Menü

Brünnhilde – Ez az Egyesült Államok Kongresszusi Könyvtárának egyik legkedveltebb szabadon felhasználható fotója

23 • 02 • 12Punkt

A washingtoni Kongresszusi Könyvtár bejelentette, hogy nyilvánosságra hoztak és ingyenesen letölthetővé tettek egy új fényképet, amelyen egy macska látható, akit a német hősnőnek, Brünnhildének öltöztettek Richard Wagner A Nibelung gyűrűje című operájából. Az 1936-ban készült 12 x 9 centiméteres, szépiaszínű nagyítás egy szárnyas sisakba és mellvértes páncélba öltözött macskát ábrázol.

0103

Fotó: Brünnhilde, 1936
Copyright by Adolph E. Weidhaas, Old
Library of Congress Prints and Photographs Division Washington, D.C. 20540 USAGreenwich, Conn.

Ez a második fotó, amelyet a Kongresszusi Könyvtár digitalizált Brünnhildéről – az első egy fekete-fehér portré volt, amelyen a macska oldalról volt látható.

0103

Fotó: Brünnhilde, 1936
Copyright by Adolph E. Weidhaas, Old
Library of Congress Prints and Photographs Division Washington, D.C. 20540 USAGreenwich, Conn.

A könyvtár gyűjteményének egyik legkedveltebb szabadon felhasználható fotója Brünnhilde. Örömmel jelentjük, hogy 2023-ban egy frissen digitalizált fotóval érkezik Brünnhilde egy másik szögből.”

 

– tweetelte a könyvtár a két képet mellékelve.

 

Az intézmény honlapján található egy szabadon felhasználható és újrafelhasználható szekció, amely több millió digitalizált elemet tartalmaz, köztük fényképeket, térképeket és filmeket is. A macskáról készült képek több mint ötvenezer lájkot kaptak azután, hogy a könyvtár tweetelte a friss találatot.

Másfelől a lengyel kortárs vizuális művész Marta Bogdanska Shifters című könyvének borítóján is feltűnik az első előkerült kép a házi kedvencről. A kiadvány, amely Arles-ban és Kasselben is díjat nyert „dummy” kategóriában, illetve a PhotoEspaña legjobb nemzetközi fotókönyvévé is választották, az állatok szerepét és használatát mutatja be a kémkedés és egyéb, főleg háborús tevékenységek aktív résztvevőjeként.