten érhetjük.

Az 1973-ban Damaszkuszban, Palmürában, Bosrában és Isztambulban készült fotókon még egy háborútól sértetlen világ épületei és alakjai elevenednek meg egy 18 éves fiú szemszögéből. Az azóta már eltűnt (megsemmisült?) környezetek egy rekonstruálhatatlan és egzotikus múltból tudósítanak. A képek csaknem ötven évig a fiókban hevertek, most először láthatóak így együtt a PaperLab Galéria falain.

0103

Fotó: © Minψó Szert Károly: Színpadon, 1973

A művésszel a tárlat kurátora, Kereszty Anna készített videóinterjút, amelyben Minψó Szert Károly a képek elkészüléséről és azok újragondolt kontextusáról mesél.
Jegyzetek
MINΨÓ SZERT KÁROLY: ELSŐ TEKERCSEK
PaperLab Galéria
2022. április 27. – 2022. június 5.
Kurátor: Kereszty Anna