Menü

5kérdés – Bruno Bourel

22 • 08 • 13Punkt

5kérdés rovatunkban ugyanazt az öt kérdést tesszük fel a hazai fotográfiai élet meghatározó szereplőinek. Ezúttal Bruno Bourel fotográfust kérdeztük.

1.     Mely fotográfusok inspirálták, és hogyan befolyásolták az alkotói folyamatokat?

Nagy szerencsém volt a hetvenes évek végén egy híres fotográfussal találkozni Párizsban. Édouard Boubat annak a stílusnak az egyik mestere volt, amit a fotótörténészek a humanistáknak szoktak nevezni. Később a több mint húsz könyvében publikált képanyagon és számos kiállításán keresztül figyeltem meg alkotói folyamatát.

 

2.     Melyik fotóalbum vagy kiállítás volt a legmeghatározóbb az életében?

Nagy hatással volt rám Boubat első könyve, mely La survivance címmel 1976-ban jelent meg a Mercure de France kiadó gondozásában. De Boubat mellett egy Robert Frank-kiállítás, valamint ikonikus albuma a The Americans is meghatározó volt számomra.

 

3.     Mikor és hol volt az első egyéni kiállítása?

Az egyéni első kiállításom Budapesten volt 1990-ben, a Szegfű utcai Francia Intézet kiállítótermében. Az egyik falon egy Polaroid SX-70 sorozatot, szemben pedig egy fekete-fehér válogatást mutattam be különböző városképeimből.

 

4.     Analóg vagy digitális fényképezőgépet használ?

Mindkét eszköz mindig nálam van. Most például Franciaországban vagyok augusztus végéig. Város és vidék – mások a körülmények, más az eszköz, más a fény. 

Két fekete-fehér könyvem van: Fényrajzok Budapest, és az Ilyen a Szerelem. A következő tervem egy olyan könyvet kiadni, melynek képanyaga kizárólag a mobiltelefonommal készített színes fotóimból áll majd össze. 

 

5.     Milyen fényképet készített legutóbb?

Ezt a képet júniusban készítettem az Opera mellett.

0103

Fotó: © Bruno Bourel