Menü

A fotográfia médiuma a kimondhatatlant is képes megragadni – Foam Talent 2022

22 • 09 • 22A Fehér Vera

A Foam Talent 2022 idén ősszel is a művészek olyan új generációját fedezte fel és mutatja be, akik külső környezetünket és belső világunkat egyszerre járják körül, miközben nyitott szemmel, kényelmetlen vagy fájdalmas tényezőktől sem visszariadva alkotnak. Klímaváltozás, politikai konfliktusok, hátrányos megkülönböztetés, társadalmi igazságtalanság – a legkiválóbb alkotások e sürgető problémákkal foglalkoznak, miközben arra is emlékeztetnek, hogy a fotográfia médiuma a kimondhatatlant is képes megragadni. A FOAM szerint az idei válogatás mélyen elgondolkodtató volta és a fotográfia médiumában rejlő innovatív lehetőségek száma között analógia található.

A Foam Talent Call 40 év alatti, tehetséges, feltörekvő fotográfusokat keres. Ennek keretében a világ minden tájáról keres portfóliókat. A kiválasztottak nemzetközi ismertségre és elismerésre tesznek szert, számos karrierépítési lehetőség vár rájuk. Ilyen a Foam Magazine’s Talent számában való megjelenés, a Foam digitális platformján tartott előadás és a Foamban bemutatkozó vándorkiállítás is. Emellett a felfedezett tehetségek mentorprogramban és különféle hálózati tevékenységekben is részt vesznek, és lehetőséget kapnak arra, hogy munkáikkal bekerüljenek a Deutsche Börse Photography Foundation rangos Art Collection Deutsche Börse gyűjteményébe.

2021-től kétévente fog megrendezésre kerülni a Talent Call – ez azt jelenti, hogy a következő alkalomra csak 2023-ban kerül majd sor. A cél a Talent Programme további optimalizálása annak érdekében, hogy a mentoráltak művészi fejlődésükben még több útmutatást kaphassanak. A 15. alkalommal megrendezett Foam Talent Call során húsz művészt választottak ki, 85 országból, 1938 pályamű közül. Portfóliójuk a Foam Magazine #61: Talent című folyóiratban jelent meg idén februárban. Ősszel a csoportos kiállításukat a Foam's Museumban mutatják be Amszterdamban, 2023 elején pedig majd Frankfurtba utazik a tárlat.

A húsz alkotást az alapján választották ki, hogy mennyire kapcsolódnak időszerű témákhoz, valamint hogyan foglalkoznak a fényképezés médiumával. A művek a maguk módján dolgoznak fel ideológiai struktúrákat és azokból fakadó rendszerkérdéseket. A sokszínű sorozatokat a társadalmunkat alkotó patriarchális, kapitalista és vallási struktúrák egyaránt befolyásolják.

A Foam Talent 2022 művészei egyfajta szabadabb fotográfiával dolgozzák fel a világban található új kihívásokat és struktúrákat, a problémákhoz konceptuálisan illeszthető formanyelvi módon. Az idei válogatásban látványos nyitás vehető észre a fotográfia klasszikus technikai határait illetően. Találkozunk felhő-alapú térben dolgozó, iPhone-alapú, alacsony felbontású printekből építkező vagy vegyes technikával készült művekkel is.

Diego Moreno – aki a katolikus egyház szigorával küzdött fiatalkorában – azt dolgozza fel, hogy ez miként befolyásolta saját önfelfogásáról, a szexualitásáról és a családjáról alkotott elképzeléseit.

Laura Chen holland művész a fényképezés, videó, kollázs, vegyes technika és talált vagy archív anyagok területén dolgozik, multidiszciplináris gyakorlata a képzőművészet és a dokumentarista megközelítést kapcsolja össze, visszatérő témái a marginalizált embercsoportok identitása és emlékezete.

Legfőképpen a tér és az emlékezet (újjá)építése érdekli Czar Kristoffot. Kortárs építészeti koncepciókat vegyít tervrajzok, xerox, és egyéb alacsony felbontású technikák felhasználásával.

Linn Phyllis Seeger munkássága a digitális képalkotásban és az online médiában gyökerezik, és azt vizsgálja, hogyan navigálhatunk jelszóval védett, személyre szabott felületeink, közösségi hálózataink és városi tereink privát és nyilvános szférájában. iPhone-alapú művészi gyakorlatában és kutatásában különösen érdekesek a digitális kommunikáció által lehetővé tett intimitás.

0103

Fotó: Image from the series Inner Journey © Marvel Harris, courtesy of the artist

0103

Fotó: The Feast, Inside, from the series Paintings, Dreams and Love © Yushi Li and Steph Wilson, courtesy of the artists

0103

Fotó: From the series Le Grand Voyage – Version Courte © Ange-Frédéric Koffi, courtesy of the artist

0103

Fotó: From the series Malign Influences/The Holy Mountains © Diego Moreno, courtesy of the artist

0103

Fotó: From the series Home: Leaving One for Another © Olgaç Bozalp, courtesy of the artist

0103

Fotó: From the series Languor © Donavon Smallwood, courtesy of the artist

Akire mi is büszkék lehetünk, az itthon már jól ismert Foam-felfedezett Geibl Kata. Ő globálisabb szinten vizsgálódik: konstruált, szimbolikus töltetű képei a kapitalizmusból fakadó globális kérdéseket teszik fel a jelenlegi társadalmi, politikai és gazdasági rendszerünkről.

Jegyzetek

Foam Talent 2022
Foam, Amszterdam
2022. szeptember 16. - 2023. január 18.

A Foam Talent 2022 névsora: Marwan Bassiouni, Myriam Boulos, Olgaç Bozalp, Laura Chen, Geibl Kata, Lina Geoushy, Marvel Harris, Alexandra Rose Howland, Ange-Frédéric Koffi, Czar Kristoff, Yushi Li, Carla Liesching, Seif Kousmate, Pavo Marinović, Diego Moreno, Donja Nasseri , Ghazaleh Rezaei, Linn Phyllis Seeger, Ritsch Sisters, Donavon Smallwood

A Foam Magazine aktuális és korábbi számai megvásárolhatók a Mai Manó Könyvesboltban.