Menü

0103

Fotó: Leica Store, San Francisco

A nagy San Franciscó-i Leica kamerarablás

22 • 12 • 06Cserna Endre

Egy négyfős rablócsoport, akik közül legalább az egyiküknél fegyver volt, november utolsó hétvégéjén 178.000 dollár értékű fényképezőgép-felszerelést rabolt el, továbbá 20.000 dolláros kárt okozott egy San Franciscó-i Union Square közelében található Leica boltban.

Az amerikai ABC7 csatorna szerint a biztonsági kamerák felvételei azt mutatják, hogy négy fotográfiai érdeklődéssel megáldott kameratolvaj fegyverrel felszerelkezve szombat délután kiszállt egy szürke sedánból majd az üzletbe betérve kevesebb mint három perc alatt szétverték a vitrineket, és közel 180.000 dollár értékű fényképezőgép-zsákmánnyal távoztak. A hírcsatorna által megosztott biztonsági kamerafelvételen a jármű hátulja látható, csak az nem világos, hogy a rendszámtábla látható-e rajta. Más információt nem osztottak meg. Az SF Chronicle szerint a fegyveres rablás mindössze egy héttel azután történt, hogy London Breed polgármester és Bill Scott, a San Franciscó-i rendőrség vezetője is biztosította a helyieket, hogy a terület biztonságos az ünnepi bevásárláshoz, és arra biztatta őket, hogy nyugodtan térjenek vissza oda. Az ABC7 beszámolója szerint ez úgy tűnik, hogy működött is, mivel a tavalyi évhez képest a környéken nagyobb volt a forgalom. Mindennek ellenére a fokozott rendőri jelenlét mellett is legalább egy éve a környéket sújtó rablások súlyos problémát jelentenek.

A kamerafelszerelések a tolvajok kiemelt célpontjának bizonyultak San Franciscóban. Mivel a berendezéseket a tulajdonos nem tudja olyan módon lezárni vagy lekövetni, mint az okostelefonokat, a táblagépeket és a számítógépeket, nagy értékükre való tekintettel általában sokkal csábítóbbak a tolvajok számára. Ez azt jelenti, hogy a fotográfusok gyakran kerülnek célkeresztbe, különösen az öböl menti városban. Bár visszatérő problémáról van szó már évtizedek óta, a közelmúltban történt nagy visszhangot kiváltó rablások – például a helyi Szépművészeti Palota közelében e hónap elején történt fegyveres rablás – ismét reflektorfénybe helyezték a San Franciscó-i városi bűnözést.