Menü

0103

Fotó: Ergy Landau: Ergy Landau, 1930s
Vintage gelatin silver prints
© Ergy Landau / ARJL

A magyar és a francia fotótörténet egyik ikonjának nyílik életmű-kiállítása Franciaországban

22 • 08 • 29Németh György

A franciaországi Gentilly városában működő Maison de la Photographie Robert Doisneau szeptemberben nyíló új kiállítása a magyar és a francia fotótörténet egyik jelentős női alkotójának, Ergy Landaunak munkásságát mutatja be.

 

Ez az első retrospektív kiállítás, amely Ergy Landau pályafutását teljes egészében próbálja bemutatni a magyarországi kezdetektől a franciaországi munkásságán, valamint a Kínában és Mongóliában készült képein keresztül. A kiállítás Laurence Le Guen évekig tartó munkájának eredménye, aki a Mai Manó Házban is tartott már előadást 2020-ban Ergy Landau at open books” címmel. A tárlat másik kurátora Kathleen Grosett, akinek az édesapja, Raymond Grosett évtizedekig vezette a RAPHO fotóügynökséget és személyes jóbarátja volt Ergy Landaunak.

Landau az 1920-as évek elején telepedett le Párizsban és 1967-ben bekövetkezett haláláig ott alkotott. A kiállítás száz eredeti nagyítást mutat be, amelyek nagy része eddig még nem volt látható a nagyközönség előtt, továbbá feldolgozza a nemrég újra előkerült Ergy Landau személyes archívum anyagait is.

0103

Fotó: Ergy Landau: Chairs, 1930s
Inkjet print from scan of the original negative
© Ergy Landau / ARJL

Bár Ergy Landau a 20. század elejének egyik elismert fotográfusa volt, és több mint harminc éven át vett részt jelentős fotókiállításokon – emellett számos publikációt jelentetett meg népszerű fotómagazinokban és fotográfiai könyvekben, ismeretterjesztő kötetekben – azonban napjainkban munkássága ismeretlen a nagyközönség számára. Landau fiatal kora ellenére már az 1910-es évek végén Budapesten tagja volt a magyarországi művészeti köröknek, itt kezdődött barátsága Moholy-Nagy Lászlóval, melyről egy hamarosan megjelenő cikkünkben részletesen is foglalkozunk.

Pályáját portréfotográfusként kezdte, majd később gyermekportrék és a női aktok kerültek művészi látásmódja középpontjába. 1933-ban csatlakozott a Rapho fotóügynökséghez, későbbi utazásairól (Mongólia, Kína) több könyvet is megjelentetett, és több, gyerekeknek szóló könyvnek is készített illusztrációkat. Párizsi műtermében Nora Dumas és Ylla asszisztensként dolgozott, de az emigráns magyar művészek közül közeli barátságban volt Brassaïval és André Kertésszel is. 1965-ben egy közúti balesetben súlyosan megsérült, ezután már nem tudott dolgozni. Ergy Landau 1967-ben hunyt el párizsi otthonában.

A kiállításhoz készült egy 176 oldalas monográfia Landau életéről és munkásságról, Ergy Landau, une vie de photographe címmel, amely egy innovatív kutatás eredménye, amelyhez Landau személyes archívumát dolgozták fel. A kiállítás mellett több kapcsolódó program is megrendezésre kerül. Az Ergy Landau Társaság egy emlékplakettet fog elhelyezni az egykori Landau műterem épületének a falán, a Rue Scheffer utcában. Landau sírját is felújították, ami nagyon rossz állapotban volt a Bagneux-i temető zsidó parcellájában.

0103

Fotó: Ergy Landau: Children doing their homework, Mongolia, 1954
Vintage gelatin silver prints
© Ergy Landau / ARJL

0103

Fotó: Ergy Landau: Child, 1930s
Vintage gelatin silver prints
© Ergy Landau / ARJL

0103

Fotó: Ergy Landau: Nudes, Moisson, 1930s
Vintage gelatin silver prints
© Ergy Landau / ARJL

0103

Fotó: Ergy Landau: Assia, 1932
Vintage gelatin silver prints
© Ergy Landau / ARJL

Emellett egy online kiállítás is megtekinthető, és a Párizsi Városháza decemberben egy külön kiállítást is szervez Párizs Ergy Landau objektívén keresztül címmel.

Jegyzetek

Ergy Landau 1896–1967
Maison de la Photographie Robert Doisneau
2022. szeptember 23. – 2023. január 8.