Menü

„A munkád tesz művésszé, nem a címed” – Peter Lindbergh Untold Stories című kiállítása Brüsszelben látható

23 • 02 • 19Princz Zsófia

2023. május 14-ig az Espace Vanderborghtban Brüsszel városa ad otthont az Untold Stories-nak, az úttörő fotográfus, Peter Lindbergh posztumusz kiállításának, melynek maga a fotográfus volt a kurátora, amely először 2020 februárjában volt látható a düsseldorfi Kunstpalastban, majd azóta Németországból Olaszországba és Spanyolországba utazott, 2022 decemberében pedig Belgiumban nyílt meg.

A retrospektív kiállítás Lindbergh öröksége előtt tiszteleg és karrierjének egy olyan új oldalát tárja fel, amely nemcsak a nemzetközileg ismert magazinok számára készített munkákat mutatja be, de számos korábban soha ki nem állított fotográfiát is. Az Untold Stories egy 152 fotográfiából álló válogatás, amely az 1980-as évek elejétől a fotográfus 2019 szeptemberében bekövetkezett haláláig tartó pályafutását öleli fel.

Mivel maga Lindbergh volt a kiállítás kurátora, így a kiállítás az ő művészi vízióját mutatja be, és a divatfotózásról szóló állásfoglalását is tükrözi. Lindbergh a személyiség és az intimitás különleges pillanatainak megörökítésével vált híressé és hitte, hogy az egyéni szépségnek sokféle arca lehet. A sztereotípiákkal szakítva forradalmasította az iparágat, hiszen ő épp a tökéletlenségben, és az emberi vonásokban látta a hitelességet. Emellett együttműködött a kor vezető magazinjaival, a Vogue-gal, a Harper's Bazaarral, a Rolling Stone-nal és a Vanity Fairrel is, melynek köszönhetően a ’80-as, ’90-es évek szupermodelljeinek szokatlan, nyers ábrázolása, mind a modelleknek, mind a fotográfusnak hírnevet szerzett.

„A vita arról, hogy a fényképezés művészet-e vagy sem, mára elavult és érdektelen. A munkád tesz művésszé, nem a címed.”

0103

Fotó: Peter Lindbergh: Uma Thurman, New York, 2016 © courtesy Peter Lindbergh Foundation - Paris

0103

Fotó: Peter Lindbergh: Atelier Baude, Paris, 1997 © courtesy Peter Lindbergh Foundation - Paris

0103

Fotó: Peter Lindbergh: Antonio Banderas, Los Angeles, 1995 © courtesy Peter Lindbergh Foundation - Paris

0103

Fotó: Peter Lindbergh: Naomi Campbell, Ibiza, 2000 © courtesy Peter Lindbergh Foundation - Paris

0103

Fotó: Peter Lindbergh: Sasha Pivovarova, Steffy Argelich, Kirsten Owen, Guinevere van Seenus, Brooklyn, 2015 © courtesy Peter Lindbergh Foundation - Paris

0103

Fotó: Peter Lindbergh: Mariacarla Boscono, Sharon Cohendy, Ault, 2014 © courtesy Peter Lindbergh Foundation - Paris

0103

Fotó: Peter Lindbergh: Heidi Mount, Paris, 2008 © courtesy Peter Lindbergh Foundation - Paris

0103

Fotó: Peter Lindbergh: Milla Jovovich, Paris, 1998 © courtesy Peter Lindbergh Foundation - Paris

0103

Fotó: Peter Lindbergh: Missy Rayder, Rachel Roberts, Jayne Windsor, Paris, 1997 © courtesy Peter Lindbergh Foundation - Paris

0103

Fotó: Peter Lindbergh: Lynne Koester, Paris, 1984 © courtesy Peter Lindbergh Foundation - Paris

A megközelítőleg időrendi sorrendben rendezett tárlaton a fotográfus saját anyagával kísérletezett, így az intuitív elrendezés váratlan összefüggéseket eredményezett. Az Untold Stories végig követi Peter Lindbergh útját, és feltárja, hogy munkássága hogyan változtatta meg a divatipar túlzott retusálással kapcsolatos normáit. Lindbergh nem hitt a mesterkélt képekben. Azt mondta: „Ha kivesszük a divatot és a mesterkéltséget, akkor láthatjuk az igazi embert”. Lindbergh elbeszélő divatsorozatai és portréi ma is nagy hatással vannak a divatfotózásra.

Halála előtt Peter Lindbergh alapítványt hozott létre azzal a céllal, hogy megőrizze munkásságát. A Peter Lindbergh Alapítvány azóta is folytatja fotográfiai örökségének népszerűsítését, különösen az Untold Stories kiállításon keresztül.

Jegyzetek

Peter Lindbergh: Untold Stories
Espace Vanderborght, Brüsszel
2022. december 15. – 2023. május 14.