Menü

Ezek voltak 2022 legjobb hazai sajtófotói – Kihirdették a 41. Magyar Sajtófotó Pályázat nyerteseit

23 • 02 • 16Punkt

A 41. Magyar Sajtófotó Pályázatra ebben az évben 269 fotográfus 2443 pályaművel (köztük 1881 egyedi képpel és 562 sorozattal) neveztek a fotóriporterek, és a beküldött fotók száma ezerrel haladta meg a tavalyit, összesen 6810 volt.

A 2023. február 16-án a Magyar Újságírók Országos Szövetsége székházában megrendezett eseményen összesen 14 kategóriában hirdettek ki nyertest a nemzetközi zsűri tagjai, akik több különdíjat is kiosztottak, köztük több újat: 2023-ban az ukrán menekültekről készült legjobb egyedi képet és képsorozatot is díjazza a zsűri az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) támogatásával, és létrehoztak egy Móricz-Sabján Simon-különdíjat is a tavaly elhunyt fotográfus emlékére. Ez a különdíj az olyan hosszú távon készült, dokumentarista fotósorozatot jutalmazza, amely a fotográfus elhivatottságáról, társadalmi érzékenységéről és mély empátiájáról tanúskodik. A díj felajánlója a Pictorial Collective. Emellett a Spar Magyarország és a Carl Zeiss Vision is felajánlott egy-egy díjat.

A zsűri tagjai az alábbi szakemberek voltak: Szlukovényi Tamás (elnök), a Toronto/London székhelyű Archive of Modern Conflict kurátora, a Reuters volt globális fotó főszerkesztője; Stephane Arnaud történész diplomával és egy párizsi újságíró iskolában szerzett oklevéllel kezdett képszerkesztőként dolgozni 2000-ben, az AFP francia hírügynökségnél. 2016 óta a AFP fotó főszerkesztője, Adrian Evans (London, Nagy-Britannia), a Panos Pictures igazgatója, Daniela Mrazkova, cseh fotográfiai szakíró, újságíró, kurátor, a World Press Photo, illetve a Pictures of the Year többszöri zsűritagja, és Stiller Ákos fotóriporter, a New York Times, a National Geographic, a CNN, a Spiegel, és a Stern tudósítója.

Az első Sajtófotó Kiállítást 1982-ben, a Műegyetem R-Klubjában láthatta a nagyközönség, 1983-tól pedig a Budapesti Tavaszi Fesztivál egyik leglátogatottabb eseménye lett, eleinte a BNV területén, aztán a Budapesti Kongresszusi Központban, később a Munkásmozgalmi Múzeumban, majd a Néprajzi Múzeumban a World Press Photo kiállítással együtt. Később évekig a Magyar Nemzeti Múzeum adott helyet a tárlatnak, 2014-től a Capa Központ lett az otthona a Magyar Sajtófotó Kiállításnak, de 2022-ben az az évi díjnyertes képeket már egy szabadtéri kiállítás keretében mutatták be a Városligetben.

Az Escher Károly-díjat a legjobb hírképért Merész Márton (énbudapestem.hu): A „Szégyen útján" című sorozatával nyerte el, a Munkácsi Márton-díjat a legjobb kollekcióért Huszti Istvánnak, a Szalay Zoltán-díjat a 30 év alatti legjobb teljesítményért Szajki Bálintnak (24.hu), míg a megyékben dolgozó legjobb teljesítményért Komka Péternek (MTI/MTVA külső munkatársa) ítélte oda a zsűri.

A két fődíjas nevét – a MÚOSZ Nagydíját és az Emberi Erőforrások Minisztériuma által támogatott André Kertész-nagydíj nyerteseit – idén is csak a 41. Magyar Sajtófotó Kiállítás megnyitóján, 2023. április 12-én hozzák nyilvánosságra.

0103

41. Magyar Sajtófotó Pályázat
Hír-, eseményfotó 1. díj Munkácsy Márton-díj a legjobb kollekcióért Huszti Istvánnak
Név: Huszti István Munkahely: Telex.hu

Apokalipszis
Miután Oroszország 2022. február 24-én megtámadta Ukrajnát, tűzérségi és nagy távolságokból indított rakétatámadásokkal támadja az ukrán lakosságot és a civil célpontokat, arra kényszerítve az embereket, hogy hagyják el otthonaikat. Mikolajiv, ez a dél-ukrajnai város lassan egy éve már folyamatos támadásnak van kitéve, mert Odessába Mikolajivon keresztül vezet az út, így stratégiailag nagy a jelentősége. Mikolajívban a temetőt és környékét is több rakétatalálat érte, a temetéseket nagy sietséggel végezték a támadások miatt. A temető melletti szemétlerakóba becsapódó két rakéta meggyújtotta a szemetet, füstbe borítva ezzel a fejfákat. Mikolajiv, Ukrajna, 2022 március 21.

0103

41. Magyar Sajtófotó Pályázat
Képriport 1. díj Név: Huszti István Munkahely: Telex.hu
Szilánkok
Közel egy éve indított teljes körű letámadást Vlagyimir Putyin Ukrajna ellen. Az orosz-ukrán háború bizonyos formában nyolc éve folyamatosan tart, február 24. óta viszont olyan intenzív harcok folynak keleti szomszédunknál, amilyet Európa a második világháború óta nem látott. 14 millió ember hagyta el lakóhelyét, 17 ezer felett jár a háborúban megsérült civilek száma , ebből hétezernél is több ember halt meg az orosz aknáktól és rakétáktól. A megszállt, vagy a háború sújtotta területen élők folyamatos életveszélyben élnek, ha nem a rakétatámadással vagy az orosz katonákkal, akkor a víz, az áram, és az élelmiszerhiánnyal kell megküzdeniük. Nem beszélve azokról a pszichés traumákról amelyek hosszú időre meghatározzák a generációk életét, mindennapjait. Ezek a fizikai és láthatatlan szilánkok aztán maradandó sérüléseket okoznak az ukrán társadalomban minden egyes tagjában.
Borogyanka , 2022. 04. 09

0103

41. Magyar Sajtófotó Pályázat
Mindennapi élet (egyedi) 1. díj Név: Fodor Cini Munkahely: szabadfoglalkozású

Esti fürdés
Bátaapáti legrégebbi házában él Tibor bácsi beteg élettársával, "Mamával". A falak között, mintha 100 éve megállt volna az idő. A mélyszegénységben élő pár vezetékes víz hiányában kádban mosakszik. Tibor bácsi alázattal és odaadással törődik beszámíthatatlan élettársáról.

0103

41. Magyar Sajtófotó Pályázat
Mindennapi élet (sorozat) 1. díj Szalay Zoltán-díj – a 30 év alatti, legjobb teljesítményt nyújtó fotóriporter
Név: Szajki Bálint Munkahely: 24.hu / Central Médiacsoport
Egészségben és betegségben
Leé Sándor (96) és Leé Sándorné Marika (83) a kőbányai újhegyi lakótelepen élő nyugdíjas házaspár. 63 éve házasok, két gyermekük és hat unokájuk van. 1957-es megismerkedésük óta nem töltöttek jelentősebb időt külön. Sándor 89 éves koráig tevékeny életet élt, művezetőként, borászként, Marika pedig könyvelőként dolgozott. 2015-ben Sándort egy éven belül két stroke döntötte le a lábáról. Állapota azóta folyamatosan romlik, demenciával párosul, emiatt erősen korlátozottá vált beszédében és mentális képességeiben. Mozgásában és a lakáson belüli tájékozódásban is feleségére támaszkodik. Marika minden erejével és szeretetével ápolja és segít férjét orvosi segítség nélkül. Mivel Sándor már nem képes elhagyni a lakást, életét bent vagy erkélyükön ücsörögve tölti, ahol rossz látása ellenére is láthatja a külvilágot és napfény érheti őt. Marika számára férjének ápolása egy 24 órás feladat, azonban törtetlen szeretete és odaadása minden akadálynál erősebb.

0103

41. Magyar Sajtófotó Pályázat
Emberábrázolás-portré (egyedi) 1. díj Név: Kurucz Árpád Munkahely: Magyar Nemzet
Orosz István, Kossuth-díjas grafikusművész

0103

41. Magyar Sajtófotó Pályázat
Emberábrázolás-portré (sorozat) 1. díj Név: Szöllősi Mátyás Munkahely: szabadfoglalkozású
Árnyékban
Az ukrajnai Kárpátalja területe infrastrukturálisan és gazdaságilag is elmaradott régió, amelynek helyzetét a 2022 elején kirobbant orosz-ukrán háború csak tovább nehezíti. A lakosság, főleg a fiatalok nagy része, elhagyta a régiót, és így sok fogyatékossággal élő ember maradt egyedül, főleg a falvakban, akik nehezen gondoskodnak magukról. Szinte nincs olyan család, illetve ház, ahol ne volna rákos beteg vagy ahol a munkakörülmények, illetve az orvosi ellátás hiányosságai miatt ne volna komoly betegséggel küszködő személy. Sokan a betegek közül idősek, így az öngondoskodás, az alapvető ellátás megszervezése is komoly problémát jelent, nem beszélve arról, hogy egy átlagos nyugdíj összesen mintegy 20-25 ezer forintnak megfelelő hrivnya, és a fogyatékosság miatt kapható segélyt évről évre újra igényelni kell, amely sok egyedülálló számára megoldhatatlan problémát és feladatot jelent. A felvételek 2022. március 1-je és 2022 június 30-a között készültek a kárpátaljai Beregszászi Járásban. 1. Kép címe (magyar): Ivan Ivan lábán pár éve az egyik ér sérült meg, rengeteg vért veszített, és mivel el is fertőződött a jobb lába, idővel le kellett vágni. Összesen nagyjából 50 ezer forintnyi hrivnyából él az apjával együtt. Ha minden jól megy, hamarosan egy modern műlábat kap, ami nagyban segíti majd a járásban.

0103

41. Magyar Sajtófotó Pályázat
Művészet (egyedi) 1. díj Név: Kurucz Árpád Munkahely: Magyar Nemzet
AWS zenekar
Fotózás a Magyar Kultúra Magazinnak

0103

41. Magyar Sajtófotó Pályázat
Művészet (sorozat) 1. díj Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) különdíja az ukrán menekültekről készült legjobb képsorozatért Név: Béres Márton Munkahely: Népszava
Zenés menedék
Valeria Lysenko és édesanyjaa, Olena Lysenko Kijevből menekült el, miután Oroszország bombázni kezdte a várost. Budapestre érve a véletlen összehozta őket Vivien Renével, aki lakótársaival több más Ukrajnából érkezett menekült család mellett befogadta őket is. Vivien René nem csak szállást adott nekik, hanem két budapesti koncertet is szervezett a rendkívül tehetséges, az ukrán Voice TV műsorban is eredményesen szereplő lánynak, és az énektanárként dolgozó édesanyjának. A koncert bevételét ukrán menekülteket segítő alapítványnak ajánlották fel. A képriport a budapesti életüket mutatja be. Nem csak az átmeneti szállás, hanem a koncertek és a közös zenélés is menedéket nyújtott nekik az átélt traumákban. #Ukrajna #Ukraine 1. Kép címe (magyar): Valeria Lysenko 2022. március 3. Valeria Lysenko Kijevből érkezett fiatal menekült lány esti budapesti koncertjére gyakorol átmeneti szállásán, Viven René lakásában.

0103

41. Magyar Sajtófotó Pályázat
Sport (egyedi) 1. díj Név: Erdélyi Gábor Munkahely: szabadfoglalkozású
Repülés homokviharban
2022. március 24-én egy homokvihar (calima) érte el Dél-Spanyolországot. A calima idején a Szaharából a spanyol területekre is átfújó hatalmas homokfelhők következtében a légkörben homok vagy por lebeg. A látási viszonyok romlanak, az égbolt sárgára, narancsszínűre vagy vörösre színeződik, a levegő nehezebbé válik, és mindent beborít a finom porréteg. Ilyen időjárási körülmények között érték el a partot Fuengirola településen a több méteres hullámok. A képen egy helyi szörfös dacol a hatalmas hullámokkal és a levegőben mindenütt lebegő szaharai porszemcsékkel.

0103

41. Magyar Sajtófotó Pályázat
Sport (sorozat) 1. díj Név: Vanik Zoltán Munkahely: Magyar Kerékpáros Szövetség
Volt egyszer egy Giro d'Italia Magyarországon

0103

41. Magyar Sajtófotó Pályázat
Természet és tudomány (egyedi) 1. díj Név: Horváth Ádám Munkahely: null
A borz világa
Az általam megfigyelt bakonybéli borzvárnak sok kijárata van. A fő kijárat évszakról évszakra változik. A tavaly tavasszal használt kijárat lehetőséget adott arra, hogy a család egy tagját lefotózzam a csillagos ég alatt.

0103

41. Magyar Sajtófotó Pályázat
Természet és tudomány (sorozat) 1. díj Név: Balázs Zsolt Munkahely: szabadfoglalkozású
Dübörgő földek felett a néma égbolt
A 2022-es nyári aszály Magyarországon 2022-ben több hónapon át tartó rendkívüli aszály sújtotta Európa nagy részét, köztük Magyarországot is. Az öntözőcsatornák, víztározók, tavak nagy része az Alföldön kiszáradt és az ország két legnagyobb tavának, a Balatonnak és a Velencei-tónak a vízszintje is jelentősen lecsökkent. Mind az élővilág, mind pedig az itt élők életkörülményei radikálisan megváltoztak. Ezek a változások és következményeik, a szélviharok, a szélerózió, a hőhullámok, tüzek világszerte már most is negatív hatással vannak a közlekedési, egészségügyi és élelmiszer-ellátó rendszereinkre. Az idei év nyarán pedig több hőhullám is sújtotta a régiót és Magyarországot. A kutatók szerint pedig, amennyiben nem cselekszünk azonnal, ezek a halálos éghajlati viszonyok normává válhatnak az évszázad végére. Az átlagos klíma forgatókönyvek (REMO-ECHAM5) szerint pedig 2050 és 2100 között Magyarország területének 2/3 része válik majd sztyeppe övezetté. Ez a sorozat egy részlet hosszútávú, Alföldről szóló sorozatomból.
Fürdőzők az alacsony vízállású Balatonban a nyári kánikula idején Siófok, Balaton, Veszprém megye
Hőhullámok idején az emberek a városokból a vízpartok mellett hűsölnek. De a Balaton (Magyarország legnagyobb, 592km2 kiterjedésű természetes tava) vízszintje is folyamatosan csökkent. Májusban a tó átlagos vízszintje 105 cm körül volt. Augusztus végére 78 cm-re csökkent.

0103

41. Magyar Sajtófotó Pályázat
Társadalomábrázolás, dokumentarista fotográfia (egyedi) 1. díj Név: Hajdú D. András Munkahely: szabadfoglalkozású

A herszoni fiú
2022. november 11-én az ukrán erők felszabadították Herszont az orosz megszállás alól, ami óriási siker volt, mivel Herszon volt az egyetlen megyeszékhely, amelyet a háború kezdete óta el tudtak foglalni az oroszok. A sajtót először november 14-én engedték be a felszabadított városba, ahol Zelenszkij elnök váratlanul megjelent, és a még mindig sokkos állapotban lévő lakossághoz szólt: „Ez a háború végének kezdete” – mondta. „Lépésről lépésre felszabadítjuk az összes ideiglenesen megszállt területet.” Az összegyűlt tömeg csendes volt; nyoma sem volt a felszabadult ünneplésnek. A visszavonuló orosz hadsereg kilenc hónapos elnyomása és folyamatos ágyúzása rányomta bélyegét az ünnepre. Glib (13) az első sorban hallgatta meg Zelenszkij beszédét, február 24-e óta először engedték ki a szülei a házból. A fiú koravén külseje és kemény tekintete hamar az ukrán szabadságharc arca lett.

0103

41. Magyar Sajtófotó Pályázat
Társadalomábrázolás, dokumentarista fotográfia (sorozat) 1. díj Móricz-Sabján Simon-különdíj a Pictorial Collective felajánlásával a legjobb hosszútávú munkáért Név: Mónus Márton Munkahely: szabadfoglalkozású
A Sajó-völgy fullasztó levegője
Vannak helyek Magyarországon, ahol az embereknek komoly nehézséget okoz az otthonuk fűtése. Ilyen problémás terület a Sajó-völgy, ahol a földrajzi adottságokból adódóan a völgyekben gyakran beszorul a rossz levegő és nem szellőzik ki megfelelően. Az itt élők közül sokan bármilyen éghető anyagot elégetnek, hogy fűteni tudják rosszul szigetelt lakásukat. Mivel nincs lehetőségük megfelelő üzemanyagot vásárolni, mindent elégetnek, ami egy kis meleget adhat. A fűtőanyagot gyakran nem teljesen legális módon szerzik be: lopnak az erdőkből, szenet keresnek a bezárt bányák meddőhányóiba ásott veszélyes gödrökben, vagy éghető anyagokat lopnak elhagyott épületekből. Ez a fűtési mód amellett, hogy nem biztosít elegendő hőt, rendkívül káros a környezetre, és komoly egészségügyi kockázatot is jelent az itt élők számára. Az emelkedő energiaárak miatt egyre többen kényszerülnek hasonlóra, így ez az amúgy is hatalmas egészségügyi kockázat még nagyobbra nő. 1. A Sajó-völgyében nem ritka a tájat borító kémények sűrű füstje. Az emberek azzal fűtenek, amivel tudnak, akár gumival, akár PET-palackokkal, még akkor is, ha ez bűncselekmény.

KÜLÖNDÍJAK:

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) különdíja az ukrán menekültekről készült legjobb egyedi képért

Hajdú D. András (szabadfoglalkozású)

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) különdíja az ukrán menekültekről készült legjobb képsorozatért

Béres Márton (Népszava): Zenés menedék

A SPAR Magyarország különdíja: Díj a fenntarthatóság eszméjéért

Varga Péter (szabadfoglalkozású): Modernkori kalózok

Móricz-Sabján Simon-különdíj a Pictorial Collective felajánlásával a legjobb hosszútávú munkáért

Mónus Márton (szabadfoglalkozású): A Sajó-völgy fullasztó levegője

Carl Zeiss Vision-különdíj az egyedi látásmódért

Szilágyi Anna (European Pressphoto Agency): Csillogás