Menü

5kérdés – Minyó Szert Károly

22 • 03 • 12Punkt

5kérdés rovatunkban ugyanazt az öt kérdést tesszük fel a hazai fotográfiai élet meghatározó szereplőinek. Ezúttal Minyó Szert Károly Balogh Rudolf-díjas szabadkézi fotográfust, képzőművészt kérdeztük.

1.     Mely fotográfusok inspirálták, és hogyan befolyásolták az alkotói folyamatokat?

Az első fotóélményeimben természetesen a fekete-fehér világ köszönt be, konkrétabban Henri Cartier-Bresson munkáit látva akadt el a lélegzetem kamaszként, az általa megjelenített emberi léptékű képi világ érintését tenném az első helyre, ezt megelőzően nyilván nagyon sok nem tudatosított látvány vagy élmény ért, gondolok például arra, hogy a születésemet követően, valahogy nagyon jött szembe a fény!

 

2.     Melyik fotóalbum vagy kiállítás volt a legmeghatározóbb az életében?

Igazából ide is Cartier-Bresson neve kívánkozik, de nem lenne ildomos elfeledkezni tizenhatéves korom tájékán a Szépművészeti Múzeum flamand termeit járva látottakról sem, főleg a kismesterek keze nyomát csodáltam ott és akkor.

 

3.     Mikor és hol volt az első egyéni kiállítása?

1989, Budapest, Liget Galéria. A Várnagy Tibor vezette galériában kiállítani számomra hatalmas élmény volt, gyakorlatilag ő fedezett fel. Túl az elsőn, 10 évvel később még egyszer első, a „Fénykerékpáros” performanszomat is nála tudtam celebrálni egy különleges tárlaton, ahol a közvetlenül a fényérzékenyített falakra exponáltam a munkákat. A kiállítás bezártával a képeket kihalványítottam és kifestettem a galériát, igy adva át a következő tárlatnak.

 

4.     Analóg vagy digitális fényképezőgépet használ?

E hónapban nyíló („Páros”, 2022. március 26., K.A.S. Galéria) kiállításom képei egy „szakrális labortérben” készültek, fény, párok és fényérzékenyített lemez segítségével. Árnyképekről lévén szó, itt semmiféle kamera nem volt szükséges, de természetesen mind analóg, mind pedig digitális kamerát (és szkennert is) használok, feladatoktól és azok összetettségétől függően.

 

5.     Milyen fényképet készített legutóbb?

Hát ez igy elég érdekes, mert legutóbbi képemet, egy színes diát, még 1973-ban exponáltam Damaszkuszban… utána közel 50 évig pihent, és most a napokban építettem plexiképpé meglehetősen egyedi módon, látható lesz a Mai Manó Ház PaperLab Galériájában, a Minyó Szert: First Rolls című kiállitásomon április 25. és június 5 között.

 

0103

Fotó: © Minyó Szert Károly: Damaszkusz, 1973/2022